Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Módosíthatják a jegybanktörvényt

Az EU-s jogszabályokkal való összhang érdekében a kormány előkészítette a tavaly elfogadott MNB-törvény módosításáról szóló javaslatot.
A kormány több ponton tervezi módosítani a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényt. Erről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán levélben tájékoztatta Mario Draghit, az Európai Központi Bank (EKB) elnökét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által az MTI-hez is eljuttatott levélben a miniszter hangsúlyozza: az európai uniós jogszabályokkal való összhang érdekében a kormány előkészítette a tavaly elfogadott MNB-törvény módosításáról szóló javaslatot. Ezt magyar nyelven leveléhez csatolta Matolcsy György.

A módosítás hatályon kívül helyezné a törvény azon rendelkezését, amely szerint az MNB megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője részt vesz a tanács ülésein. Hatályon kívül kerülne az a passzus is, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozta, valamint az, amely a tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

Hatályon kívül helyeznék az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek 30. cikkét is, amely alapján lehetőség nyílna a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonására.

Az általános indoklásban a kormány hangsúlyozza: az MNB-ről szóló szabályozásnak összhangban kell lennie az Alaptörvénnyel és az európai uniós jogszabályokkal, elsősorban az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel, valamint a hozzá kapcsolódó, a Központi Bankok Európai Rendszere és az EKB alapokmányáról szóló 4. számú Jegyzőkönyvvel.

A Mario Draghinak írt levél elején Matolcsy György emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság január 17-én kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az MNB-törvény kapcsán.

Az Európai Bizottság szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében a testület folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól.

Matolcsy György a levélben az EKB mielőbbi válaszát kéri a javaslatról. Egyben felhívja a figyelmet arra, hogy a mihamarabbi válaszra azért van szükség, mert a magyar szabályozás EU-elvárásoknak való megfelelése különösen fontos a Nemzetközi Valutalappal (IMF) és az EU-val való tárgyalások sikere szempontjából. A miniszter kiemeli, hogy ezért mielőbb dönteni kell a törvény módosításáról. Hozzáfűzi, hogy a kormány meg akarta várni a bizottság hivatalos válaszát a február 17-én elküldött levélre, ugyanakkor az EU/IMF tárgyalások miatt gyors törvényhozásra van szükség.

Matolcsy György arról is tájékoztatja Mario Draghit, hogy az MNB-törvény 32. paragrafusának megfelelően a jegybank véleményét is kikéri a tervezett módosító indítványról.

Olvasóink írták

  • 1. bambinaXX 2012. március 08. 05:22
    „"a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozta, valamint az, amely a tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén"

    -súlyos kötelezettségszegés esetén a felmentésüket eltörölni?! szval a monetáris tanács tagjai, hozhatnak MO-ra nézve rossz döntést, nem mentik fel őket?!
    Jól értem?
    elgondolkodtató, hogy mi "harmonizál" az EU-val.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két témában gyorsítja Brüsszel a kötelezettségszegési eljárást

Két témában folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárástaz Európai… Tovább olvasom