Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

MSZP-s alkotmánymódosító javaslat

Indoklásuk szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz minden kormányzati akaratot az alaptörvényben akar rögzíteni.

Alkotmánymódosító javaslatot nyújtott be az MSZP-frakció vezetése az Országgyűlésnek pénteken "a valódi és fenntartható rezsicsökkentés érdekében".

Indoklásuk szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz minden kormányzati akaratot az alaptörvényben akar rögzíteni, teletűzdelve az alkotmányos szabályozási szint követelményét el nem érő rendelkezésekkel.

Így viszont nem marad más hátra, mint érzékeltetni, hogy "már-már nevetségessé válik a hatalom megtartására való erőlködés" - olvasható a Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető és helyettesei, Harangozó Tamás, Józsa István, Lukács Zoltán és Tóbiás József által jegyzett, az Országgyűlés honlapján megtalálható irományban.

Az MSZP véleménye szerint a lakosság érdekeit az szolgálná, ha a valódi és hosszútávon fenntartható rezsicsökkentés megvalósítására alkalmas szabályt foglalnának az alaptörvénybe. Azt, hogy törvény a jövedelmi és vagyoni helyzettel összhangban álló kedvezményt biztosíthat egyes közszolgáltatások igénybevételéhez.

Indoklásuk alapján olyan igazságos költségcsökkentésre van szükség, amely ott ad többet, ahol nagyobb a szükség, de nem támogatja a luxuskiadásokat.

A szocialisták emellett az alaptörvénybe iktatnák, hogy Magyarország törekszik arra, hogy a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést mindenki számára biztosítsa. Arra hivatkoznak, hogy a kormányváltás óta megháromszorozódott azoknak a száma, akiknél kikapcsolták az áram-, a gáz- vagy a távhőellátást.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy hete jelentette be, hogy a kormánypárti képviselőcsoport két héten belül kikéri a kabinet véleményét és eldönti, hogy javasolja-e a rezsicsökkentés alaptörvénybe foglalását. Szavai szerint az alkotmányos védelmet azzal garantálnák, hogy kétharmadossá tennék azt a készülő jogszabályt, amely a nonprofit közműszolgáltatókról szól és megtiltaná, hogy a "rezsiszolgáltató cégek komoly profitot számítsanak fel".

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön azt mondta, éles vita van a Fidesz-frakcióban arról, hogy az alaptörvénybe kell-e foglalni a rezsicsökkentést.

Olvasóink írták

 • 3. majzik 2013. szeptember 30. 09:17
  „Hát igen !

  Véletlenül ismét hatalomra kerülnének, nyomnának azonnal 10-15 %-ot a közműköltségeken !

  ,, nem lesz gázáremelés " ( vasorrú bába )”
 • 2. Vasutas10 2013. szeptember 28. 21:02
  „tényleg az elmút nyoccévben ez miért nem jutott az eszükbe???????????????????”
 • 1. kipkop 2013. szeptember 27. 19:59
  „Mi a probléma? Az mszp egyik pártelnök-helyettese szerint, a 2014 évi választáson 2/3-os többséggel döngölik sárba a Fideszt, minden - szerintük - elhibázott jogszabályt törölnek és újat alkotnak. Nyugalom elvtársak, a megvalósításig már csak néhány hónap van hátra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogatóparancsot adtak ki a Mol elnök-vezérigazgatója ellen!

A Mol fenyegetésként értelmezte az igazságügyi szervek lépését. A magyar nyomozás szerint Hernádi… Tovább olvasom