Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Móricgáton is találtak beteg állatokat

Kiskunmajsa és Szank után a megfigyelési zónába tartozó Móricgáton is találtak madárinfluenza gyanúja miatt megbetegedett állatokat, melyeket azonnal megsemmisítettek – közölte Bács-Kiskun megye főállatorvosa tegnap.
A megfigyelési zónába tartozó hat település közül már háromban találtak az állatorvosok madárinfluenzával fertőzött állományt.
A június 4-én, Kiskunmajsa–Bodogláron bejelentett libaelhullás miatt ott már szerdán megsemmisítették az érintett telep teljes állományát. Az eredmény, mely szerint az elhullott állatok H5-vírussal fertőződtek meg, pénteken érkezett meg. Az EU előírásai szerint az érintett libatelep egy kilométeres körzetében több mint 300 ezer szárnyas megsemmisítése kezdődött meg, mely előreláthatóan egy-két napon belül befejeződik.
Bács-Kiskun és Csongrád megyében szerda óta tilos a háziszárnyasok szállítása és levágása – közölte a megyei főállatorvos, aki katasztrófa sújtotta területeknek minősítette Kiskunmajsa, Jászszentlászló, Szank, Móricgát, Harkakötöny és Tázlár településeket, amelyekről harminc napig nem lehet háziszárnyast kiszállítani.
Molnár Zoltán beszámolt arról, hogy vasárnap Szankon és később Móricgáton találtak a klinikai tünetek alapján szintén madárinfluenzával fertőzött állományt, melyek megsemmisítése megtörtént. Szankon 19 ezer háziszárnyast semmisítettek meg vasárnap, míg Móricgáton egy 500 darabból álló tömőliba-állományban fedezték fel a fertőzést.
A főállatorvos beszámolt arról, hogy a szanki és a móricgáti fertőzött telepek környékén, valamint a kisebb és a nagyobb telepeken is megkezdték a szárnyasok megsemmisítését.
Molnár Zoltán szerint a területen óriási az állatsűrűség, így nagyon nagy a fertőzés veszélye. Fokozza a kockázatot, hogy az állatokat szabadon tartják, a vadmadarak pedig szabadon terjeszthetik köztük az egyik helyről a másik helyre szállva a fertőzést. Elmondta, hogy a körzetben elrendelték, az állatokat csak zárt térben szabad etetni-itatni, hogy a vadmadarak ne szállhassanak le közéjük. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára lehet a fokhagymának

Félő, hogy idén sem lesz megfelelő piaci ára a fokhagymának, pedig a körülmények hosszú évek óta… Tovább olvasom