Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Moszkva tér

1989. április 27-e van, Petya tizennyolcadik születésnapja. A Moszkva téri nagyóra fél kilencet mutat, fiatalok ácsorognak a téren, várják a bulicímeket. Kigler kezében orosz pezsgő durran, Petya beleiszik az üvegbe, orrába fut a szénsav, Royal csúnyán kiröhögi…
rendező: Török Ferenc

forgatókönyvíró: Török Ferenc
zeneszerző: Temesvári Balázs
operatőr: Garas Dániel
díszlettervező: Valcz Gábor
jelmeztervező: Rajnai Gitta
producer: Simó Sándor
gyártásvezető: Fülöp Gábor
vágó: Barsi Béla

szereplő(k):
Karalyos Gábor (Petya)
Pápai Eszter (Boci mama)
Balla Eszter (Zsófi)
Csatlós Vilmos (Kigler)
Réthelyi András (Csömör)
Jávor Bence (Ságodi)
Szabó Simon (Rojál)
Kovács Zsolt (Ofő)
Csuja Imre (Jancsi bá - Kigler Fater)
Béres Ilona (Igazgatónő)

A film sztorija

1989. április 27-e van, Petya tizennyolcadik születésnapja. A Moszkva téri nagyóra fél kilencet mutat, fiatalok ácsorognak a téren, várják a bulicímeket. Kigler kezében orosz pezsgő durran, Petya beleiszik az üvegbe, orrába fut a szénsav, Royal csúnyán kiröhögi... Csömör megszerezte a címeket, indulhat az este. Fel a "Szabhegy" tetejére, aztán át a várba, buliról bulira, végig a városon.
Hajnalban vissza a "Moszkvára" hamburgerezni, aztán kopás haza.
A gimnáziumban kaotikus állapotok uralkodnak. Az érettségi előtti utolsó héten - "a politikai helyzetre való tekintettel" - eltörlik az 1945 utáni töri tételeket, ráadásul a segghülye Kiglert átengedik matekból. Irány haza pornót nézni! A srácok lenyúlnak egy szakadt Porschét Kiglerék autótelepéről, azzal virítanak a csajoknak. Este a Moszkván Royal bizniszt ajánl a fiúknak, külföldi vonatjegyeket kéne hamisítani. "Utazás, lóvé, amit akarsz!" Petya bevállalja... Éjszakai fürdővel köszöntik május elsejét a Gellértben, majd hajnalban, a szállóból lopott nádszékekben reggeliznek a Szabadság hídon.
Már a ballagáson kiderül, hogy Royal apja valahogy megszerezte az írásbeli érettségi tételeket. Először mindenki hitetlenkedik...www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Bérczessy Gergely

"A film egy nem létező korszak lenyomata. Hogy ekkor is éltek fiatalok?
Ki hiszi el ezt? Fehér sáv ez a történelemben, kilúgozott. Már nem, még nem. Ahogy egy ismerősöm mondta: polaroid nemzedék. Ezen persze nincs mit magyarázni.

Amikor még nem, vagy alig volt "hely", ahová el lehetett menni mulatni. Csak házibulik, címek, a faterok bárszekrényeinek lefosztása. A csendháborítás katarzisa. Közben megélni a történelmet, a magunkét és a "nagyot" is - kétségbeejtő; egyébként is kit érdekel.

Török Ferencnek az a hagymázas ötlete támadt, hogy megfilmesíteni ezeket az arany időket, már ami neki az volt. Mert erről még nem csináltak filmet. Ilyet nem. Készült sok film, amely magában hordozza a nyolcvanas évek velejét, de ezek mind aktuális lenyomatok vagy értelmezni akaró alkotások voltak. A visszatekintés más. A megélt dolgok celluloidba álmodása. Személyes."
A teljes cikk

mozinet.hu - szb

"A Moszkva tér fillérekből forgatott magyar kommerszfilm, mely a Megáll az idő és a tavalyi Kis utazás nyomdokain halad. Pörgős tinimozi, de szerencsére nem kizárólag a poénokra épít. Török Feri filmjének legnagyobb erénye, hogy a főszereplők szemével remekül mutatja be azt a politikai és társadalmi változást, mely ’90-es évek elején végbement. Kár, hogy az elnagyolt szerelmi szál a film végére hangsúlyozott szerepet kap, ezért az utolsó negyedórára a Moszkva tér veszít addigi lendületéből."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítások

Győr. Képnovellák 2. fényKÉP/másKÉPP címmel holnap délután öt órakor nyílik Eifert János… Tovább olvasom