Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Mohácsnál még nyoma sincs az unió ''déli kapujának''

Már működnie kellene az Európai Unió által is szorgalmazott déli határkikötőnek Mohácsnál, de még a közbeszerzési eljárást sem indították be.
A létesítmény elengedhetetlen Magyarország számára, hiszen itt van az Unió déli kapuja, és jelentős bevételt is hozhat a hajóforgalom az ország számára.

A déli határkikötő megépítéséről három évvel ezelőtt döntött a kormány, de az építkezést akkor pénz hiányában nem tudták elkezdeni. Miután az Európai Unió schengeni alapja magára vállalta a két és fél milliárdos beruházás teljes finanszírozását, az uniós bürokrácia okozott újabb problémát, ugyanis a tízmillió euró lehívása nagyon nehézkesen ment.

Az eredeti tervek szerint a kikötőnek már működnie kellene, ezzel szemben még csak most, ebben a hónapban fogják beindítani a közbeszerzési eljárást. Pedig az idő sürget, hiszen azon túl, hogy hazánk már eddig is komoly bevételtől esett el azzal, hogy az Európába érkező hajókat Bécsben vámolják, a létesítmény azért is nélkülözhetetlen, mert Mohács az Unió déli kapuja és itt a schengeni normáknak megfelelően kell kezelni a hajóforgalmat.

A jövő tavasszal induló építkezés során a legfontosabb rész, ez kerül majd a legtöbbe, a parti és a vízi munkálatok elvégzése, amit nagyban befolyásolhat a Duna állása. A kikötő mellett lesz az ellenőrzőpont, a határőrség és a vámosok központja, illetve a szállítmányozással foglalkozó logisztikai cégek elhelyezését is itt oldják meg. Amennyiben újabb csúszás nem jön közbe, akkor a kikötő 2007 végére készülhet el.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táltos masszőrt minden családba!

Ma ezerszer jobban megbízunk egy számítógépben, mint embertársainkban, inkább beveszünk egy szem pirulát a fejfájásunkra, mintsem valamilyen természetes gyógymóddal vagy ősi eszközzel, módszerrel próbálnánk meg azt elmulasztani. A táltosok, akik köztünk járnak, azt mondják, minden családba kellene egy gyógyító. A táltosiskolát végzők közel tíz százaléka orvos. Tovább olvasom