Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

MSZP-s felhívás az emberi jogok napja alkalmából

Közös célokat és abból fakadó közös tetteket javasol a "demokraták" számára az emberi jogok napja alkalmából megfogalmazott felhívásában az MSZP elnök-frakcióvezetője.
Mesterházy Attila az MTI-hez hétfőn eljuttatott írásában emlékeztet arra, hogy az ENSZ az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában rögzíti mindazokat a jogokat, amelyeket valamennyi, demokratikus országban élő állampolgár számára a kormányoknak szavatolniuk kell. Úgy foglal állást, hogy Magyarországon ma nem érvényesülnek általánosan és maradéktalanul az emberi jogok.

Szerinte például a "médiatörvénnyel kialakított helyzetben megszűnt a független közszolgálati média és korlátozták a nyilvánosságot", és "a magyar kormány beavatkozik az ügyészségi munkába, gyengíti a bíróságok önállóságát, befolyásolhatja az eljárásokat, kétségbe vonja vagy semmibe veszi a bírósági ítéleteket". Mesterházy Attila úgy látja, hogy Magyarországon sérül a magántulajdonhoz való jog, az egyenlő munkáért járó egyenlő bér elve, az emberek jogegyenlősége, a szabad lakóhelyválasztás joga, valamint a szabad választások elve is.

Az ellenzéki pártvezető azt írta: a hazájáért, szabadságáért, az általános emberi jogokért aggódó demokraták kötelessége kiállni az ENSZ nyilatkozatában foglaltakért, és fellépni azok ellen, akik sértik vagy veszélyeztetik ezeket a jogokat. A Magyar Szocialista Párt ezt teszi: minden demokratikus eszközzel küzd azért, hogy Magyarországon újból maradéktalanul érvényesüljenek az emberi jogok - folytatta, közölve: ehhez szükség van az összes magyar demokrata közös fellépésére is, hogy "2014-ben a választások másnapján azonnal lehetőség legyen újraépíteni a köztársaságot és biztosítani a demokráciákban evidens általános emberi jogokat". "Legyen tehát közös a demokraták célja! A célokat pedig kövessék a közös tettek!" - zárta felhívását Mesterházy Attila.

Olvasóink írták

 • 5. tucat 2012. december 10. 17:11
  „4. Mozimasiniszta
  Az utolsó mondatában lenne igazság, de én erre is azt mondom (ilyesmit sugalltam volna alább is, de nemcsak Gyöngyösynek, hanem nekem is sikerülhet olykor "szerencsétlenül" fogalmazni :)), hogy nem felejteni kell, hanem tanulni. Higgadtan, okosan, mert abból tényleg lehet akár szebb jövő is, de csak, ha tényleg egymásnak, és nem egymást szorongatva építjük. Ez a liberális demokrácia egyik alapelvének egyszerű, újmagyarra fordított lényege, kedves Mozimasiniszta. :)
  Tudja a szabadság harcias harsogása, az áldozatok (kié, mié is?) kapcsán folyó állandó számonkérés nem maga a szabadság, hanem a saját magunk kovácsolta láncok fájdalmas rabsága, amely szakadatlan, időnként akár véres eseményekben felszínre törő fenyegetettségben tart bennünket. Az ellenség tehát nem kívül, hanem nagyon is belül, mélyen bennünk van. Ha ezt észrevesszük, akkor akár a szabadság is ránk mosolyoghat egyszer. Majd. Talán. Még jó ideig nem, attól tartok. :)”
 • 4. Mozimasiniszta 2012. december 10. 16:00
  „T tucat ! Sarkosan más a világnézetünk, de mindig figyelemmel olvasom konszolidált hozzászólásait, melynek most bátorkodom ellent mondani . Véleményem szerint ...házy, Gyurcsány, Bajnai stb...is mind azt szeretnék hogy elfelejtsük eme gyalázatos korszakokat...és a feledés homályából majd újból előjönnek mint a bölcsek
  kövét hordozó messiások. Addig is osztják az észt, hogy ki a demokrata, ki a fasiszta, ki a jog tiprott, ki
  épít önkényuralmat, ki a tolvaj , ki a hazaáruló stb...tehetik mert (a hazug sirámaik cáfolataként) szólás-
  szabadság van. De ! állandóan motoszkál egy kérdés : ez a levitézlett bagázs és a feltétel nélküli híveik,
  ha a tükör előtt állva nézegetik az ábrázatukat, nem teszik fel önmaguknak a kérdést: vajon mindenki ilyen hülye ? vagy csak úgy tesznek ? Na, (nyugtatják magukat) biztosan hülyébbek nálam mert, másképp nem hinnék hogy én vagyok a legokosabb ! ? Vissza az eredeti témához: kedves tucat kolléga ! kinek nincs múltja , nem lesz jövője sem, és nem hiszem hogy a kollektív amnézia lenne az üdvözítő. Ellenben hasznos lenne a baloldali érzelműek (és az ország) számára, ha elfelejtenék a hazug-korrupt, tehetségtelen, foxi-maxi diplomás vezetőiket...”
 • 3. tucat 2012. december 10. 14:18
  „Az első és a második hozzászólásban említett időpontokkal asszociálható események egyikét jobb lenne minden (mindkét) oldalról elfelejteni, urak. De az is lehet, hogy a másikat se ártana még alaposan pihentetni, mert inkább csak a napi politikai-hatalmi érdekeket szolgáló zavarkeltés mérgező ármánya lehet abból is.
  Fel kéne nőnünk már, ha nem is rögtön a Mesterházy által emlegetett szabadságelvű demokráciához, de legalább a civilizálódni akaró európai népek táborához. Voltunk már többször e csúf regresszió előtt "felnőttebbek" is, remélem, szövődmények és maradandó (agy)károsodás nélkül felgyógyulunk ebből az eklampsziából is.
  Ez a nemzet egyelőre nem tud, nem mer mosolyogni, és jaj annak a honfiúnak, honleánynak, aki, szemérmetlenül szembeszegülve a közzel, mégis megpróbálja!
  Igaz, urak? :)
  Azért én próbálgatom: készülök a SZEBB JÖVŐRE. :) Azt még szabad, nem? ;) Így: :)”
 • 2. bánki 2012. december 10. 12:18
  „Horn Gyugyu 1956 !”
 • 1. le-gott 2012. december 10. 10:28
  „Bizonyára emlékezni akarnak 2006 okt.23-ra !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét alatt közel negyedmilliós dohányzási bírság

Többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak… Tovább olvasom