Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Módosították a luxusadóról szóló rendeletet

Módosította a luxusadóról szóló rendeletet csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A módosítás az elmúlt másfél év adatai alapján aktualizálja a kialakított értékövezeti rendszert.
A területek 24 százalékánál felfelé, 10 százalékánál lefelé változik a besorolás. A főváros a jelenlegi 150 millió forintos adóbevételnél 50 millióval többre számít.

A luxusadóról szóló törvény 2006. január 1-jén lépett hatályba. A 100 millió forintnál nagyobb értékű házakra, lakásokra vetik ki, az adó mértéke a 100 millió fölötti rész 0,5 százaléka. A törvénynek megfelelően a Fővárosi Közgyűlés döntött az értékövezetekről - Budapestet összesen 17 övezetre osztották - és az ott található ingatlanok átlagértékéről.

A jelenlegi módosítás az elmúlt másfél év adatai alapján aktualizálja az értékövezeti rendszert. A területek 24 százalékánál felfelé, 10 százalékánál lefelé változik a besorolás. A főváros az idén 493 luxusadóval érintett ingatlant tart nyilván, ebből származó bevétel várhatóan eléri a 150 millió forintot. A rendelet módosítása után körülbelül 50 millió forint többletbevétel várható.

Hozzájárult a közgyűlés a DBR Metró Projekt Igazgatóság új vezetőjének kinevezéséhez, amit a BKV új vezérigazgatója kezdeményezett. Klados Gusztáv a szeptember végén távozott Balogh Árpád helyére lép. Klados Gusztáv júniustól a 4-es metró operatív menedzsere volt. Az építőmérnök 1972-től itthon, illetve a világ több nagyvárosában, például Athénben, Kalkuttában vett részt metró-, vagy alagútépítésben, és közreműködött a La Manche alagút építésénél is.

Elfogadták a képviselők a fideszes Ughy Attila javaslatát a díszkivilágításról szóló rendelet módosításáról. A városfejlesztési és városképvédelmi bizottság elnöke azt indítványozta, hogy a jelenlegi, csaknem 270 kivilágított nevezetesség mellett még több mint 50 kerüljön fel a listára. Ezeken a helyeken még nincs kiépítve a díszkivilágítás, de ha elkészül, a főváros vállalja a világítás üzemeltetését. A jelenlegi 130 millió forintos költség így a becslések szerint körülbelül 5 százalékkal nő majd. A listára felkerült a többi között az I. kerületben a Bécsi kapu téri Kazinczy kút, Óbudán az Amfiteátrum, a Fő tér és környéke, az V. kerületben az ELTE könyvtára, a VII. kerületi Bethlen téren a Zsinagóga vagy a Margitszigeten a Domonkos rendi kolostor.

Olvasóink írták

  • 2. Kolompár Rómeó 2008. október 30. 22:29
    „1. hozzászólás 4 2008.10.30. 19:52

    Semmi. Majd szopatjak az adofizetot, aki hitelre vette a lukjat. Ehhez ertenek a "szakertok".”
  • 1. 4 2008. október 30. 19:52
    „Azokkal mi lesz, akik munkahely nélkül is fent tudnak tartani 10 millió forintnál is drágább autót.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a Pécsi Egyetemről ellopott számítógépeket

Elfogta a rendőrség a betörőket, akik a hét végén ellopták a Pécsi Tudományegyetem Biofizikai… Tovább olvasom