Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Módosulhat a kisajátítási törvény

A kisajátítási törvény olyan módosítását javasolja György István (Fidesz), amely megteremti az előzetes eljárás intézményét.
Az Országgyűlésnek pénteken beterjesztett - több gazdasági tárgyú jogszabályt is módosító - javaslat alapján az előzetes eljárásban a kisajátítást kérő kérheti a kisajátítási hatóságtól a kisajátítás jogalapjának és a kisajátítási kártalanítás összegének előzetes megállapítását.

A törvényjavaslat - kiemelt fontosságára tekintettel - külön kisajátítási célként nevesíti a közjogi megbízatást betöltő személyek elhelyezéséhez szükséges létesítmények érdekében történő kisajátítási célt. Ilyen létesítmény lehet például az Országgyűlés Hivatala, valamint a Köztársasági Elnöki Hivatala is.

A törvényjavaslat a környezetvédelmi jogcím bővítésével lehetővé teszi azt, hogy a település lakossága életminőségének javítása céljából is legyen lehetőség kisajátításra. Ilyen cél lehet a település klimatikus és ökológiai viszonyainak megőrzése, javítása, védelme, a levegőszennyezettség és a zajterhelés csökkentése.

Ezáltal a jellemzően nagyvárosok okozta környezetterheléstől szenvedő lakosság egészséges környezethez való joga érvényesül.

Az új szabályok a javaslat szerint július 30-án lépnének hatályba.

Olvasóink írták

  • 1. Pimpa42 2013. május 31. 23:05
    „"külön kisajátítási célként nevesíti a közjogi megbízatást betöltő személyek elhelyezéséhez szükséges létesítmények érdekében történő kisajátítási célt"

    Tehát ha jól értem: ha Orbán szemet vet a házadra, jobb ha csomagolni kezdesz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent az e-útdíjat szabályozó rendelet

A kéttengelyes kocsi a gyorsforgalmi úton 49,90, míg a főúton 21,23 forintért haladhat egy… Tovább olvasom