Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Mrs. Henderson bemutatja

London, 1937. A közismertségnek örvendő és tehetős Mrs. Laura Henderson épp most temette el néhai férjét... és most unatkozik.

69 éves, majd kicsattan az egészségtől, tele van ötletekkel, és esze ágában sincs csendes magányban gyászolni. Lady Conway úgy véli, igazán találhatna magának egy hobbit. Talán gyűjtsön gyémántokat? Esetleg alapítson jótékonysági intézményt? Nem. Mrs. Henderson - barátai legnagyobb megrökönyödésére - vesz magának egy színházat, egész pontosan a Soho szívében található Windmillt (Szélmalom).

A színházigazgatáshoz mit sem ért, ezért alkalmas jelöltet keres a posztra. Így találkozik Vivian Van Damm-mel, aki kisujjában hordozza a színházvilág csínját-bínját, ugyanakkor meglehetősen nehezen tolerálja Mrs. Hendersont, aki hóbortos, provokatív és faragatlan. Van Damm el is tiltja a próbák látogatásától, de a ravasz matróna eszén nem lehet olyan könnyen túljárni: Mrs. Henderson előbb kínai nagyasszonynak, majd jegesmedvének öltözik, hogy a férfi után kémkedjen. Kettejük viszontagságos kapcsolata aztán alapjaiban rázza meg a környéket - és a brit színházvilágot.

Van Damm kitalálja a kabarevüt, azaz a nonstop szórakoztatást, s a Windmill teltházzal küzd - egy darabig, amíg a többi színház nem kezdi el utánozni. Ekkor jön Laura nagy ötlete: meztelen nőket a színpadra!

A nő meggyőzőképességének hála Lord Chanberlain, a cenzor engedélyezi a merész újítást, de csak egy feltétellel: a lengén öltözött hölgyek nem mozdulhatnak a színpadon, így művészi értékéket közvetíthetnek. A Windmill-élőképek - azaz különböző díszletek elé állított meztelen nők - óriási sikert aratnak, főleg olyan katonák körében, akik épp a frontra tartanak.

Ám ahogy megkezdődnek a londoni bombázások, a kormány be akarja záratni a színházat. Mrs. Henderson most sem hagyja magát, s hamarosan az is kiderül, hogy elsősorban miért is vette meg a Windmillt...

INFÓ

A mű 2006-ban Oscar-jelölést kapott a legjobb színésznő (Judi Dench) és legjobb jelmez kategóriákban.

A filmet a valóság ihlette.
Laura Henderson 1944-ben, még a háború vége előtt halt meg. Színházát drága barátjára és elviselhetetlen társára, Vivian Van Dammre hagyta.
A Windmill Színházról és igazgatójáról, Vivian Van Dammról már több filmet is forgattak: ezek közé tartozott a Tonight and Every Night című film is, amelyben Rita Hayworth egy táncos lányt alakított. De még egyetlen film sem mesélt a színház igazi mozgatórugójáról, Laura Hendersonról, arról a félelmetes nőről, aki legyőzte a szigorú londoni cenzorokat, meztelen nőket állított a színpadra és zenei intézetet alapított.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzött

az ETO KC

Kézilabda

A férfiaknál hagyomány, hogy augusztusban megrendezik a Balaton-kupát.… Tovább olvasom