Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Módosít a Fidesz a választójogból kizárás szabályán

Eszerint a bíróság a kizárásról nem, csak annak megszüntetéséről, vagyis a választójog biztosításáról hozhatna soron kívüli ítéletet.
A Nemzeti Választási Iroda és civil szervezetek észrevételei alapján módosít a Fidesz a választójogból való kizárás szabályozásán: eszerint a bíróság a kizárásról nem, csak annak megszüntetéséről, vagyis a választójog biztosításáról hozhatna soron kívüli ítéletet - közölte Gulyás Gergely pénteken.

A választási eljárási törvény parlament előtt fekvő módosítása szerint nemcsak a gondnokság alá helyezéskor vagy annak felülvizsgálatakor lehetne kizárni valakit a választójogból a belátási képesség hiánya, illetve korlátozottsága miatt, hanem attól függetlenül is.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet - mint az a nol.hu oldalon is olvasható volt -, hogy e javaslat elfogadása alapot teremthetne ahhoz, hogy bármely állampolgár választójogát elvegyék akkor is, ha nem áll gondnokság alatt.

Az ügyben Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa pénteken közleményt juttatott el az MTI-hez, jelezve, a Fidesz egyetért a megfogalmazottakkal, ezért változtat az indítványon.

A kormánypárti politikus fontos jogállami garanciának nevezte, hogy a választójogból kizárásról csak bíróság jogerős ítélete rendelkezhessen, amit a benyújtott javaslat is egyértelművé tesz. Egyetért ugyanakkor azzal a kritikával, amely szerint a bíróság a belátási képességének hiánya, illetve korlátozottsága miatt sem zárhat ki senkit a választójog gyakorlásából, ha nem rendeli el, illetve tartja fenn a gondnokság alá helyezést. Vagyis a választójogból kizárás csak a gondnokság alá helyezéssel kapcsolatos rendes eljárás keretei között - azaz a gondnokság alá helyezéskor, illetve annak felülvizsgálatakor - történhet meg.

Ennek egyértelműsítése érdekében Gulyás Gergely zárószavazás előtti módosító indítványt nyújt be, amely - mint közölte - lehetővé teszi azt is, hogy a gondnokság alatt álló, a választójog gyakorlásából kizártak választójogának megállapítása iránti bírósági eljárások soron kívül folyhassanak le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Századvég: a Fidesz őrzi fölényét

Az elmúlt hónapokban nem változott jelentősen a pártok támogatottsága - derül ki a Századvég… Tovább olvasom