Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Monte Cristo grófja

Bizonyára mindenki ismeri Alexander Dumas világhírű regényét, amelynek alapján a filmet elkészítették. A film kedvéért a főszereplők (Jim Caviezel és Guy Pearce) egyhónapos tréningen vettek részt, melynek során elsajátították a vívás jó néhány fortélyát...

Edmund Dantes sosem akart más lenni, mint ami: tengerész, jó barát, hű szerelmes. A véletlen, a történelem szeszélye és egy gyáva, megalkuvó hivatalnok közreműködésével Edmund békés élete az egyik pillanatról a másikra összeomlik, ő If várának sziklabörtönébe kerül, és nem számíthat rá, hogy valaha meglátja a napvilágot. Ám a sors hosszú és romantikus fordulatokkal teli, kalandos életet szán neki: mesés gazdagságot ajándékoz választottjának és a lehetőséget, hogy bosszút álljon mindazokon, akik tönkretették. Szerelme, családja és városa számára idegenként, egy szeszélyes és dúsgazdag gróf, a titokzatos Monte Cristo képében kell visszatérnie évtizednyi távollét után, ha bosszút akar állni mindazért, amit elvettek tőle.

A film rendezője Kevin Reynolds a jeles akciófilm-rendező, a legfőbb hangsúlyt a realitásra, az akciókra és a markáns jellemfejlődésre helyezte.
„Visszautasíthatatlannak találtam az ajánlatot, hogy kézbe vegyem az ismert mese megfilmesítését. A regény világszerte ismert, a cím automatikusan vonzza a közönséget. Megvan benne minden, ami egy jó sztorihoz kell: barátság és árulás, szerelem és csalódás, akció és kaland. Igazi ajándék filmet készíteni egy ilyen híres klasszikus regényből. Aztán mikor nekiültem, hogy újraolvassam, rájöttem, hogy a feladat jóval nehezebb, mint gondoltam, mert a könyv elég sűrű. Meg kellett találni a módját, hogy filmszerűbbé tegyük. Szokták kérdezgetni, miről szólnak a filmjeim. Ha jól megnézzük, két motívum megtalálható minden eddigi munkámban: a megszállottság és az ártatlanság elvesztése. Számomra talán ez a legfontosabb a Monte Cristo-történetben is. Adott egy ártatlan, jószándékú fiatalember, akin keresztülgázol egy pár szívtelen fickó. Aztán mikor visszatér, úgy hiszi, a bosszú fogja kiteljesíteni és helyreállítani az életét.
De vajon kielégít-e a bosszú önmagában? Ahogy Faria abbé mondja, "a bosszú olyan étel, melyet vég nélkül főznek, de ritkán esznek meg". A film tehát alapvetően egy hidegvérű bosszú története."

Jim Caviezel

„Számomra a Monte Cristo grófja egy ember utazása lelke sötét bugyraiba. A főhős először elveszíti hitét és meggyűlöli Istent, de végül újra megtalálja lelke békéjét. Noha számos filmfeldolgozás készült már Dumas klasszikus regényéből, egyiket sem néztem meg, mert nem akartam átvenni belőlük semmit. Én utánzó vagyok, amikor figyelem az embereket, öntudatlanul is átveszek tőlük nekem tetsző dolgokat. Tehát ha nekiültem volna, mondjuk, Richard Chamberlaint vagy Gérard Depardieu-t nézni, valószínűleg felszedtem volna tőlük valamit. A nézők meg azt mondták volna: "Hiszen ez tiszta Depardieu!" Amennyire csak lehet, igyekeztem hű maradni a könyvhöz. Végeztem egy kis történelmi kutakodást is; sokat tanultam például Napóleon életéről, a franciaországi katonaiskolás időszakáról, s hogy mennyire nem illett társai közé. Hasonló élményeim nekem is voltak, amikor új iskolába kerültem és valahogy nagyon kilógtam a többiek közül." További infó>> 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészetek és Kézművesek Völgye

2002. július 26-tól augusztus 4-ig ismét - immár tizenhatodszor - megrendezésre kerül a Művészetek… Tovább olvasom