Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Mozgássérült kerékpáros karikázza körbe az országot

A mozgásukban korlátozott emberek helyzetére akarja felhívni a figyelmet Bojtos István mozgássérült kerékpáros azzal, hogy biciklijén körbejárja Magyarországot.
Eddig 1734 településen járt, Zalaegerszegről indult el május 25-én. A megtett távot és egyéb adatokat minden este rögzíti, hiszen egyik nap 12, míg a másikon csak 6 települést tud meglátogatni, s a naponta megtett kilométerek száma sem egyforma - mondta el az MTI kérdésére a kedden Budapestre érkezett férfi.

A biciklije rugózása nagyon jó, ami igen lényeges. Az egyik problémája, hogy a műláb szétfeszíti a varratokat a cipőjén; eddig három lábbelit használt el, de ismét újat venni már nincs pénze.

A kerékpárját a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában (MEREK) működő, kifejezetten mozgássérült embereknek kialakított műhelyben szervízelik, hogy minél nagyobb biztonságban folytathassa útját Székesfehérvár felé.

A keddi sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a kerékpárostúrán szerzett eddigi tapasztalatai között jók és rosszak egyaránt vannak, az önkormányzatok egy része szívesen látja, mások azonban kétkedőn. Bojtos István korábban autóbaleset következtében veszítette el egyik lábát térdtől lefelé.

Segéd- és sporteszközök létrehozása, helyes beállítása, személyre szabott átalakítása is zajlik a MEREK által létrehozott műhelyekben. A Guruló néven futó projekt lényege, hogy az átalakításhoz szükséges felméréseket az FNO (Funkcióképesség, Fogyatékosság és Egészség Nemzetközi Osztályozása) módszer alapján végzik el, így biztosítják, hogy mindenki egyénre szabott segédeszközhöz jusson.

A felmérésben ortopéd és rehabilitációs szakorvosok, gyógytornászok, mozgásterapeuták vesznek részt, a technikai beállításokat pedig képzett, megváltozott munkaképességű emberek végzik. A projekt célja olyan bázist létrehozni, amely minden régióból elérhető, így minden érdeklődő a saját lakóhelyéhez közel kaphatja meg a megfelelő szakmai segítséget, szolgáltatást - mondta el Kogon Mihály, az intézmény igazgatója.

A sorozatban legyártott segéd- és sporteszközök kevésbé alkalmasak normál, hétköznapi használatra vagy sportolásra. Külföldön működnek úgynevezett adaptálóműhelyek, ahol a mozgáskorlátozott embereknek lehetőségük van segéd- és sporteszközük személyre szabott átalakíttatására.

A mozgáskorlátozott emberek életvitelének megkönnyítéséhez az akadálymentesítés mellett a kerekesszékek, járókeretek, sporteszközök helyes beállítására is szükség van. A külföldihez hasonló műhelyhálózat most először nyílik Magyarországon, ezt a MEREK uniós forrásból hozta létre.

Olvasóink írták

  • 1. CID 2010. augusztus 24. 22:42
    „Szép teljesítmény, de ha már ekkor teljesítményre képes remélem nem rokkantnyugdíjas, és semmilyen támogatást nem vesz figénybe, mint mozgássérült.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Rt. tájékoztatása szerint az augusztus 24-ei KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom