Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Molnár Csaba: Gázár, MÁV, autópályák

A jövő év első felében lehet tartani a mostani gázárakat és a támogatási rendszer is a jelenlegi formájában marad 2009-ben - mondta Molnár Csaba, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter az RTL szerda reggeli Híradójában. Az új tárcavezető a MÁV helyzetéről és a leállított autópálya építésekről is beszélt.
Molnár Csaba szerint a jövő év első felében biztosan nem kell újabb gázár-emelésre számítani. Ennek oka, hogy a kőolaj árak az elmúlt időszakban erősen csökkentek és ezt a csökkenést a földgáz ára is követi, várhatóan 2009 elején. A támogatási rendszer is a jelenlegi formájában marad jövőre. Hogy azután mi változik, az még kérdéses. Most havonta 1150 forint támogatás jár minden távfűtéses lakásban élő családnak. A másik, szociális alapú támogatást újra igényelni kell.

A MÁV kapcsán a miniszter elmondta, hogy jelenleg még csak tájékozódik a vasúttársaság helyzetéről. Szerda délután találkozik emiatt a MÁV vezérigazgatójával is. A legfontosabb Molnár Csaba szerint, hogy folytatódjon az elővárosi közlekedés és a biztonsági rendszerek fejlesztése, amire 2013-ig 500 milliárd forint áll rendelkezésre. A legnagyobb lépést akkor lehetne megtenni, ha elérik, hogy a vasúttársaság tiszta és utas-barát szolgáltatást tudjon nyújtani az utasoknak, ide értve az utas-felvilágosítás minőségének javítását is. A MÁV Cargo eladásából kapott pénzről a miniszter azt mondta, hogy fel lehet használni fejlesztésre, a MÁV adósságának csökkentésére és a BKV fejlesztésére is. Arról, hogy átadják-e a MÁV-nak a HÉV járatokat, a miniszter annyit mondott, hogy folynak a tárgyalások, meg lehetne szüntetni a párhuzamosságokat a két társaság között, de a tárgyalásokról még korai beszélni.

A leállított autópálya építések kapcsán a miniszter annyit mondott, hogy a drága autópályák helyett inkább az olcsóbb megoldást, a gyorsforgalmi utak és elkerülő utak építését kell választani. Az autópályák terén egyébként is jól áll az ország - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. csonakos 2008. december 03. 09:44
    „Sőt! A gáz ára a második félévben kell, hogy csökkenjen az olaj világpiaci árához. Addigra eltelik a kilenc hónap amivel követi a gáz ár az olaj árát. Vagy mégsem? Érdekes az áremeléseket sem "csinálják" vissza, amit a gáz és üzemanyag árára hivatkozva hoztak.”
  • 1. ametiszt51 2008. december 03. 08:48
    „"a vasúttársaság tiszta és utas-barát szolgáltatást tudjon nyújtani"
    Remélem ezt az ígéretét betartja, főleg a tisztát szeretném!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi két italtól még nem kapnak szívdobogást a nők

Az egészséges középkorú nők mindennap baj nélkül ledönthetnek két italt, de ennél több már növeli a… Tovább olvasom