Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Mozarttal a zöldhályog ellen

Mozart zenéje javítja a zöldhályogban vagy neurológiai betegségekben szenvedők periférikus látását - állítják brazil kutatók.
A különböző képességeket javító úgynevezett Mozart-jelenséget vizsgálták már matematikai képességek fejlesztésénél, a magzati agyfejlődésnél, egyetemisták tanulásánál.

A Sao Paoló-i tudósok harminc beteggel tíz percen keresztül hallgattatták Mozart két zongoraszonátáját, míg 30 másik alany csendben készült a látásvizsgáló tesztre.

A vizsgálat során egy fehér idomot vetítettek egy attól csak alig észrevehetően eltérő háttér elé. Az alanynak akkor kellett megnyomnia a gombot, amikor észrevette az ábrát. Az eredmény szerint a zenét hallgatók sokkal hamarabb meg tudták különböztetni a figurát a háttértől.

"Azt már eddig is tudtuk, hogy Mozart zenéje jótékony hatással van a térbeli és időbeli gondolkodásra, de most már kijelenthetjük, hogy a rossz látást is javítja - mondta a BBC brit közszolgálati televízió honlapján Vanessa Madeco, a kutatás vezetője.

Robert Stamper, a Kaliforniai Egyetem professzora azonban kétségbe vonta a kísérlet eredményét. Véleménye szerint a jobb, illetve a zenét nem hallgató másik csoport rosszabb eredményeit egyéb tényezők is okozhatták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pisilő szobrok – az egyenjogúság jegyében

Brüsszel jelképét, a pisilő kisfiút 1619-ben helyezték el a Grand Place-tól két sarokra. A… Tovább olvasom