Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Morvai Krisztina: harmadik világbeli ország vagyunk

A legszegényebb országokat jellemzi a gazdasági migráció, és az is tipikus harmadik világbeli jelenség, hogy nincs önálló gazdaságunk, tömeges a bűnözés, elhatalmasodik a korrupció.
Morvai Krisztina szerint harmadik világbeli országgá lettünk; a Jobbik európai parlamenti képviselője szombaton Veszprémben, a párt által szervezett Magyar Élet Menete című rendezvényen példaként említette, hogy a legszegényebb országokat jellemzi a gazdasági migráció.

Az is tipikus harmadik világbeli jelenség, hogy nincs önálló gazdaságunk, tömeges a bűnözés, elhatalmasodik a korrupció, hogy a közpénzek, termőföldek elosztása átláthatatlanul történik, és a politikai elit büntetlen maradhat a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetése ellenére is - mondta Morvai Krisztina.

A politikus arra is kíváncsi lenne, a Fidesz miként tudja megmagyarázni azoknak az embereknek, akik 2006. október 23-án ott voltak a központi ünnepségen, és menekülniük kellett, "hogy Gyurcsány, a szemkilövető szabad, hogy Gergényi, aki a műveleteket vezényelte, szabad, hogy Demszky, aki kitüntette, szabad és egyébként Budaházy Gyuri például házi őrizetben van?".

Magyar Élet Menete: Jobbik tüntetés és ellentüntetés Veszprémben. Fotó: MTI/Nagy Lajos (galéria)

Az EP-képviselő a beszédét azzal zárta: a látszat és valóság különbsége miatt mennek utcára; nem akarnak részesei lenni a színjátéknak.
A Jobbik rendezvénye előtt pár perccel az út túloldalán antifasiszta fiatalok jelentek meg, kezükben egy antifasiszta szimbólumos zászlóval, és szóváltásba keveredtek a Jobbik rendezvényére érkezőkkel. A rendőrség néhány perc alatt az antifasiszta fiatalokat az út széléről a közeli lakótelepre terelte.

Az egyik fiatalember az MTI-nek azt mondta: olyan emberek ők, akik nem értenek egyet a szélsőjobboldali eszmékkel és a rasszizmussal; és itt csak találkoztak. A kilenc fiatalembert a készenléti rendőrség tagjai igazoltatták.

Morvai Krisztina beszéde után a mintegy 150 ember végigvonult Veszprém belvárosán, majd megállt az MKB Veszprém 2009-ben meggyilkolt román kézilabdázója, Marian Cozma emlékére állított táblánál, ahol Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei elnöke mondott beszédet, hangsúlyozva, hogy a "magyar élettér egyre jobban beszűkül".

Szerinte a magyar igazságszolgáltatás csődjére mutat rá, hogy ezek a gyilkosok nem kapták meg mind a mai napig azt a büntetést, amit megérdemelnének. "Mert mi, a Jobbik részéről úgy gondoljuk, hogy aki aljas szándékból követ el gyilkosságot, az igenis halálbüntetést érdemel" - fogalmazott.

Magyar Élet Menete: Jobbik tüntetés és ellentüntetés Veszprémben. Fotó: MTI/Nagy Lajos (galéria)

A demonstrálók mécseseket helyeztek el az emléktáblánál, majd az Óváros térre vonultak, ahol Vona Gábor pártelnök beszédében kijelentette: a Jobbikot rasszistáknak tartják, holott "sajátunkként, magyarként szerettük Marian Cozmát, szerettük ezt a román sportolót, mert ő ebben az országban értéket teremtett".

"Azért tüntetünk, mert szeretnénk életben maradni" - indokolta a Magyar Élet Menetét a pártelnök. A lét minimális feltételéhez szerinte az államnak megfelelő egészségügyet, munkalehetőséget és biztonságot kellene biztosítania, de ezek a feltételek ma nem teljesülnek - hangoztatta.
Az IMF "nem egy jótékonysági intézmény"; "ez egy gyarmatosító szerv, ez egy nemzetközi uzsorás, ez egy nemzetközi pilótajátékot játszó uzsorás, amelyik abból él, abból gazdagszik, abból zsírosodik, hogy magatehetetlen államok élére juttat korrupt politikai vezetőket, és rajtuk keresztül kiszívja a szerencsétlen államokat, köztük nagyban Magyarországot is" - vélekedett Vona Gábor.

Hozzátette: az IMF-et várják, bátorítják az MSZP politikusai is; "amikor az IMF diktátumait olvassuk, akkor az MSZP programját olvassuk: a nyugdíjak csökkentését, a nyugdíjkorhatár emelését, megszorításokat, elbocsátásokat, újabb adónemeket és a bankok megsegítését".

Magyar Élet Menete: Jobbik tüntetés és ellentüntetés Veszprémben. Fotó: MTI/Nagy Lajos (galéria)

Vona Gábor szerint szükség van erre a menetre "a magyar-cigány együttélés problematikája" miatt is; "az elmúlt huszonkét évben nem hogy javult volna bármilyen szempontból a helyzet, hanem most már azt tudom mondani, hogy szinte kilátástalanná vált".

Véleménye szerint már nem az a kérdés, hogy akarja a társadalom integrálni a cigányságot, hanem hogy akar-e a cigányság integrálódni. Úgy vélte, "maga a káosz több pozitívumot hozott volna ebbe az országba, mint az, hogy huszonkét évig elvileg, úgymond alkotmányos rend volt. Ez az alkotmányos rend egy leple volt a lopásnak, leple volt a korrupciónak".

Végül kifejtette: "azért nincs elszámoltatás Magyarországon, mert a Fidesz nem akarja magát elszámoltatni"; "az elmúlt huszonkét év örök és gyomorforgató alkuja a háttérben, hogy a Fidesz és az MSZP és nagypolitikai oldalak a háttérben a lopásról, a korrupcióról mindig szépen megegyeznek".

A Jobbik tüntetése előtt Veszprém megyei szervezetek, közöttük pártok képviselői félpályás útlezárással tiltakoztak a városba vezető utak mentén a megyeszékhelyre meghirdetett rendezvény ellen. A megmozdulást a Világos Veszprémért Mozgalom hirdette meg.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. szegedivagyok 2012. szeptember 10. 09:31
  „19. hasasmacska 2012.09.09. 13:09

  Megértem, hogy belefáradtál, de azért a Jobbik még mindig a legrosszabb megoldás lenne.Annak a pártnak a mondanivalója szintén a népvakításon alapul, csak más köntösben van.Remélem nem hiszed, hogy azokat meg lehet majd tenni itt Európa közepén, amiket a jobbik akar.”
 • 23. macs 2012. szeptember 09. 21:05
  „21. hoppárézimi,
  Te tényleg hittél Torgyánnak?”
 • 22. kormoska 2012. szeptember 09. 20:41
  „Még nem de arrafelé tartunk!Nem csípem ennek a nőnek a stílusát de igaza van!
  Egyre inkább áldemokratikus-személyi kultusszal működő országokkal keressük a kapcsolatot.Kazahsztán,Üzbegisztán,Azerbajdzsán stb....,idővel a berendezkedésüket is átvesszük?
  Ide járnak Orbánék udvarolni befektetésért,pénzért.Lassan Közép-Európa összes országa elhúz mellettünk és magunkra is hagynak minket.Európában élen járunk a korrupcióban és bürokraták számában,minden lassú és vontatott.
  Egy ilyen felelőtlen-kapkodó-hiteltelenné vált kormánnyal senki nem akar üzletelni.”
 • 21. lukrecia 2012. szeptember 09. 14:42
  „"hogy a Fidesz és az MSZP és nagypolitikai oldalak a háttérben a lopásról, a korrupcióról mindig szépen megegyeznek".
  Aki nagykorú általában tudja, ezt 20 éven keresztül csinálni csak egyezséggel lehet. "nagykoalíció" van, nevezzük Mszmp nek-----melynek alpártjai szdsz, Mdf kisgazdapárt,mszp Fidesz, jobbik. Igen kérem a jobbik is közéjük tartozik, mert ha nem tartozna közéjük meg sem alakult volna, meg szétverték volna első héten a megalakulása pillanatában. A Nagykoalícíó tudja másra nem lehet szavazni csak rájuk. Most a jobbik szárnyat tolja előre, a balekok ráharapjanak, nehogy önálló saját szervezésű párttal álljon valaki is előre. Akkora az országban a korrupció, hogy éppen azokba az intézményekbe férkőzőtt a legjobban ahol az üldözése lenne a munkájuk.Itt kérem 50 -60 éve ugyanaz a "csoportosulás " irányít , csak megtévesztésból sok kis alpártra szakadtak. A pártkönyvek betétkönyvekre lesznek váltva , majd azt mondják ti akartátok a kapitalizmust.
  Magyarországon nem volt forradalom, pedig anélkül megkérdőjelezhető a politika irányváltása.”
 • 20. hoppárézimi 2012. szeptember 09. 14:16
  „Én politikusi dumának azóta nem hiszek, amióta Torgyán pártja azzal nyert koalíciós posztot, hogy "ledózeroljuk a rózsadombi villákat", azután azok a mai napig ott állnak. Én olyan politikusnak nem hiszek, aki beszél, csak olyannak, aki példaértékűen cselekszik.”
 • 19. macs 2012. szeptember 09. 13:43
  „19. hasasmacska,
  csak kérdezem, azért szavazol rájuk, mert egyetértesz velük, vagy azért mert a politikai étlapból csak őket nem kóstoltad még?”
 • 18. hasasmacska 2012. szeptember 09. 13:09
  „Egyébként meg bárki bármit is mond a Jobbikról nekem, én 2014-ben rájuk fogok szavazni, mivel mind az MSZP, mint a Fidesz jócskán leszerepelt nálam, másra meg nincs kire szavazni. Kemény 26 évesen már nagyon belefáradtam ebbe a sok bolond politikusba sajnos.”
 • 17. macs 2012. szeptember 09. 12:41
  „15. Favre,
  valahol olvastam, hogy az ENSZ-ben dolgozott és elismert szaktekintélynek tartották. Amikor lejárt a mandátuma visszahívták, és akkor sértődött meg. Az utódjául delegált Pető Andreáról nagyon durva állításokat tartalmazó levelet irt a tagországok misszió vezetőinek. A levél következtében a magyar jelöltet nem választották be, tehát országunknak most nincs képviselője.
  Nehéz eldönteni, hogy meggyőződésből beszél vagy a sértettség diktálta bosszú vezérli.”
 • 16. igazságkereső 2012. szeptember 09. 11:23
  „Bizony a Jobbik szervezete is lehetne reálisabb a megnyilatkozásaiban! Annak idején, 1989-90.-ben az MDF is ilyen lózungokkal kezdte politikai és kormányzati tevékenységét és mi lett a vége: utat nyitott a "szabad rablásnak", az ország kiárusításának! Bizony, bizony, tetszik vagy nem, az MDF volt a kitűnő úttörő az országunk tönkretételének gyakorlati megvalósításában. Az utánuk következők aztán nyílt pályának tekintették a "sobrijóskai" utat! Ez lett a mi vesztünk és lesz is, hiszen Magyarországon a választásokon mindig valami ellen és sohasem valami mellett történik a szavazás! Ez bizony nagyon sokba kerül, de hát nehezen ébred a nemzet......!!”
 • 15. Favre 2012. szeptember 09. 11:16
  „Valaha ez a nő egy sikeres családjogász, nőjogi aktivista volt, akit mindenki becsült, szeretett:

  http://szivtars.hu/?id=archiv2&ard2=morvai.htm

  Megérte, megéri elbutulni, megosztónak lenni, kedves Krisztina?
  Nyilván, hiszen sokkal többet keres, csak hát...”
 • 14. Együgyű 2012. szeptember 09. 10:54
  „,,Morvai Krisztina: harmadik világbeli ország vagyunk"
  Leszögezném, hogy egyik jelenlegi párt híve sem vagyok.
  A pártoknak a választó polgárok csak addig fontosak, amíg a választások le nem zajlanak, és hatalomra nem jutnak. Ígérnek fűt fát megválasztásukig minden rétegnek. A választások után pedig a kényük-kedvük szerint uralkodnak az országon. Vígan a képünkbe nevetnek, szenteskednek, hazafiaskodnak. Minden negatív tettük következmény nélkül marad. Egyetlen pártnak sem jutott tudatosan az eszébe, hogy az előjogaikról, kiváltságaikról, és fizetésük nagy részéről lemondjanak az ország érdekében. Arra sem hogy a befolyt tagdíjakból tartsák fent magukat ilyen nehéz helyzetben. Sőt a rossz helyzetet fel is használják arcátlanul a saját anyagi gyarapodásuk intenzív növelése érdekében a demokráciára hivatkozva. Egy azonban fontos számukra. A nekik megfelelő gazdasági körök maradéktalan támogatása, kiszolgálása önön érdekük miatt. Morvai Krisztinának igaza van abban, hogy ,,harmadik világbeli országgá lettünk, a legszegényebb országokat jellemzi a gazdasági migráció. Az is tipikus harmadik világbeli jelenség, hogy nincs önálló gazdaságunk, tömeges a bűnözés, elhatalmasodik a korrupció, hogy a közpénzek, termőföldek elosztása átláthatatlanul történik, és a politikai elit büntetlen maradhat a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetése ellenére is." Kiegészíteném szerényen a következőkkel a teljesség nélkül. Senkit nem érdekel az átlag polgárok bérszínvonalának valós nyugat Európai színvonalra hozása már 22-éve. Munkahelyek esetében a közmunkára és a bérmunkára koncentrálnak. Már oda jutottunk a külföldi befektetőket a magyarokkal együtt elriasztottuk hazánkból (tol). Szociális háló már megszűnt érdemben, tudományunk, oktatásunk színvonala a béka fenekén van. Azonban az igaz a tehetősek nem is szorulnak már szociális hálóra.
  Aki nem érti, azt sajnálom!
  Más véleménye mindenkinek lehet a nem létező demokrácia jegyében!
  OFF.”
 • 13. Figyelő 2012. szeptember 09. 10:08
  „Na nehogy már a jobbik programja egy szociálisan érzékeny baloldali párt programja legyen!
  Emberek, vigyázat!
  A jobbik idejekorán megkezdte a nép ámítását önös párérdekeinek érvényesítése végett a 2014 évi választásokon!
  Elég legyen már az ilyen nesze semmi, fogd meg jól üres párthazugságokból!
  A Vona sem több mint egy népámító pártvezető!
  1990óta csak az üres, valós tartalom nélküli ígérgetgetéseket hallja a magyar nép!
  A pártok kizárólag azért butítják a népet, hogy a választásokon megszerezzék a hatalmat és ezzel megteremtsék a maguk és a szűkebb támogatóik jólétét a többség rovására!
  Ezt tette az összes, eddig magyar párt alkotta, a népért és nemzetért a kampányok idején aggódó párt, hatalomra kerülvén viszont megkezdték saját javaik gyarapítását!
  A jobbik sem tenne mást!
  A jobbik is csak ígérget, fűt meg fát, és az ígéreteit nem tudja semmi konkrétummal alátámasztani!

  Morva Krisztina!
  Hosszú volt az út a kommunizmustól a szélső jobboldali párig?!

  A jobbikkal van más problémám is, amivel nem vagyok egyedül!
  Bizonyos megnyilvánulásaik vészesen hasonlítanak a rasszizmushoz, és a diszkriminatív megkülönböztetés elvéhez!
  Az utóbbira jó példa, hogy választói jog minimum az érettségivel rendelkezőket illesse meg!”
 • 12. grafika88 2012. szeptember 09. 09:41
  „T. 7.
  máshol olvastam én is , száznál is többen vannak kint.”
 • 11. klj-54 2012. szeptember 09. 08:36
  „Az a gond, hogy egy igen jól képzett (Kádár alatt!) jogász demagóg szöveggel tüzeli a népet!.
  Azt viszont nem lehet, tudni, hogy ki, milyen érdekcsoport áll a háttérben?
  Csak nem a metszett, apró szerszámú barátai?

  *

  @Lámpion:
  Miért lenne morbid?
  Hány érdemben Kommunistaként élő embert ismertél?
  Egyet?
  Kettőt?
  A többi csak párt tag volt!
  De nekik is joguk van a sajját, szuverén, különbejáratú véleményhez.
  Vagy arra csak a fideszeseknek van joguk akiknek a nagyvezír előre leírja mit kell gondolni?”
 • 10. geza 2012. szeptember 09. 08:33
  „Azért vicces, hogy egy szocialista - szociálisan "érzékeny párt" - programja a bankok segítése, adócsökkentés, stb..addig egy jobboldali párt pont az ellenkezőjét mondja azaz "baloldali"

  A jobbik programja egy szocialista bal oldali program, míg az mszp, fidesz a tőkét kiszolgáló jobb oldali programot erőltet”
 • 9. Lámpion 2012. szeptember 09. 00:58
  „Morbid amikor kommunisták/volt kommunisták antifasisztaként tüntetnek.
  Miért is?
  Mert " a fasizmus jellegét tekintve egyrészt tömegmozgalmat, másrészt a hatalom gyakorlásának sajátos módját jelenti. Jellemző a vezérelv, a polgári demokrácia tagadása, ill. az etatizmus (az állam mindenek felett). A fasizmus kezdetektől szemben állt a szovjet típusú kommunista elképzelésekkel, gazdasági és társadalmi elképzeléseik szerkezetileg mégis nagyban fedik egymást. A fasizmus deklaráltan elutasítja a parlamentarizmust (kommunista megfelelője: élcsapat, Központi Bizottság), az államot helyezi központba (kommunista megfelelője: párt), és a gazdaságot korporációkba szervezve építi fel (kommunista megfelelője: államosítás, tervgazdálkodás)."”
 • 8. tom_peris 2012. szeptember 08. 22:14
  „"Morvai Krisztina: harmadik világbeli ország vagyunk"
  Igaza van... mivel csak egy harmadik világbeli nép viseli el azt a politikai szemetet amit az ilyen pártok az arcukba tolnak...”
 • 7. tzrtz 2012. szeptember 08. 20:49
  „5. Te miről beszélsz? Örményországban dolgozó magyarok? Hányan lehetnek ilyenek? 4-5 fő? Az egy szerencsétlen lepusztított kaukázusi ország. Jó hogy nem már a nepáli vagy a türkmenisztáni magyarokat sajnálod!”
 • 6. zehn 2012. szeptember 08. 17:59
  „Nem. Mi nem e világból való ország vagyunk. Sajnos.”
 • 5. Qllancs 2012. szeptember 08. 16:57
  „A baltás gyilkosa miatt az Örményországban dolgozó magyarok --félnek utcára menni ! Már többen haza jönnek --mert kirugták őket, akik meg még maradnak--MEG SE MERNEK szólalni magyarul az utcán mert megtámadják öket !! orbán Baltazár !”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályellenes volt Keller László kizárása az MSZP-ből

Eljárási hibák miatt megsemmisítette a Keller László korábbi közpénzügyi államtitkár kizárásáról… Tovább olvasom