Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

MSZP-elnökválasztás - Mesterházy és Szanyi is magabiztos

A jövő heti tisztújítást készíti elő szombati ülésén az MSZP választmánya.

A jelenlegi pártelnök és kihívója is magabiztosan nyilatkozott az esélyeiről szombaton, egy héttel az MSZP tisztújító kongresszusa előtt. De amíg Mesterházy Attila örömét fejezte ki, hogy a szocialistáknál új szereposztás körvonalazódik, és több korábbi vezető politikus ezután a háttérből segíti az MSZP-t, Szanyi Tibor szomorúan fogadta, hogy Kovács László pályázatát nem támogatta a jelölőbizottság. 

Mesterházy Attila az MSZP zárt választmányi ülése közben újságíróknak azt mondta: magabiztosan várja a jövő szombati elnökválasztást, és abban bízik, hogy a küldöttek értékelik a párt élén az elmúlt csaknem két évben végzett munkáját. Magabiztosságát jelzi az is, hogy csak az elnöki posztra pályázott.

Azzal kapcsolatban, hogy több korábbi pártvezető nem indul a tisztújításon vagy nem kapott elegendő támogatást a jelölőbizottságtól, úgy foglalt állást: a novemberi kongresszuson új szereposztást szorgalmazott, és örömmel veszi, hogy több, korábban meghatározó politikus ezentúl a háttérből segíti a szocialista pártot, így országosan nem ismert, de a helyi közösségekben bizonyító emberek kerülhetnek például az elnökségbe.

A jövő heti tisztújítást készíti elő szombati ülésén az MSZP választmány. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

Mesterházy Attila nem nevezte meg, hogy kiket látna szívesen a főbb vezetői posztokon, de elmondta: szeretné, ha sokszínű elnökség alakulna, és azt is, ha a párt Kelet-Magyarország-programját és Budapest-stratégiáját is jól meg tudnák jeleníteni a vezetésben. (A két alelnöki helyért Gúr Nándor, az MSZP borsodi elnöke, Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője és Herczog Edit európai parlamenti képviselő indul.)

Kihívója, Szanyi Tibor is arról beszélt újságíróknak, hogy győzelemre számít az elnökválasztáson. Mint mondta, ehhez elég, ha a küldöttek felének támogatását megszerzi, a megválasztásához szükséges "plusz egy" pedig ő maga lesz.

Kérdésre úgy válaszolt: szomorúan fogadta, hogy Kovács László korábbi pártelnök, jelenlegi alelnök hiába pályázott több pozícióra, a jelölőbizottságban nem kapta meg a szükséges egyharmados támogatást. Hozzátette, ha őt választják elnökké, méltó feladatot fog találni a korábbi európai uniós biztosnak.

Beszélt arról is, hogy az MSZP balközép ideológiája nem szorul változtatásra, a pártszervezetet viszont fel kell frissíteni.

Simon Gábor választmányi elnök sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a testület - amely szombati ülésén előkészítette az egy hét múlva esedékes tisztújítást - ebben az összetételben utoljára ülésezett.

A jövő heti tisztújítást készíti elő szombati ülésén az MSZP választmány. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

A választmányt nyolc éve vezető politikus nem árulta el, mekkora esélyt ad magának kihívójával, Botka László szegedi polgármesterrel szemben. Arra a kérdésre, hogy a pártelnök akarata meghatározó lesz-e ebben, úgy felelt: a kongresszusi küldöttek titkos szavazással választják meg a tisztségviselőket. Szanyi Tibor a napokban mindenesetre úgy nyilatkozott, Simon Gábort támogatja.

Simon Gábor az elnökhelyettesi posztra is beadta pályázatát. Ezt a posztot most az újrainduló Balogh András tölti be, és elegendő jelölést kapott Szanyi Tibor is arra az esetre, ha veszít az elnökválasztáson. A választmányi elnök most azt mondta: azért jelentkezett két vezetői pozícióra is, hogy a küldöttek szabadon dönthessenek arról, milyen munkamegosztást látnak szívesen a párton belül.

A választmányban történtekről elmondta: javaslatot fogadtak el arról, hogy az MSZP a jövőben milyen elvek alapján kössön szövetséget más pártokkal és civil szervezetekkel. A dokumentum várhatóan a kongresszus elé kerül.

A testület ülésén egyébként Kolláth György alkotmányjogász tartott előadást
A demokrácia szétverése - Út az önkényuralomba címmel. Erről Simon Gábor azt mondta: a Fidesz-kormány kétharmados többségével visszaélve két év alatt leépítette a jogállamiságot, uralma alá vonta a független intézményeket, központosította a hatalmi ágakat, felszámolta az igazságszolgáltatás függetlenségét, korlátozta a sajtószabadságot és támadást indított a magántulajdon ellen. Beszámolója szerint Kolláth György jogi szörnyszülöttnek nevezte az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabályt, amely szerint az MSZP osztozik az állampárt felelősségében.

A választmányi elnök bírálta az új választási rendszert is, amiért a kormányoldal a saját érdekeire szabta, majd megjegyezte: nem véletlen, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes egy pénteki nyilatkozata alapján arra számít, hogy a független alkotmányjogászokból álló Velencei Bizottság ezt a jogszabályt sem tartja majd megfelelőnek.

Korábban

Simon Gábor, a testület elnöke a tanácskozás elején elmondta: ebben az összetételben utoljára ülésezik a választmány, de bízik abban, hogy a következő két évben is az elmúlt időszakéhoz hasonlóan felelősségteljes és sikeres munkát végeznek majd. A politikus ismét indul az általa nyolc éve betöltött pozícióért, kihívója Botka László szegedi polgármester lesz.

A bevezetőt követően zárt ajtók mögött folytatott választmányi ülés előtt az újságírók azokat a korábbi pártelnököket kérdezték, akik önszántukból nem indulnak pozícióért vagy a jelölőbizottság döntése miatt nem mérethetik meg magukat a március 31-i kongresszuson.

A jövő heti tisztújítást készíti elő szombati ülésén az MSZP választmány. Fotó: MTI/Kolánnyi Péter (galéria)

Kovács László korábbi pártelnök, külügyminiszter és európai uniós biztos megint pályázott az alelnöki posztra, de sem ehhez, sem az elnökségi tagsághoz nem kapott elegendő támogatást a jelölőbizottságban. Kovács László azt mondta: meglepte a döntés, mert sok szervezet jelölte különböző tisztségekre, de tudomásul vette, és úgy véli, parlamenti képviselőként, nemzetközi kapcsolatrendszerét kamatoztatva továbbra is lehetősége lesz arra, hogy elmondja véleményét és segítse az MSZP-t.

Hiller István, aki 2004 és és 2007 között volt a szocialista párt elnöke, közölte: bár elnöknek, alelnöknek, elnökhelyettesnek és elnökségi tagnak is jelölték, semmilyen pozíciót nem vállal. De továbbra is alakítani akarja az MSZP politikáját. Mint mondta, két éve semmilyen párttisztsége nincs, az újságírók érdeklődéséből azonban azt a következtetést vonja le, hogy ennek ellenére is kíváncsiak a véleményére. Arra a kérdésre, hogy a pártvezetés bírálataként értelmezhető-e, hogy nem vállal pozíciót, nemmel felelt.

Hogy a jelenlegi elnököt, Mesterházy Attilát vagy kihívóját, Szanyi Tibort támogatják-e, sem Kovács László, sem Hiller István nem árulta el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobb lenne az eredményszemléletű számvitel az önkormányzatoknak

Az Állami Számvevőszék szerint fokozatosan be kellene vezetni az eredményszemléletű számviteli… Tovább olvasom