Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Mobiltelefon használata és a férfinemzőképesség-zavarok

SZÜLÉSZET-NŐGYÓGYÁSZAT - Szinte valamennyi meddősséggel foglalkozó szakember a férfieredetű meddőség arányának növekedéséről számol be. Míg másfél évtizede a hazai lombikbeavatkozások kb. 20–30%-ának volt andrológiai indikációja, mára ez a szám legkevesebb megduplázódott. Az okok sokrétűek, az alábbiakban egy lehetséges kiváltó tényezőről olvashatunk.
Ebben a hímivarsejtvesztett világban komoly vita van a kérdéssel foglalkozó kutatók között a mobiltelefonok férfi-megtermékenyítőképességre gyakorolt káros hatásáról. A gyártó cégek egyértelműen állítják, hogy a telefonok által kibocsátott rádiófrekvenciás (RF) elektromágneses hullámok (EMH) az emberre nézve nem veszélyesek, ennek ellenére az elmúlt öt-hat évben több kutatócsoport is (többek között egy szegedi is Fejes Imre vezetésével) górcső alá vette az EHM férfi reproduktív rendszerre gyakorolt – nem feltétlen kedvező – hatását.

Dózisfüggő károsító hatás

A telefonok szervezetre kifejtett effektusa egyértelműen „dózisfüggő", a napi telefonálások idejével mutat szoros összefüggést. Sokan tényként kezelik, hogy a gyakori mobilhasználat szerepet játszik a koncentrációképesség csökkenésében, a fáradtságban, a fejfájásban, a növekvő reakcióidőben, az alvászavarokban. Nem valószínű azonban az a korábban komoly riadalmat keltett hír, hogy az RF-hullámok szerepet játszanának a különböző típusú rosszindulatú megbetegedések indukálásában. A tanulmányok nem igazolták a mobilok kóroki szerepét a fehérvérűség, az agydaganat, az emlő- és hererák, valamint a kismedencei daganatok kialakulásában.

Jaj a hímivarsejteknek!

Sajnos nem ennyire vidám a kép a „handik" spermiumképzésre kifejtett hatását elemezve. A gyakori mobilhasználat igen kedvezőtlen irányba befolyásolja az ondóban található hímivarsejtek számát, mozgását, életképességét és alakját is. A napi átlag 6 óra telefonhasználat mellett akár öt(!) nap alatt szignifikánsan csökkenhet a kifejezetten gyorsan mozgó, a petesejtek megtermékenyítésében döntő szerepet játszó spermiumok száma.

A hereszövetre gyakorolt hatás

További pontos tisztázásra szorul az RF-EHM hereszövetre gyakorolt hatása is. Valószínű, hogy az elektromágneses hullámok növelik a szövetek vagy testrészek hőmérsékletét (mikrohullámhatás), ami a herében a hímivarsejtképzés zavarában nyilvánul meg. A hullámok hatása háromirányú lehet. Valószínű zavarttá válik a férfihormon-termelő sejtek (Leydig-sejtek) működése, és feltételezhető, hogy a spermiumtermelő dajkasejtek (Sertoli-sejtek) is funkciókárosodást szenvednek. Feltételezhető továbbá, hogy a sper-
miumok sejtplazmájában lévő antioxidáns enzimek is tönkremennek, aminek következtében az örökítőanyag, a DNS károsodik (töredezik). Így a megtermékenyítés során kóros, beágyazódásra alkalmatlan ébrények jönnek létre és párhuzamosan növekedhet a korai vetélések száma.

Állatkísérletekben

Állatkísérletekben az utódokban fokozott rosszindulatú megbetegedés gyakoriságot találtak, ám ezek a következtetések emberre maradéktalanul nem vihetők át, meggyőző humán adatokkal ebben a vonatkozásban nem rendelkezünk. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a férfieredetű gyermektelenség megoldására rutinszerűen alkalmazott mikromanipuláció során a hímivarsejtek a szúrókapilláris segítségével akadálytalanul jutnak át a petesejt felületi hártyáján.
A mobiltelefon életünk szerves, alig nélkülözhető részévé vált. A nem zörög a haraszt ősi népi bölcsesség alapján használatában mértékletességet ajánlott követni, hordása során pedig érdemes a nadrágzsebet messze kerülni.Dr. Kőrösi Tamás
(Szerzőnk szülész-nőgyógyász főorvos, a győri Kaáli Intézet orvos igazgatója.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megemlékezés Olaszliszkán

Százötven motoros vonult fel Olaszliszkán, hogy kegyeleti megemlékezést tartson az október 15-én egy… Tovább olvasom