Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Mosonmagyaróvár is fertőzött

A lóvári, feketeerdei és a rajkai erdők a legfertőzöttebbek kullancsokkal Mosonmagyaróváron és környékén: az élősködők már támadnak.
Az Országos Tisztiorvosi Szolgálat által kiadott Epinfo adatai alapján az idei év első 15 hetében – amikor persze még alig vannak élősködők – összesen 45-en betegedtek meg hazánkban. Dr. Pék József mosonmagyaróvári tiszti főorvos elmondta: nem végeznek ilyen helyi vizsgálatokat, s a háziorvosnak sincs jelentési kötelezettsége.

Alig volt megbetegedés

– Az elmúlt két évben Mosonmagyaróváron és környékén kullancs okozta megbetegedés nem történt. A megyében a ’70-es évek végén, nyolcvanas évek elején Győr környékén 10–20, a többi városban tíz alatti megbetegedésről volt tudomásunk. Az elmúlt öt évben ez szinte nullára csökkent: ennek egyik oka a kiterjedt védőoltás.

A levelekről potyognak

Mosonmagyaróvár környékén a legtöbb kullancs Feketeerdő és Rajka erdeiben található, de veszélyes környék még a Lóvári erdő is. Mivel az erdészeti dolgozók gyakran esnek a vérszívó áldozatául, ezért őket ingyen beoltják az agyhártyagyulladást terjesztő vírus ellen, de a Lyme-kórra egyelőre nincs védőanyag. A háziorvos által felírt agyhártyagyulladás elleni szert a gyógyszertárakban lehet kiváltani: ára 2500 forint körül van.

Több információ a www.kullancsinfo.hu internetes címen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl az első megmérettetésen

Mosonmagyaróváron hat lány jutott be a Szépség Határok Nélkül versenyének döntőjébe. Tovább olvasom