Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Móri bankrablás: Ki a gyilkos?

Elhangzottak Kaiser Ede perújítási eljárásában szerdán a perbeszédek, amelyekben az ügyész és a védő is azt kérte a Fővárosi Bíróságtól, hogy mondja ki: nem a vádlott követte el 2002 májusában a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablást.
A vádhatóság - fenntartva a perújítási eljárás egy évvel ezelőtti tárgyalásán kialakított álláspontját - nem vonta vissza a móri vádat Kaiser Edével szemben, és a nem is indítványozott felmentést. Csak azt kérte: a bíróság mondja ki, Kaiser Ede nem követte el a bűncselekményt. A védő ezzel szemben - utalva a Kaiser egykori bűntársa, Hajdú László ügyében született nem jogerős felmentő ítéletre - perbeszédében úgy fogalmazott: nem lehet vitás a bíróság döntése. Az ügyben november 6-án születhet meg az elsőfokú ítélet.

A 2002. május 9-én elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás után két héttel - bár először két másik férfire gyanakodtak a nyomozók - a rendőrség Kaiser Edét és Hajdú Lászlót nevezte meg lehetséges elkövetőként. Kaisert a Fővárosi Ítélőtábla 2005 októberében jogerősen bűnösnek találta és tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Hajdú László esetében a táblabíróság új eljárást rendelt el, amelyben első fokon 2008 októberében a Fővárosi Bíróság felmentette a móri vádpont alól, de más bűncselekmények miatt 17 év szabadságvesztést kapott. Hajdú László ügyében egyébként ugyanaz a bíró hozott nem jogerős ítéletet, aki jelenleg Kaiser perújítási eljárását tárgyalja.

A Nemzeti Nyomozó Iroda illetékesei 2007 februárjában jelentették be, hogy Weiszdorn Róbertet és az előzetes letartóztatásban azóta öngyilkosságot elkövető társát gyanúsítják a bűncselekménnyel. Weiszdornt első fokon, nem jogerősen tavaly decemberben el is ítélték nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés miatt, jogerős ítéletet azonban még nem szabtak ki rá. Weiszdornék őrizetbe vétele után Kaiser Ede védője kezdeményezte a perújrafelvételt, a perújítási tárgyalás tavaly kezdődött el, ennek során az ügyész maga jelentette be, hogy Kaiser Edének nincs köze a móri ügyhöz. A perben azonban több más súlyos bűncselekménnyel, rablásokkal, rablási kísérletekkel, súlyos testi sértéssel, lőfegyverrel visszaéléssel, továbbá közokirat-hamisítással és kábítószerrel való visszaéléssel vádolják Kaisert.

A vádhatóság képviselője szerdán azt mondta: halmazati büntetésként fegyházbüntetést indítványoz Kaiser Edére és kéri, hogy a közügyek gyakorlásától is tiltsák el a vádlottat. Súlyosbító körülménynek nevezte, hogy csoportosan, bűnszövetségben, sokszor szervezőként követett el Kaiser több súlyos bűncselekményt és szintén erre hivatkozva azt is kérte, hogy az időmúlást ne vegye nyomatékosan enyhítő körülményként figyelembe a bíróság.

Kaiser védője szerint azonban a bíróságnak figyelembe kell vennie azt, hogy már több mint hét év telt el, ami alatt ügyfelét ezért a súlyos bűncselekményért ártatlanul meghurcolták. Kitért arra is, hogy Hajdú Lászlót a bíróság ugyan felmentette a móri vád alól, de más bűncselekmények miatt előbb 15, majd ugyanazokért 17 év fegyházbüntetést kapott. Előrevetítette: "azt gondolom, azért, mert Kaisernek akkor még súlyosabb büntetés szabható ki", majd hozzátette: így érhető el, hogy a móri ügyben kiszabott téves ítélet és a mostani súlyos bűncselekmények miatt kiszabandó fegyházbüntetés között ne legyen nagy különbség. Hozzátette: ez eredményezheti azt, hogy "balladai homály övezze a tévedést és ne legyenek megnevezve a felelősök" a móri ügyben.

Az ügyvéd hangsúlyozta: szerinte már 2004-ben felmentő ítéletet kellett volna hozni. (Ekkor született ugyancsak a Fővárosi Bíróságon Kaiser első ítélete, amely tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki rá.) Kifogásolta azt is, hogy bár 2007-ben az ügyészség rendelkezésére álltak azok a bizonyítékok, amelyek szerinte védence felmentését támasztják alá, a vádhatóság csak egy évvel később nyújtotta be azokat a bíróságra.

A perbeszédek elhangzását követően az eljáró bíró jelezte: a perbeszédek során "személyes érzelmek" is elhangzottak, amelyekre reflektálni kíván. Ezek alapján egy későbbi határnapot, november 6-át tűzte ki a következő tárgyalás időpontjaként, amikor Kaiser Ede utolsó szó jogán történő felszólalását követően várhatóan kihirdetik az elsőfokú ítéletet.

Olvasóink írták

  • 2. IVY 2009. október 07. 15:48
    „Az igazi gyilkos öngyi lett pár éve az előzetesben.”
  • 1. bo 2009. október 07. 14:33
    „Nem kapkodnak a tag ügyében, de hát az igazsághoz vezető út rögös és hosszadalmas és a zsákutcában nagyon nehéz megfordulni!:-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VDSZSZ: bármikor elkezdődhet a vasutassztrájk

A sztrájktörvény értelmében bármikor munkabeszüntetést kezdhetnek a vasutas szakszervezetek. Tovább olvasom