Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Módosították

a nitrátrendeletet

A közelmúltban megváltozott a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szóló, úgynevezett nitrátrendelet: adatszolgáltatási kötelezettséget ró a gazdálkodókra.
A rendelet célja a vizek védelme a mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szemben és a vizek meglévő nitrátszennyezettségének csökkentése.
A korábbi 49/2001. (IV. 3.) kormányrendeletet módosította a 27/2006. (II. 7.) számú jogszabály. Hatálya kiterjed a mezőgazdasági tevékenységet folytatókra és azokra a mezőgazdaságban folytatott tevékenységekre, amelyek hatással vannak a felszíni és a felszín alatti vízkészletre.
A vizek nitrátszennyezésének megelőzése és csökkentése érdekében a mezőgazdasági tevékenység folytatására vonatkozó előírások kiterjednek az állattartó telepek trágyatárolására, a trágya mezőgazdasági hasznosítására és az agrotechnikai műveletek vízvédelmi szabályaira is.
A korábbi rendelet az említett előírásokat s a helyes mezőgazdasági gyakorlat szabályait az 1. számú mellékletében határozta meg, ezek továbbra is érvényben maradtak. A rendelkezéseket a nitrátérzékeny területeken be kell tartani, a nem nitrátérzékeny területeken pedig betartásuk ajánlott.
A hatályba lépett rendelet mellékletében felsorolja a nit- rátérzékeny települések listáját (gyakorlatilag megyénk minden települése érintett).
A mezőgazdasági tevékenységet folytatóknak adatot kell szolgáltatni minden tárgyévet követő év február 28-ig a mezőgazdasági tevékenység helye szerint illetékes talajvédelmi hatóságnak.
Megyénkben a Győr-Moson-Sopron Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálatnak (9028 Győr, Arató u. 5.).
Az adatszolgáltatási űrlap megtalálható a 49/2001. (IV. 3.) kormányrendelet 3. számú mellékletében a kitöltési útmutatóval együtt, vagy beszerezhető a falugazdászoknál, illetve a Győr-Moson-Sopron Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálatnál is, ahol annak kitöltésében segítséget is nyújtanak. Az adatlap elektronikusan is letölthető a www.ontsz.hu/

megye.php?& megye=8 hon-

lapról.

Aki még nem adta le a 2005-re vonatkozó adatlapot...

A megyei növény- és talajvédelmi szolgálat felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a bejelentési kötelezettség elmulasztása, illetve nem megfelelő adatszolgáltatás esetén bírságot kötelesek kiszabni. Az adatszolgáltatási kötelezettség minden mezőgazdasági tevékenységet folytatóra vonatkozik – 49/2001. (IV. 3.) kormányrendelet, 9. § (2) bekezdés –, ezért aki még nem adta le a 2005. évre vonatkozó adatlapot, haladéktalanul tegye azt meg a talajvédelmi szolgálatnál levélben vagy személyesen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Írja meg! Címünk: Kisalföld… Tovább olvasom