Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Mozgáskorlátozottak: levélben is lehessen regisztrálni a választásra!

Az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatának elfogadásával rögzítették, hogy a Magyarországon élők személyesen vagy elektronikus úton - az internetes ügyfélkapun keresztül - iratkozhatnak fel, levélben nem.
Elfogadhatatlannak és a választójog súlyos korlátozásának tartja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) azt a megoldást, hogy a választásra csak személyesen lehessen regisztrálni, ez ugyanis szerintük akadályozná a mozgáskorlátozott embereket a választáshoz való alkotmányos joguk gyakorlásában.

A szervezet az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében arra kérte a kormánypártokat és az Országgyűlést, ne zárják ki a mozgáskorlátozottakat a választásokból, hanem - ahogyan azt a határon túl élő magyarok esetében is teszik - belföldön is biztosítsák a levélben való feliratkozás lehetőségét a teljes regisztrációs időszak alatt.

A parlament hétfőn a kormánypártok alaptörvény-módosító javaslatának kiegészítéséről szavazva döntött arról, hogy az alkotmány tartalmazhatja a választói feliratkozás főbb szabályait. A zárószavazás a következő ülésen, október 29-én lehet.

Az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatának elfogadásával rögzítették, hogy a Magyarországon élők személyesen vagy elektronikus úton - az internetes ügyfélkapun keresztül - iratkozhatnak fel, levélben nem, míg a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok levélben vagy interneten kérhetik felvételüket a választói névjegyzékbe. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a választási eljárási törvény mégis tartalmazzon majd olyan rendelkezést, amely alapján a magyarországi lakcímmel rendelkezők is regisztrálhatnának levélben a szavazásra.

A MEOSZ közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy mivel az ügyfélkapus regisztrációhoz is be kell menni az okmányirodába, jelen állás szerint a választásra csakis személyes megjelenéssel lehet feliratkozni, és aki ezt nem teszi meg, mozgóurnát sem kérhet. Magyarországon azonban a polgármesteri hivatalok jelentős része nem akadálymentes, így a mozgáskorlátozottak nem tudnak eljutni a jegyzőhöz vagy az okmányirodába, ráadásul jegyző sincs minden településen, ezért sokaknak utazniuk kellene, de a közösségi közlekedés szintén nincs akadálymentesítve - írták.

A szövetség mindezek miatt arra kéri a döntéshozókat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a mozgáskorlátozottak is élhessenek választójogukkal.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2012. október 20. 15:41
    „Belföldi --nem ,de külföldön élő --kettős állampolgságú " magyar " igen . Szégyen ez a megkülönböztetés !Külföldinek több joga van mint a Magyon élő --magyarnak !!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október végéig a kormány elé kerül a segélyplafon-tervezet

Balog Zoltánnak október 31-ig kell áttekintenie a szociális ellátásokról szóló, valamint a gyermekek… Tovább olvasom