Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Módosulnak a különadó-visszatérítés szabályai

Módosulnak a pénzügyi szervezetek különadó-visszatérítésének szabályai a parlament hétfői döntésével: továbbra is állampapírban történhet a visszatérítés, de az árfolyamot nem a tőzsde, hanem az elsődleges forgalmazók árjegyzése határozza meg.
A parlament Rogán Antal és Babák Mihály fideszes képviselők erről szóló előterjesztését 337 igen szavazattal, 20 ellenében fogadta el. A változtatást csak az LMP és a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független képviselők ellenezték.

Az adózónak visszajáró különadót az adóhatóság eddig is állampapírban utalhatta vissza. Az állampapír értékét a tőzsdei árfolyam határozta meg, az államháztartásért felelős miniszter pedig rendeletben felhatalmazhatta az adóhatóságot, hogy más szervezet útján teljesítse a kiutalást.

A visszatérítéskor mostanáig az állampapír tőzsdei árfolyama volt a döntő. A különadótörvény azonban - a módosítás kihirdetését követő naptól - úgy változik, hogy az elsődleges forgalmazók árjegyzése határozza meg az árfolyamot. Ez azonban nem a kiutalás napján rögzített árfolyam, hanem a két nappal korábbi lesz, és az akkor közzétett legjobb - bruttó eladási és vételi - árfolyamok átlagát kell figyelembe venni a visszatérítéskor.

A törvénymódosítás azt is rögzíti, hogy az adóhatóság az értékpapírokat az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-n keresztül utalja ki az adózónak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kibővült az elismert egyházak listája

A decemberi 14 után újabb 18 vallási közösségnek szavaztak meg egyházi jogállást a kormánypárti képviselők. Tovább olvasom