Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Módosította az idei hiánycélt a kormány

Az eddigi 2,9 százalék helyett a GDP 3,9 százaléka lehet az államháztartási hiány - jelentette be hétfőn a pénzügyminiszter a Nemzetközi Valutalap (IMF) és az Európai Bizottság képviselői előtt. Oszkó Péter hangsúlyozta: várhatóan csak 2011-re lehet újra a maastrichti 3 százalék alatt az államháztartási hiány.
A tárcavezető hozzátette: a kormány legutóbbi becslése óta jelentősen romlott a környezet, így az új számítások szerint ideén 6,7 százalék lehet a gazdasági visszaesés, ami 2010-ben 0,9 százalék lesz a kabinet szerint és 2011-ben növekedhet újra a magyar gazdaság. A kabinet 4,5 százalékos inflációval, valamint az export 15, az import 16-17 százalékos visszaesésével számol 2009-re. Oszkó Péter azután jelentette be az új adatokat, hogy az IMF és az Európai Bizottság képviselő az elmúlt egy hétben Budapesten egyeztettek a 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag magyarországi felhasználásáról.

A kormány korábban 5 és 6 százalék közé várta a gazdasági visszaesés mértékét és a gazdasági válság kirobbanása óta ragaszkodott az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumoknak megfelelő kevesebb mint három százalékos államháztartási hiányhoz. A hétfőn bejelentett hiánycél-növekedés okának a bevételek elmaradását nevezte meg Oszkó Péter. Az államadóssággal kapcsolatban kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter megerősítette, hogy csak 2011-ben kezdődhet meg az adósság drasztikus csökkenése.

Oszkó Péter ugyanakkor leszögezte: az IMF és az Európai Bizottság delegációjával az eddigi kormányzati intézkedésekről esett szó, amit a delegáció elégségesnek ítélt, így nincs szükség újabb lépésekre.

James Morsink az IMF delegációjának vezetője és Elena Flores az Európai Bizottság tagállamok gazdaságáért felelős igazgatója hangsúlyozták: a hitelkeret második felülvizsgálata sikeres volt, Magyarország megfelelő makrogazdasági és pénzügypolitikát folytat, éppen ezért a mostani megállapodást követő formális döntéseket követően lehetősége lesz Magyarországnak a hitelkeret harmadik részletének lehívására. Mindkét szakértő örömtelinek és hasznosnak nevezte a Bajnai-kormány által elkezdett strukturális reformokat.

Elena Flores kiemelte: a hiánycél elengedésének célja, hogy fenntartható legyen a pénzügyi szektor finanszírozása és a fiskális stabilitás. James Morsink leszögezte: a nemzetközi gazdasági környezet romlása és így a gazdasági visszaesés nagyobb mértéke miatt várhatóan alacsonyabb lesz az adóbevétel a korábban tervezettnél, miközben a hitelek nagyobb arányban fognak bedőlni, mint korábban várni lehetett.

Az esetleges újabb IMF hitellel kapcsolatban James Morsink kijelentette: a 20 milliárd eurós hitelkeret 2009-re biztosan elegendő, 2010-el kapcsolatban azonban sok függ a nemzetközi gazdasági helyzettől, és ha Magyarország igényli, akkor az IMF bármikor hajlandó tárgyalni esetleges nagyobb segítségről.

A hétfői sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy az IMF állandó irodát hoz létre Magyarországon a helyi intézkedések figyelemmel követésére. Az intézkedés "bevett szokás" az IMF szerint.

Olvasóink írták

  • 2. maradando 2009. június 09. 01:44
    „De ki az a Veres ? Gázszámlás?”
  • 1. achilleus 2009. május 18. 17:41
    „Veres János pedig mennyire ragaszkodott a <3%-os hiányhoz ....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zárt tárgyaláson folytatódik Gergényi Péter büntetőpere

A Fővárosi Bíróságon a hétfői tárgyaláson Kővári Tibor bíró bejelentette, hogy mostantól zárt… Tovább olvasom