Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Moody´s: Csökkentek a világgazdasági kockázatok

Az elmúlt év vége óta csökkentek a világgazdasági fellendülést veszélyeztetők kockázatok - írja a Moody's Investors Service hitelminősítő intézet legfrissebb makro-kockázati jelentése, hozzátéve, hogy ennek ellenére is számos országban csak lassú növekedésre lehet számítani.
A Moody's "Global Macro Outlook 2013-2014: Downside Risks Have Diminished" kiadványa megállapítja, hogy miután az Egyesült Államokban sikerült elhárítani a "fiscal cliff" közvetlen veszélyét, az euróövezetben enyhültek a pénzügyi rendszer finanszírozási feszültségei, a fejlődő piacokon pedig csökkent a megtorpanás valószínűsége, már kevesebb buktató áll a globális fellendülés útjában.

Az euróövezeti makrogazdasági mutatók javulását azonban még számos kockázati tényező terheli: a vártnál mélyebb recesszió tovább szűkítheti a hitelezési hajlandóságot, különösen akkor, ha fokozódik a szuverén adósságszolgálati krízis; a fejlődő piacok vártnál lassúbb fellendülése a legutóbbi lassulás után; a geopolitikai feszültségek éleződésének hátrányos gazdasági következményei.

"Előrejelzésünk lényegében nem változott, a kockázati tényezők azonban egyértelműen enyhültek az elmúlt három hónapban" - mondta Colin Ellis, a Moodyís makrogazdasági elemzésekért felelős első alelnöke. "Visszafogott világgazdasági fellendülésre számítunk, ezen belül az átlagtól elmaradó mértékűre a fejlett és mérsékelt emelkedésre a fejlődő térségekben."

A Moody's a G20-ak esetében visszafogott, átlagosan 2,9 százalékos növekedést vár 2013-ra és 3,3 százalékosat 2014-re. Az Egyesült Államok az idén pozitív GDP-növekedést ér el, az euróövezet GDP-je viszont stagnálni fog az idén.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2013. február 12. 16:04
    „"...csökkentek a világgazdasági kockázatok..." Akkor bizony a bankokat is rá kellene venni arra, hogy az indexálási trükkjeikkel megduplázott havi törlesztőrészleteket is csökkentse, mert ez így lenne korrekt!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiváló minősítést kapott az egri főiskola

Alkalmazott tudományok főiskolája címet ítélt oda az emberi erőforrások minisztere az egri Eszterházy Károly Főiskolának a 2013-16 közötti minősítési időszakra. Tovább olvasom