Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Módosul a hagyatéki eljárás

Amennyiben a hagyatékban társasági vagy szövetkezeti üzletrész van, akkor a települési jegyző, illetve a közjegyző ügygondnokot rendelhet ki - egyebek mellett ezt a szabályt is tartalmazza a hagyatéki eljárásról szóló törvény módosító javaslata, amely a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján jelent meg.
Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) elfogadása után a parlament idén márciusban törvényt alkotott a hagyatéki eljárásról is, mivel addig egy 1958-as igazságügy miniszteri rendelet szabályozta azt. A hagyatéki eljárás új szabályai illeszkedtek az új Ptk.-hoz.

Miután áprilisban az Alkotmánybíróság megtiltotta az új Ptk. hatályba lépését, a hagyatéki eljárási törvény alól is kihúzta a talajt, anélkül, hogy bárki gondoskodott volna annak a régi - és a ma is hatályos - Ptk.-hoz való hozzáigazításáról. Erre kerül sor most.

Az első érdekesebb módosítás az, hogy nemcsak akkor kötelező a hagyatéki leltár felvétele, ha a hagyatékban belföldi cégjegyzékbe bejegyzett gazdasági társaságban, illetve szövetkezetben fennálló tagi (részvényesi) részesedés van, hanem akkor is, ha a bejelentett hagyatéki tartozások várhatóan meghaladják a hagyatékba tartozni látszó vagyon értékét.

Amennyiben a hagyatékban társasági vagy szövetkezeti üzletrész van, akkor a települési jegyző, illetve a közjegyző ügygondnokot rendelhet ki. A jegyző ezt addig teheti meg, ameddig a leltárt nem küldte el a közjegyzőnek. Mindketten csak akkor rendelhetnek ki ügygondnokot, ha azt a cég (szövetkezet), vagy pedig annak a működésében érintett személy kéri. Az ügygondnok - fő szabályként - nem járulhat hozzá a cégvagyon csökkenéséhez. Ezt csak akkor teheti meg, ha azzal a céget, illetve az örökösöket nyilvánvaló károsodástól óvja meg.

Új szabály lesz a törvényben a következő: aki termőföldet, állatokat, illetve a gazdálkodáshoz szükséges eszközöket örököl, azt felajánlhatja az államnak. Ilyenkor nem kell várni az állam elfogadó nyilatkozatára, azt a közjegyző automatikusan elfogadottnak tekinti, és ajándékozás jogcímmel adja át az államnak a felajánlott vagyont.

Olvasóink írták

  • 3. csakhogy 2010. szeptember 02. 08:11
    „Én egy lovat akarok ingyen adni az államnak, dea hiteleim miatt csak darabokban tudom sajnos. Az idén egy lóf...szt gondoltam.”
  • 2. macusnéni 2010. szeptember 02. 07:56
    „Aki földet örököl a felmenőitől az ugyan miért adná oda az államnak ingyen.? ?Az elődök megdolgoztak azért,nem a pálmafák alatt hűsöltek,s feszitenek az Iwiw-n,hanem ha a szomszéd földje eladó volt megvették.Nem a bankba hordták elértékteleniteni a kis forintjukat.Az biztos befektetés volt anno.Azoktól szedjék vissza akik korrupcióval,kierőltetet hálapénzből gyarapodtak ,akkor mindjárt másképp állna az ország.”
  • 1. KolompárRómeó 2010. szeptember 02. 07:01
    „Ezt az ajándékozós dolgot kötelezővé kéne tenni, hogy mindenki, akinek bármije van, kötelezően adja oda az államnak. Lehet, hogy pozitívba fordulna az államháztartás.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázat! Hétfőtől már bírságolnak a dohányzásért

Hétfőtől már bírságot is kiszabnak a közterület-felügyelők a fővárosi aluljárókban dohányzókra,… Tovább olvasom