Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Molnár Melinda

Molnár Melinda a győri Vocational Academy Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola tanára.

Kategória: középiskolai tanár

Név: Molnár Melinda
Vocational Academy Szakközépiskola, Győr

Molnár Melinda szépreményű közgazdászként nem valamelyik cégnél, hanem a győri Vocational Academy Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskolában kötött ki. Mindig tanítani akart, s végre megtalálta a számítását; ahogy tanítványai is, meghálálva, hogy partnerként kezeli őket. 

A fiatal tanárnőt meglepte, hogy jelölték kampányunkban, úgy vélte, alig tízéves tanári múlttal nincs helye a sok rutinos kolléga között. Pedig ha valaki, ő tudatosan és örömmel készült  a pályára: bár közgazdász lett, a középiskola óta tanítani akar. Egy karizmatikus pedagógus, dr. Fekete Gábor ébresztette rá, hogy másokkal is meg kell szerettetnie ezt a nem éppen könnyű tárgyat. S bár a versenyszférában anyagilag jobban profitálhatna tudásából, számára az a legfontosabb, hogy azt csinálhatja, amit  a legjobban szeret.

– Ha valakiben ilyen erős a késztetés egy hivatás iránt, nem szabad elhagynia csak a pénzért. Egy vállalatnál sikerélményem sem lenne ennyi, mint a diákok között, ahol mindig tudok valaminek örülni, akár egy sikeres tanulmányi versenynek, akár csak annak, hogy valamelyik tanítványom egy jeggyel jobbat kapott. 

A szeretet kölcsönös, hiszen annak ellenére, hogy a kamaszokat sokan nehéz esetnek tartják, Molnár Melinda nagyszerűen megtalálja velük a hangot. Saját bevallása szerint azért, mert nem gyerekként, hanem partnerként kezeli „majdnem felnőtt" tanítványait.

– Soha nem helyezem magam föléjük, nem nézem le őket, hanem felnőttszámba veszem mindegyiküket, hiszen tulajdonképpen azok is. Jó velük dolgozni. Ennek a korosztálynak óriási a kreativitása, időnként nagyon jó meglátásaik, ötleteik vannak. Éppen ezért megpróbálok minél több interaktivitást, gyakorlati feladatot belevinni az óráimba, amit nagyon élveznek, mert megmozgathatják a fantáziájukat – mondja a tanárnő, akinek komoly visszaigazolást jelent, amikor volt tanítványai visszalátogatnak hozzá.

– Amikor látom, hogy megtalálták a helyüket az életben, jó érzés, hogy talán egy kicsit nekem is részem volt ebben.
A fiatal pedagógus szakmai tudását az iskola vezetése is elismerte, így immár szakmai igazgatóhelyettesként dolgozik, de a tanítást soha nem hagyná abba.  

– Valahol azt olvastam, hogy a fiatalság titka az, ha az ember taníthat és tanulhat. Ez valóban így van; amellett, hogy továbbadom a tudásomat, én is mindennap tanulok valami újat.

Ajánló: Takács Gergő
– Ő az, aki a legtöbbet foglalkozik velünk. Bízik az osztályban, legyen szó dolgozatról, tanulásról, érdekli a sorsunk, a továbbtanulásunk. El tudja képzelni és fogadni, ha valami problémánk van. Szeret tanítani, fontos neki, hogy az osztály értse, amit magyaráz. Sokat követel, de mindig ad elegendő időt a tanulásra, soha nem ad fel megtanulhatatlan mennyiségű anyagot. Van idő arra is, hogy közelebbről megismerjük: ha az aznapi anyagot leadta, az óra végéig általában beszélgetni szoktunk.  

Igazgató: Benkő Csabáné
– Melinda óraadó tanárként kezdte nálunk, és nagyon hamar beilleszkedett, egyre jobban kibontakoztatta tudását. Szerénységével jó példát mutat a gyerekeknek, szerető szigorral, igazságos következetességgel tanít. Erősíti tanítványai önbizalmát, elhiteti velük, hogy amit tanít, azt érdemes  megtanulni, s a jövőben hasznukra válik. Saját életével is példát mutat, nyelvvizsgát, sikeres pályázatokat tudhat a háta mögött, s angol nyelvű szakmai jegyzeteivel is gazdagítja az iskolát.

Czebe László
– Ha gondban vagyunk, megakadunk vagy nem értünk valamit, mindig szívesen segít. Látszik, hogy érti a szakmáját, jól magyaráz.

Gál Dóra
– Partnerként kezel minket, mindenkit emberszámba vesz. Nyitott, közvetlen és kedves, bármilyen problémát meg lehet vele beszélni.

Kiss Tamás
– Megtalálja a közös hangot a diákokkal, de fegyelmet is tud tartani. Iskolán kívüli dolgokról is lehet vele beszélgetni.

A jelölést támogató: Nagy Ottó László
Indoklás
 Néhány az Ő nevéhez fűződő, eddig megvalósult „esemény":
- Könyvvitel angolul tantárgy oktatási stratégiájának és az ehhez szükséges jegyzeteknek a kidolgozása
- Diákok felkészítése nemzetközi számítógépes könyvelői vizsgára.
- A nemzetközi számítógépes könyvelői vizsgán Ő maga kiváló minősítést szerezett.
- Angliai szakmai gyakorlatok folyamatos szervezése, melyek segítségével a diákok valós üzleti környezetben sajátíthatják el egy vállalatnál szükséges készségeket.
- Diákjai folyamatosan kimagasló eredményeket értek az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken.
  2003/2004-es tanévben 2. helyezés Gyakorlócégek szakmai versenyén
  2004/2005-ös tanévben 1. helyezés Üzleti gazdaságtan tantárgyból
- Európai Nyelvi Díj 2005

És hogy miért tartom Őt erre a díjra érdemesnek? Miért kiváló tanár Ő? Mert,
- tudatosan biztosítja az eredményes tanuláshoz szükséges pozitív légkört. 
- tekintélyét tanóránként megújítandónak tartja.
- munkáját és módszereit a tanulók eredményes és hatékony előrehaladása érdekében alakítja ki
- az oktatás, az ismeretátadás helyett a tanulásra helyezi a hangsúlyt
- saját maga is képes a folyamatos tanulásra
- figyelembe veszi és elősegíti a közgazdasági munkaközösségen belül felmerült ötletek megvalósítását (

Takács Gergő és Békási Nóra 13. B. osztályos tanulók véleménye:
- „Bízik az osztályban, legyen szó dolgozatról, tanulásról.
- Ő az, aki a legtöbbet foglalkozik velünk.
- Érdekli a sorsunk, a továbbtanulásunk.
- Ha problémáink vannak, megértő velünk szemben (el tudja képzelni és fogadni, ha valami problémánk van).
- Segítőkész, szinte bármikor a rendelkezésünkre áll, mikor kérdésünk van.
- Szeret tanítani, fontos neki, hogy az osztály értse, amit tanít.
- Sokat követel, de mindig ad elegendő időt a tanulásra, ha megkérjük, az órán gyakorol velünk. Soha nem ad fel megtanulhatatlan mennyiségű anyagot.
- Ezek mellett van idő arra, hogy közelebbről megismerjük: ha az aznapi anyagot leadta, az óra végéig általában beszélgetni szoktunk."

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ablakcseregondok

A győri Nádor aluljáró építése, a közelben lakóknak ígért ablakcsere nem először, s gyaníthatóan nem… Tovább olvasom