Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Montenegró kikiáltotta függetlenségét

A podgoricai parlament kihirdette Montenegró függetlenségét. Az ellenzéki képviselők nem vettek részt az ünnepi ülésen, mert nem ismerik el a két héttel ezelőtti népszavazás eredményét.
A montenegrói zászló
Montenegró Köztársaság parlamentje meghozta döntését az önálló, szuverén köztársaságról - mondta a montenegrói parlament elnöke a képviselőház esti díszülésén, azután, hogy a képviselők elfogadták a választási bizottság jelentését, amely szerint a függetlenségi népszavazás eredményes volt. Ezzel az aktussal vált hivatalosan is függetlenné Montenegró. A díszülésen többször is elhangzott, hogy az új, soknemzetiségű állam tiszteli a nemzetközi politikát, különös tekintettel az Európai Unióra.

Az ülés után a parlament épülete előtt fölvonták a montenegrói lobogót, és először hangzott el a köztársaság himnusza. A parlament díszülésén a függetlenségpárti montenegrói politikusokon kívül jelen voltak az ENSZ, az Európai Parlament és más nemzetközi szervezetek képviselői, kivéve Szerbiát. A kényszerből függetlenné vált Szerbia politikusai nem fogadták el a montenegróiak meghívását. Borisz Tadics államfő, aki korábban gratulált a tengerparti ország függetlenségéhez, megkapta ugyan a bodgoricai meghívót, de párton belüli elfoglaltságokra hivatkozva, nem ment el, ahogy a többi magas rangú szerbiai politikus, köztük a szerbiai miniszterelnök sem. Vojislav Kostunica szerint Szerbiának sokkal fontosabb dolga van a köszöntéseknél. A kormányfő szerint az Európai Unió befolyásolta a népszavazás végeredményét.

A kormányfő tegnap Javier Solanával, az EU küldöttjével tárgyalt, és számos bírálatot mondott az Unió számlájára. Tehát Szerbia és Montenegró különválásának pillanatában máris látható, hogy amíg a szerb miniszterelnök bírálja az Unió politikáját, addig az új montenegrói köztársaság már az állam létrejöttének első perceiben azt hangsúlyozza, hogy hamarosan csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged tizenhét testvérre talált

Három kontinensen tizenhét várossal kötött megállapodást Szeged. Az első szignót 1937-ben… Tovább olvasom