Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

MSZP-kongresszus: elfogadták a választási programot és a listákat

A szocialista párt választási programjáról és listáiról döntő kongresszus mottója: "Egy csapat vagyunk!"
Elfogadták a választási programot és a listákat

Elfogadta a szocialisták Igazság, biztonság, szabadság, jólét című választási programját, valamint a párt országgyűlési és európai parlamenti (EP) listáját az MSZP kongresszusa szombaton Budapesten.

Mesterházy Attila pártelnök újságíróknak elmondta: a programot ellenszavazat nélkül, az EP-listát 86, a parlamenti választási listát pedig 82 százalékos többséggel hagyták jóvá a küldöttek.

Az országgyűlési listát Mesterházy Attila vezeti, őt Botka László választmányi elnök, Tóbiás József frakcióigazgató, Gúr Nándor alelnök és Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes követi. Mögöttük Molnár Zsolt budapesti pártelnök, Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, Simon Gábor elnökhelyettes, Hiller István korábbi pártelnök és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag következik. Az első húszban kapott helyet Velez Árpád pártigazgató, Szakács László elnöki kabinetvezető, Korózs Lajos, Bangóné Borbély Ildikó, Varga László, Tóth Bertalan és Demeter Márta elnökségi tag, Legény Zsolt, a szocialisták demokráciaközpontjának vezetője, Harangozó Gábor választmányi elnökhelyettes és Heringes Anita paksi MSZP-elnök.

ZP kongresszus a budapesti SYMA-csarnokban. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)


A 151 névből álló listán nem szerepel a mostani szocialista frakció csaknem harmada, így például Lendvai Ildikó és Kovács László korábbi pártelnök és Lamperth Mónika sem, aki több tárcát is vezetett a szocialista kormányokban. Ők egyéniben sem indulnak, így biztosan nem lesznek tagjai a következő Országgyűlésnek.

Az EP-lista élén Szanyi Tibor, a párt elnökségi tagja áll, mögötte Ujhelyi István parlamenti alelnök, Gúr Roland brüsszeli delegációtitkár, Veres János korábbi pénzügyminiszter és Gurmai Zita EP-képviselő következik. A másik három jelenlegi szocialista EP-képviselő, Göncz Kinga, Herczog Edit és Tabajdi Csaba nincs a listán.

A szocialisták választási programja 15 fejezetből áll: oktatáspolitikai tervekkel kezdődik és a szigorú elszámoltatás, a jogállami igazságtétel lehetőségeivel zárul. Mesterházy Attila elmondta, a dokumentum összegzi a több mint egy éve kezdődött szakpolitikai programalkotás eredményét. Melléklete a szocialisták és az Együtt-PM közpolitikai megállapodásának szövege.

A kongresszus tudomásul vette azt is, hogy a pártelnök október 22-én aláírja a választási megállapodást Bajnai Gordonnal, az Együtt-PM szövetség vezetőjével.

Elfogadtak egy választási felhívást is, amely szerint Magyarország nem bír ki még négy év Orbán-kormányzást, a 2014-es választás valójában népszavazás lesz Orbán Viktorról, arról, hogy merre menjen Magyarország, visszafelé vagy előre. Erre hivatkozva a szocialisták választási részvételre hívnak mindenkit, aki "az Orbán-klánt le akarja váltani a hatalomból".

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva azt mondta: nem az MSZP, hanem a rendőrség feladata megállapítani, hiteles-e az a videofelvétel, amely a hvg.hu-n jelent meg pénteken, és arra utal, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson. Hozzátette: a szocialisták a nyomozóhatóságokhoz fordultak, a többi az ő dolguk.

A pártelnök nemmel válaszolt arra, tervezi-e, hogy feljelentést tesz az MSZP korábbi gazdálkodása miatt azután, hogy Gyurcsány Ferenc korábbi pártelnök szavai szerint a szocialisták a megengedettnél többet költöttek a 2006-os kampányban. Mesterházy Attila hozzátette, az Állami Számvevőszék legutóbbi vizsgálata rendben találta az MSZP 2009-es és 2010-es gazdálkodását.

A szocialista párt a Fidesz kihívója

Az MSZP választási programja választ ad Magyarország égető társadalmi, gazdasági és demokratikus válságára - jelentette ki Mesterházy Attila pártelnök a szocialisták szombati kongresszusán, hangsúlyozva: sikerült az MSZP újjászervezése, ők a Fidesz kihívói, a legnagyobb, legszervezettebb ellenzéki párt.

A pártelnök azt mondta, két értékrend és politikai kultúra küzd majd meg egymással a 2014-es választáson.

A Fidesz Orbán Viktor "jellemének megfelelően" erőszakos, háborúskodó, önkényes és Európa-ellenes politikát folytat, míg az MSZP a normális emberek igényeivel összhangban fejlődő, igazságos, demokrata és európai országot szeretne építeni - hangsúlyozta.

Az MSZP vezetője szólt arról, hogy a Fidesz visszaélt parlamenti kétharmadával és a "többség zsarnokságát" valósította meg. Nem szabad remélni, hogy Orbán Viktor bármin változtatna, ha újra kormányra kerül, ezért az MSZP feladata lesz visszatéríteni Magyarországot a szabad köztársaság felé - fűzte hozzá.

Elmondta: programjuk, amelynek jóváhagyásáról a kongresszus délután dönt, világossá teszi, hogy a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a nyugdíjasok, valamint a kis- és közepes vállalkozások nyertesei lesznek a szocialista kormányzásnak.

Egyebek mellett azt ígérte, hogy az MSZP kormányzása első évének végére felszámolja a gyermekéhezést, eltörli a bölcsődei gondozási díjat, és 2014 szeptemberétől tandíjmentessé teszi a felsőoktatást a bekerülő hallgatóknak.

MSZP kongresszus a budapesti SYMA-csarnokban. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)

Céljaik között említette, hogy a nők egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak, minden családban legyen legalább egy kereső, továbbá a többkulcsos adórendszer bevezetését, nyugdíjkorrekciós program elindítását, valamint a vállalkozásokat terhelő adók számának csökkentését.

Az ígéretek fedezetéről szólva elmondta: újrarendeznék a költségvetési kiadásokat, stadionok helyett bölcsődéket, óvodákat, tornatermeket építenének, az E.ON földgázüzletágának megvásárlása helyett pedig növelnék az oktatásban és az egészségügyben dolgozók bérét.

Hozzátette: felelős, kiszámítható gazdaságpolitikát folytatnának, ami olcsóbbá tenné az ország finanszírozását, az európai uniós támogatásokat hatékonyabban használnák fel, és visszaszorítanák az állami korrupciót.

A pártelnök úgy fogalmazott: Orbán Viktor bűne, hogy "visszahozta a Horthy-rendszer nyomorát". A baloldal nem nyugodhat bele ekkora jövedelmi különbségekbe, küldetése képviselni azokat, akiket más nem akar - hangoztatta, megjegyezve: a Fidesz ezzel szemben a kiváltságos kevesek érdekeit képviseli.

Az MSZP elnöke beszédében bűnbandának nevezte a Fideszt, és úgy fogalmazott: ilyen "tolvaj, hazug, csaló kormányt" még nem látott az ország. Szavai szerint a 2014-es választáson vissza kell venni az országot az "Orbán-klántól", majd következhet a bűnösök megbüntetése. Ez azonban az igazságszolgáltatás feladata lesz, nem politikai boszorkányüldözésre készülnek - folytatta.

Az MSZP-ről azt mondta: új politikusgenerációval, új politikával és programmal áll a választók elé. "Tanultunk a hibákból, másképpen fogjuk csinálni" - jelentette ki, majd a kongresszus nyilvános részének végén színpadra hívta az MSZP kéttucatnyi vezetőjét, azokat a politikusokat, akik - mint elmondta - a szocialisták megújulását jelképezik, és választási listáinak élén kapnak helyet.

Közölte, hogy programjukról konzultációt kezdenek civil és szakszervezetekkel, politikusaik pedig az összes egyéni választókerületben meghallgatják az emberek véleményét. Emellett - folytatta - kampányt indítanak a Fidesz "igazi arcának" bemutatására, szembesítik a kormánypártot ígéreteivel.


MSZP kongresszus a budapesti SYMA-csarnokban. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)

A SYMA-csarnokban tartott kongresszus kezdetén három kisfilmet vetítettek le, amelyek szerint a Fidesz igazi arcát a trafik- és a földügy, illetve a magánnyugdíj-megtakarítások állami kézbe vétele mutatja meg. A filmeket - amelyeket több más kampányanyaggal együtt a www.egyenesen.hu weboldalon tettek közzé - három frakcióvezető-helyettes, Harangozó Tamás, Lukács Zoltán, Tóbiás József kommentálta azzal, hogy ezek az ügyek a Fidesz kormányzásának jelképei, és a választásokig le kell hullania a Fidesz álarcának.

Tóbiás József szerint ki kell derülnie, hogy a kormánypárt esélytelenséget, kiszámíthatatlanságot és mélyszegénységet hagy maga után, és Magyarország csak az éhezésben, a fásultságban és az értelmetlen háborúskodásban teljesít jobban.

Harangozó Tamás úgy fogalmazott, a Fideszt a "dohányon kívül semmi sem érdekli". A jelenkor padlássöprésének nevezte a trafikpályázatot, amellyel a kormány a tisztességes emberek pénzét vette el, hogy szétoszthassa sajátjai között.

Lukács Zoltán arról beszélt, hogy a Fidesz leginkább a munkavállalókkal szemben játszotta el becsületét, de kitért arra is, hogy a kormánypárt elvette a termőföldet a gazdáktól, és a "haveroknak" adta.

"Munkát és kenyeret kell adni az embereknek" - jelentette ki, hozzáfűzve: erre alapozzák politikájukat, hogy biztonságos, nyugodt és fejlődő Magyarországot teremthessenek.

A szocialista párt választási programjáról és listáiról döntő kongresszus mottója: "Egy csapat vagyunk!"

A tanácskozás zárt üléssel folytatódik, amelyen a küldöttek döntenek a választási programról és a listaállításról. A döntésekről délután sajtótájékoztatón számolnak be.

MSZP kongresszus a budapesti SYMA-csarnokban. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)

Le kell leplezni a Fidesz igazi arcát!

Le kell leplezni a Fidesz igazi arcát! - hangoztatták a szocialista párt frakcióvezető-helyettesei, Harangozó Tamás, Lukács Zoltán és Tóbiás József az MSZP szombati kongresszusán elmondott beszédeikben.

A budapesti SYMA-csarnokban zajló kongresszus kezdetén három kisfilmet vetítettek le, amelyek szerint a Fidesz igazi arcát a trafik- és a földügy, valamint a magánnyugdíj-megtakarítások állami kézbe vétele mutatja meg. A filmeket - amelyeket több más kampányanyaggal együtt a www.egyenesen.hu weboldalon tettek közzé - a három frakcióvezető-helyettes kommentálta azzal, hogy ezek az ügyek a Fidesz kormányzásának jelképei.

A szocialista párt választási programjáról és listáiról döntő kongresszus mottója: "Egy csapat vagyunk!"

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. szandokán 2013. október 21. 08:43
  „Ezek is igérnek mindent,de ha hatalomra kerülnek nekik is az üres kasszából kell gazdálkodni.”
 • 25. szabójóska 2013. október 20. 12:42
  „Szellemi színvakok.”
 • 24. rózsakert 2013. október 20. 12:21
  „22. DobóI 2013.10.20. 05:32
  Az "egy csapat vagyunk" helyett a konferencia helyes címe: Magyarország élősködői egyesüljeteket..

  A szlogennek egyetértve-ez az összes ilyen csoportosulásukra elmondható---sajna kivétel nélkül----megélhetési politikus---szakmai gyakorlat és tényleges tapasztalat és rálátás nélkül....MIND!!!”
 • 23. Pirát 2013. október 20. 08:17
  „#17-es M.Aurelius ! az lesz ám a nyereség Szegednek ! ha az országos listán bekerül a vörös konda vezérkanjai közé... mihelyt lesz belőle"valaki" ...le...ja a várost ! Ha meg indulni akar polgármesternek újból - el van meszelve, és maradhat a maszopósok szekértolója a : hátsó sorban... ergo - egy útja van : fölfelé, a tolvaj hazug bandában.
  jut eszembe...megnéztem a megnyitó videóját: az ´50-´60-as évek népi színjátszói sem ripacskodtak olyan gyalázatosan, mint a ...házy társulata !”
 • 22. DobóI 2013. október 20. 05:32
  „Az "egy csapat vagyunk" helyett a konferencia helyes címe: Magyarország élősködői egyesüljeteket..”
 • 21. DobóI 2013. október 20. 04:56
  „Igazi szoci népmese: Korábbi 12 év év alatt szegénységbe taszították a fél országot, most meg ők fogják felszámolni?”
 • 20. bespin 2013. október 19. 23:19
  „A Syma csarnokban Dentalworld kiállítás volt,12 000 m2-en kialakított rendezvény, 7 kongresszus, 20 workshop és 200 kiállító kínált színvonalas szakmai ismereteket.
  Ezek ott a Syma csarnok, hátsó,bal oldalán voltak egy páran. Jelentéktelenül.”
 • 19. nauset 2013. október 19. 22:48
  „17. M.Aurelius 2013.10.19. 21:57

  16. Damoklesz 2013.10.19. 21:46>>>>Botka már nem Szegedben gondolkodik véleményem szerint.
  Nem érted a taktikát, mert az van mögötte. Listán simán képviselő lesz, egyéniben ha indul, az kockázatos.
  Tehát listán bekerül biztosan. A trükk meg az, hogy a polgármesteri választás meg ezután lesz. Ezen is elindul.
  Ha nyer, marad polgármester, és lemond a képviselőségről mert kettős már nem lehet. Taktika...

  Ha taktikázni kell, akkor miért beszélnek egyenességről? Miért nem lehet azt mondani, hogy én Szeged polgármestere vagyok, az is maradok és pont!? Szerintem is Botka megy Szegedről.”
 • 18. exonvaldez 2013. október 19. 22:21
  „Micsoda csapat!”
 • 17. M.Aurelius 2013. október 19. 21:57
  „16. Damoklesz 2013.10.19. 21:46>>>>Botka már nem Szegedben gondolkodik véleményem szerint.

  Nem érted a taktikát, mert az van mögötte. Listán simán képviselő lesz, egyéniben ha indul, az kockázatos.
  Tehát listán bekerül biztosan. A trükk meg az, hogy a polgármesteri választás meg ezután lesz. Ezen is elindul.
  Ha nyer, marad polgármester, és lemond a képviselőségről mert kettős már nem lehet. Taktika.....”
 • 16. Damoklesz 2013. október 19. 21:46
  „Botka már nem Szegedben gondolkodik véleményem szerint.”
 • 15. rózsakert 2013. október 19. 18:56
  „egyik sz...a másik meg f....---ez a helyzet balkánon , csupa-csupa tapasztalat , tudás, gyakorlat nélküli megélhetési politikus mindkét oldalon....a tények és számok magukért beszélnek, amelyik párt szemében a közmunka MUNKAHELYNEK MINŐSÜL??????és még deklarálják is.....hát????????? nesze neked gdp teremtő programok!!! kackackac”
 • 14. Cillit_bang 2013. október 19. 18:26
  „Végig nevettem a cikket! Micsoda tervek!!!" Orbán klán" hahahahah, azt sem tudják kínjukban mit mondjanak! És majd ezekhez jönnek a kéregtők Együtt és PM ....Na neeeeee. Szanyi bá Brüsszelben, a büfében megduplázzák a Stolichnaja rendelést! :)”
 • 13. monet 2013. október 19. 17:35
  „szegény lendvai <moderálva> ildikó. szegény kovács <moderálva> lászló. szegény lampert <moderálva> mónika. szegény msz/m/p.”
 • 12. pachakuti 2013. október 19. 16:50
  „Reményük sincs!
  Az úgynevezett bal oldalon már kilenc párt és pártszerű képződmény jelentette be az önálló indulását. A jobb oldalon mindössze kettő. egy erős áljobb, és egy, a választások után nagy valószínűséggel Mo második legerősebb pártjaként szereplő, kormánytényezőként figyelembe veendő jobb oldali párt.
  A "bal" szétforgácsolódik/szétforgácsolódott, a közös jelöltekkel csak a töredékszavazatok jutnak nekik, egyéniben esélytelenek. A kilenc "pártból" talán ha három jut be a parlamentbe két-három fővel a listának köszönhetően. Egyéniben csak a Mesterházi és a Bajnai féle társaságok talán szerezhetnek két-három mandátumot.”
 • 11. vakanyad 2013. október 19. 16:45
  „Oszt Imre bácsival mi lesz?”
 • 10. vakanyad 2013. október 19. 16:41
  „Ez olyan mint aki megnősül,de ugyan azt a nőt veszi feleségül,akitől elvált.
  Et-k,unalmas a duma,kutyából nem lesz szalonna!
  Jó pénzes állás kell még,nem tudtok lemondani a zsíros falatokról,ezért igértek fűt-fát.
  Isten ments meg tőletek!”
 • 9. cumania 2013. október 19. 16:00
  „Nagyobb rossznál jobb! :)”
 • 8. cumania 2013. október 19. 15:58
  „Lehet, hogy csak kisebbik rossz, de a nagyobb rossznál akkor is kisebb! :)”
 • 7. kipkop 2013. október 19. 15:35
  „Itt van a vesztes csapat.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiadatási letartóztatásba helyezték a Sepeljev házaspárt

Olekszandr Sepeljevet azzal gyanúsítják az ukrán hatóságok, hogy köze volt a Szerhij Gyadecsko, a… Tovább olvasom