Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Morvai Krisztina: egyenlő lehetőségeket a médiában

A parlamenti pártokkal egyenlő megszólalási lehetőséget akar a médiában Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti listavezetője.
A közszolgálati és a magánsajtót is kötelezik a törvények, melyek alapján a választópolgároknak joguk van tájékozódni a közérdekű kérdésekről, a médiatulajdonosoknak pedig kötelességük tájékoztatást adni ezekről - mondta ma újságíróknak Budapesten. Morvai Krisztina szerint az EP-választások előtt egy hónappal a sajtó még mindig "elhallgatja" a Jobbikot, így az emberek nem értesülnek valódi programjukról.

Morvai Krisztina elmondta: a Jobbik programjának egyik fő pontja, hogy a pénz- és profitközpontú döntések helyett ember- és közösségközpontú döntések szülessenek. A magyar gazdák a nyugatiakkal megegyező állami támogatásokat kapjanak, ne kelljen a sokkal tőkeerősebb külföldi befektetőkkel versenyezniük a hazai termőföldekért. A vállalkozások tekintetében a Jobbik azt akarja, hogy a multinacionális cégeket előnyben részesítő szabályozás megszűnjön, a munkavállalók pedig ugyanolyan méltóságot és jogokat biztosítsanak, mint az a régi uniós államokban szokás.

Programjukat azonban nem mondhatják el a médiában, mert szerinte nem szerepelhetnek. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a magyar törvények nemcsak a közszolgálati, hanem a magánkézben lévő lapokra, televíziókra, rádiókra is vonatkoznak. Az embereknek joguk van megismerni az új egyesületek, pártok, erők programjait is, a médiatulajdonosoknak pedig kötelességük hírt adni ezekről. Morvai Krisztina a választópolgárokat arra szólította fel, hogy az előfizetések lemondásával, aláírásgyűjtéssel, levelekkel, esetleges hirdetéseik lemondásával emlékeztessék kötelességeikre a Jobbikról nem tudósító sajtót.

Morvai Krisztina beszélt arról a nyílt levélről is, amelyet Gusztos Péter írt hozzá. A szabad demokrata képviselő ebben a Jobbik egyes programelemeire kérdezett rá. A Jobbik EP-listavezetője szintén nyílt levélben válaszolt: ebben az emberközpontúságot hangsúlyozza, és azt, hogy a Jobbiktól félni a bűnözőknek, a politikai-gazdasági bűnözőknek és az emberi jogok eltipróinak kell.

Olvasóink írták

 • 11. flexsnake 2009. május 08. 22:32
  „4. és? Vigyázzak rá? Van saját testőre :)
  Ha állatos filmet forgat, szólok majd az érdekedben ha marha vagy bírka kell. :D

  6. tegnap még 200%volt :)

  10. nem , nincs igaza. Egyik ok: uszító szélsőséges dumák amik biztonsági kockázatot jelentenek nincsenek szabadon szajkózva. Továbbra is fenntartom hogy kovi tudná érdemben alkalmazni. Ahogy kerekedik beszéd közben a szája meg dülled a szeme, ezt mutatja :D”
 • 10. aranka2 2009. május 08. 14:57
  „Ennek a nőnek szerintem elviselhetetlen, borzalmas dumája van. Viszont csak nekem van jogom eldönteni, hogy akarom-e hallgatni. Mint ahogyan politikai pártnak sincs joga egyes tévészékházak lerombolását követelni.
  Szóval bármennyire is útálom ezt a nőt, ebben igaza van. A választási kampány nem pillanatnyi parlamenti jelenléten alapul, hanem az összegyűjtött ajánlószelvényeken.”
 • 9. dodó 2009. május 07. 21:59
  „1996. évi I. törvény a rádiózásról és televíziózásról:
  Az Országgyűlés a szabad és független rádiózás és televíziózás, a véleménynyilvánítás szabadsága, a tájékoztatás függetlensége, kiegyensúlyozottsága és tárgyilagossága, a tájékozódás szabadsága, valamint az egyetemes és a nemzeti kultúra támogatása, a vélemények és a kultúra sokszínűségének érvényre juttatása érdekében, továbbá a tájékoztatási monopóliumok kialakulásának megakadályozására, az Alkotmány 61. §-ával összhangban a következő törvényt alkotja:

  3.§ (2) A műsorszolgáltató köteles tiszteletben tartani a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét, tevékenysége nem sértheti az emberi jogokat.
  4. § (1) A közérdeklődésre számot tartó hazai és külföldi eseményekről, vitatott kérdésekről a tájékoztatásnak sokoldalúnak, tényszerűnek, időszerűnek, tárgyilagosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie.
  (2) A műsorszolgáltatásban közzétett műsorszámok összessége, illetőleg ezek bármely tartalom vagy műfaj szerinti csoportja nem állhat párt vagy politikai mozgalom, illetve ezek nézeteinek szolgálatában.
  (3) A műsorszolgáltató politikai tájékoztató és hírszolgáltató műsorszámaiban műsorvezetőként, hírolvasóként, tudósítóként rendszeresen közreműködő munkatársak - a munkavégzésükre irányuló jogviszonyuktól függetlenül - műsorszolgáltatónál politikai hírhez véleményt, értékelő magyarázatot - kivéve a hírmagyarázatot - nem fűzhetnek.
  (4) A műsorban közzétett hírekhez fűzött véleményt, értékelő magyarázatot e minőségének és szerzőjének megnevezésével, a hírektől megkülönböztetve kell közzétenni.

  1997. évi C. törvény a választási eljárásról:
  3. § A választási eljárás szabályainak alkalmazása során a választásban érintett résztvevőknek érvényre kell juttatniuk az alábbi alapelveket:
  a) a választás tisztaságának megóvása, a választási csalás megakadályozása,
  b) önkéntes részvétel a jelölésben, a választási kampányban, a szavazásban,
  c) esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között,
  d) jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás,
  e) jogorvoslat lehetősége és pártatlan elbírálása,
  f) a választás eredményének gyors és hiteles megállapítása.
  i) a tudomására jutott törvénysértés esetén kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv döntését,
  1986. évi II. törvény a sajtóról:
  A Magyar Köztársaság Alkotmánya biztosítja a sajtószabadságot. Mindenkinek joga van a sajtó útján közölni nézeteit, alkotásait, amennyiben azok nem sértik a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét.
  A sajtó feladata:
  2. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van arra, hogy tájékoztatást kapjon szűkebb környezetét, hazáját, a világot érintő kérdésekben. A sajtó feladata - a hírközlés más eszközeivel összhangban - a hiteles, pontos és gyors tájékoztatásról való gondoskodás.
  (3) A sajtó segítse elő a társadalmi jelenségek közötti összefüggések megértését.

  Nagyjából ezeket kéri számon Morvai Krisztina!”
 • 8. apuka 2009. május 07. 15:24
  „Én sem vagyok egy gárda szimpatizáns, de szerintem a "gárdában" nincs több bűnöző, mint a parlamenti pártokban. És itt csak azokra gondolok, akiket konkrétan elítéltek. Az alapján, hogy mennyi volt ügynök, kommunista, bűnöző, gazdasági vétségekért büntett egyén van köztük, a mai pártokat nem lehet megkülönböztetni.”
 • 7. cartagonova 2009. május 07. 15:20
  „Hajrá Krisztina!”
 • 6. hazaipalya 2009. május 07. 15:17
  „amugy + kiissebbségbe van a véleményével a gyerek,mert mire jönnek a választások /huzzátok csak az idöt,hehe/ már 20 % al fog bejutni a Jobbik!”
 • 5. hazaipalya 2009. május 07. 15:16
  „papaya ez jo volt))”
 • 4. papaya 2009. május 07. 14:54
  „ökörflex! Mához 1 hónapra,te fogsz kovihoz menni,bár tudnod kell,hogy melegfilmet nem forgat.”
 • 3. flexsnake 2009. május 07. 13:14
  „És tessék megmagyarázni hogy miért volt a gárdában rengeteg bűnöző? Hogyan került be egy későbbi gyilkos és miért nincs szűrés? Az államnak kötelessége megvédeni az állampolgárait ilyenektől. Ezeket nem kell reklámozni, régen lejáratták magukat. Egyetlen médiában van helyük ott ahol kovi forgat. Az is inkább bizar kategória.”
 • 2. flexsnake 2009. május 07. 13:11
  „ha majd rájött hogy ez egy eltűnő álom volt, kovi tud állást ajánlani ;)
  Én nem vagyok kíváncsi a jobbikra ami egyébként a rosszabbik és még 10millio magyar nem kíváncsi rájuk. Talán el lehetne menni Németországba és ott próbálkozni hasonlóval. Ott kisebb a tűrőkepessége az országnak. Gyorsan szembesülne vele mi a demokrácia. A ,,MAGUKFAJTÁK" már nem menetelnek. Vége van a háborúnak is.”
 • 1. homer 2009. május 07. 12:49
  „Na pont ezert fel a szadesz a Jobbiktol...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTRÁJK - A Volánbusz plusz járatokkal készül

Sűrűbben járnak a pénteki vasutassztrájk alatt a volánbuszok a nagy forgalmú, vasúttal párhuzamosan… Tovább olvasom