Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Módosul a vagyontörvény

Az új szabály az MNV feladatává teszi a vagyonkezelést. Törvény, illetve miniszteri rendelet azonban ettől eltérően rendelkezhet.
A parlament gazdasági bizottsága azt javasolja, hogy a miniszterek helyett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. rendelkezzen az állami vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogokkal; ezt egyebek mellett a különféle rezsicsökkentésekről szóló törvényjavaslathoz beadott módosító indítványában fogalmazza meg a testület.

A vagyontörvényben jelenleg az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter gyakorolja a tulajdonosi jogokat, de nem közvetlenül, hanem az MNV Zrt.-n, és a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül. Néhány speciális esetben másik miniszter is kapott ilyen jogot.

Az új szabály az MNV feladatává teszi a vagyonkezelést. Törvény, illetve miniszteri rendelet azonban ettől eltérően rendelkezhet.

A vagyontörvény a javaslat szerint kiegészül azzal a szabállyal, hogy az ebbe a törvénybe foglalt szabályok megsértésével kötött szerződés semmis. A vagyonhasznosítási szerződést csak a pályázati kiírás és a nyertes pályázat tartalmának megfelelően lehet megkötni.

Szintén kiegészítésként tennék be a jogszabályba azt, hogy a vagyonkezelési szerződés azonnal felmondható, ha a vagyonkezelő elhanyagolja a vagyon megóvását.

Szó esik még a módosításban arról is, hogy a vagyonkezelő köteles értékcsökkenést elszámolni, de a számviteli politikát egyeztetnie kell a tulajdonosi jog gyakorlójával. A vagyonkezelő a kezelt vagyon értékének megőrzéséről - legalább az értékcsökkenés mértékével - köteles gondoskodni - ezt nevezik visszapótlási kötelezettségnek. E kötelezettség alól mentesül a közfeladatot ellátó vagyonkezelő.

A módosító javaslat indoklása kifejti: az MNV által kezelt vagyon 18 százalékára vonatkozik a visszapótlási kötelezettség. Az MNV Zrt. megalakulása óta felhalmozódott, le is jelentett, de nem teljesült ilyen kötelezettség jelenleg megközelíti a 150 milliárd forintot, és az év végére eléri a 200 milliárd forintos nagyságrendet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NAÜ: Magyarország javította a nukleáris anyagok védelmét

A NAÜ és az Országos Atomenergia Hivatal közleménye szerint a nemzetközi ügynökség pénteken lezárult… Tovább olvasom