Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

MSZP-választmány: idő kérdése Gyurcsány távozása?

Gyurcsány Ferenc kapott hideget meleget, de a volt miniszterelnök kizárásáról nem döntöttek.

Élesen bírálták Gyurcsányt az MSZP választmányában

Többen, így a pártelnök, Mesterházy Attila is élesen bírálta Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform magatartását az MSZP szombati választmányi ülésén. A volt miniszterelnök kizárásáról nem döntöttek, elfogadtak viszont egy határozatot, amely kimondja: az MSZP nem vállal közösséget azokkal, akik vétenek a párt alapszabálya, etikai normái ellen. A dokumentum a Demokratikus Koalíció feloszlatásának lehetőségét is felveti. Hiller István korábbi MSZP-elnök arról beszélt, csak idő kérdése, hogy Gyurcsányék távozzanak a szocialista pártból.

Bár az előzetes napirenden ez a kérdés nem szerepelt, az elmúlt napok nyilatkozatainak ismeretében várható volt, hogy a szombati választmányi tanácskozást a Gyurcsány-platform terveinek megvitatása uralja majd. A szocialista belviták azután kerültek ismét a nyilvánosság elé, hogy a Demokratikus Koalíció javasolta: a listán parlamenti mandátumot szerzett MSZP-s politikusok adják vissza képviselői helyüket, hogy annak fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek. Mesterházy Attila válaszul rendkívüli frakcióülést hívott össze, és úgy értékelt: Gyurcsányék az MSZP-ből való távozásukat készítik elő, és ha így van, mielőbb menniük kell.

Az MTI úgy tudja, a választmányban többen rendkívül élesen bírálták, a párt szétverésének szándékával vádolták Gyurcsány Ferencet, aki egyébként nem vett részt az ülésen. Információk szerint több, a harmincas generációhoz tartozó politikus is azt vetette a volt kormányfő szemére, hogy miközben az MSZP megújításáról beszél, nem ad lehetőséget arra, hogy a pártelnökség - ahová több fiatal bekerült - megvalósítsa terveit, helyette a széthúzásra játszik. A vita hevességéről szóló értesüléseket Simon Gábor választmányi elnök megerősítette.

Szavai szerint a végül elfogadott határozatnál "radikálisabb" ötletek is előkerültek, Gyurcsányék kizárásának lehetőségéről viszont nem szavaztak. Hozzátette ugyanakkor, az uralkodó álláspont az volt, "ha úgy döntenek, hogy kilépnek az MSZP-ből, tegyék meg minél gyorsabban". Elmondta: a nagy többséggel elfogadott határozat egyértelműsíti, hogy a választmány bizonyos esetekben feloszlathat, illetve megszüntethet platformokat. A párt alapszabálya ezt akkor teszi lehetővé, ha a platform programja és működése ellentétes az MSZP általános irányvonalával, vagy ha az a párt számára egyéb módon káros tevékenységet folytat.

A határozat ezt úgy pontosítja: a választmány eljárhat az MSZP alapszabályával és etikai normáival ellentétesen viselkedő tömörüléssel szemben. Simon Gábor közlése szerint a határozat emellett rögzíti, hogy aki az MSZP-ben a többségi döntések megvalósulását akadályozza, vagy a párt működésével, megújulásával kapcsolatos kritikáit nem a belső fórumokon fogalmazza meg, "nem méltó a szocialista párt szolidaritására". A dokumentum - nyilvánvalóan az esetleges pártszakadásra utalva - leszögezi, hogy az MSZP vagyona és infrastruktúrája "egy és oszthatatlan". A választmányi elnök megjegyezte, a határozat arra szólítja fel a szocialista képviselőket, hogy minden erejüket az Orbán-kormány leváltására összpontosítsák.

Károsnak minősítettek minden olyan kezdeményezést, amely "eltereli a figyelmet az emberek problémáinak megoldásáról, az orbáni rendszer parlamenti diktatúrájának leváltásáról, a baloldali alternatívaállításról" - tette hozzá. Az ülésről távozóban Hiller István korábbi pártelnök, a szociáldemokrata platform vezetője újságíróknak azt mondta: úgy gondolja, Gyurcsányék ezt a döntést lélekben már meghozták, és csak idő kérdése, hogy távozásuk jogi értelemben is megtörténjen. Hozzátette, aki szerint ez a szocialista párt darabokra hullását jelentené, "az vagy nem ismeri a helyzetet, vagy hazudik", az MSZP-ben működő hét platform közül ugyanis hat egységesen felzárkózik a pártelnök és az elnökség mögé.

Az MTI kérdésére, hogy ha így látja, miért nem ösztönzik a Demokratikus Koalíció távozását, Hiller István úgy válaszolt: eredetileg diplomáciatörténész, így pontosan tudja, "mi az az udvariasság, amivel sürgetni kell őket, a döntést azonban a Demokratikus Koalíciónak kell meghoznia". "Én azt állítom, hogy ez a döntést lélekben már meghozták, aztán hogy ez jogi értelemben mikor következik be, tőlük függ" - fogalmazott. A Demokratikus Koalíciót képviselő Varju László újságíróknak nyilatkozva elismerte, az ülésen a többség nem értett egyet az általuk megfogalmazott, például a parlamenti munka megújítását célzó javaslatokkal.

Hangsúlyozta, a következő hetekben további indítványokat fognak tenni az MSZP átalakítására. Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy Gyurcsány Ferenc és támogatói 2014-ben ne az MSZP színeiben induljanak a választáson, úgy felelt: megvan ennek a lehetősége. Hogy így lesz-e, annak szerinte legkésőbb a szocialista párt jövő évi tisztújításáig el kell dőlnie.

Hiller: csak idő kérdése, hogy Gyurcsányék távozzanak az MSZP-ből

Hiller István korábbi pártelnök szerint csak idő kérdése, hogy Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform távozzon az MSZP-ből. Az MSZP szociáldemokrata platformjának vezetője a párt szombati választmányi ülése után újságíróknak azt mondta: úgy gondolja, hogy Gyurcsányék ezt a döntést lélekben már meghozták, és csak idő kérdése, hogy távozásuk jogi értelemben is megtörténjen. Hozzátette, aki szerint ez a szocialista párt darabokra hullását jelentené, "az vagy nem ismeri a helyzetet, vagy hazudik", az MSZP-ben működő hét platform közül ugyanis hat egységesen a pártelnök és az elnökség mögött áll.

Összeült az MSZP-választmány

Összeült szombat délelőtt az MSZP választmánya, a tanácskozáson - bár az előzetes napirenden nem szerepelt - szó lesz arról is, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform azt javasolta: a listán parlamenti mandátumot szerzett szocialista politikusok adják vissza képviselői helyüket, hogy annak fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek.

Tárgyalnak az MSZP - így a pártgazdálkodás és a pártszervezet - megújítására vonatkozó indítványokról is. Rövid bevezetőjében - amely után zárt ülés következik - Simon Gábor választmányi elnök azt mondta: az országot, az alapszervezeteket járva azt tapasztalja, "egyre nagyobb az igény arra, hogy fejeződjön be, ami most a párton belül zajlik, legyen rend, ez a tagság véleménye", ezt ajánlja a választmányi tagok figyelmébe. Gyurcsány Ferenc egyébként nincs jelen, a volt miniszterelnök platformját Varju László, a Demokratikus Koalíció igazgatója képviseli. Az előzetes napirend szerint a választmány a következő fél évben az MSZP előtt álló feladatokról és a párt megújításáról tárgyal.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető felszólalása után azok a munkacsoportok adnak tájékoztatást tevékenységükről, amelyeket az országos elnökség kért fel, hogy szeptember végéig készítsék el javaslataikat az MSZP megújítására. Így Harangozó Tamás az alapszabály, Tukacs István pedig a pártgazdálkodás reformját kidolgozó testület javaslatait ismerteti, Molnár Zsolt a pártszervezet megújításának tervezett lépéseiről beszél, míg Katona Béla, az etikai tanácsadó testület vezetője a készülő teljesítményértékelési szempontrendszerről ad felvilágosítást. Ezekről a végső döntést az MSZP kongresszusa mondhatja ki novemberben.

Olvasóink írták

 • 13. DobóI 2011. szeptember 26. 05:29
  „A Mór megtette kötelességét (szabadrablást engedélyezett anno az MSZP-nek) a Mór mos tmár mehet?”
 • 12. pakk 2011. szeptember 25. 20:20
  „A Gyurcsány egy igaz ember, elismerte, hogy hazudott, de Orbán az nem, ő csak nem mond igazat”
 • 11. studyfy 2011. szeptember 25. 16:51
  „jozkonak annyiban igaza van, hogy Magyarországon van annyi baloldali gondolkodású ember, hogy egy hiteles vezetővel nagyon megszorítaná a jobboldalt, sőt. Annak a hiteles vezetőnek sem Gyurcsány, sem Orbán nem az etalonja. De vajon van-e ilyen ember ?”
 • 10. LukSzusz 2011. szeptember 25. 14:03
  „Ez az elválás nehézellés,de a fejitűl büdösödik a hal.
  Az MSZP napjai is megvannak számlálva ,a Kovács-Szekeres -Lendvai féle nagy MSZMP-sek egyszer kihalnak,a fiatalokat meg nem érdekli egy kommcsi utódpárt.Gyurcsány meg úgyjár mint a szegedei fenegyerek,Király Zoli,eltűnt a süllyesztőbe.”
 • 9. Power 2011. szeptember 25. 12:59
  „Egy ember felelősségre vonás nélkül tönkre tehet egy országot...de majd most Sukoróért megkapja a magáét....ugyan már? Nem lesz ebből se semmi!”
 • 8. bubuk 2011. szeptember 25. 07:48
  „Bajnai! Vissza a libákkal vagy fizesd ki az árát, mert 3-szor ver érte Ludas Matyi és az Isten!”
 • 7. unknown 2011. szeptember 24. 23:00
  „Gyurcsány Ferenc önmagától biztosan nem fog kilépni, mert csak az MSZP-n belül tudja - esetleg - magáénak megtartani, ill. visszaszerezni a párt és az ő szimpatizánsait, a párt infrastrukturális kiépítettségét. Erre játszik. Az MSZP-s belső ellenfelei, a régi elvtársak meg attól tartanak, ha kirúgnák Gy. F.-t nem találnának megfelelő indokot annak alátámasztására, tagsága megszüntetésére. No, aztán kezdődhetne a bírósági pereskedés, kinek van igaza? Így biztosan olyan helyzet alakulna ki egy-két hónap alatt, mint anno a Kisgazdapárt esetében. Hogy ki a főnök és mi alapján? Addig pereskedtek, ki kapírgáljon a szemétdomb legtetején, amíg minden szavazójuk otthagyta őket. Milyen egyszerű a helyzet! Egyúttal a személyi önző viselkedés miatt megoldhatatlan, romboló.”
 • 6. jozko 2011. szeptember 24. 22:50
  „Deszkás:

  Gyurcsány elvtárs és Mesterházy elvtárs mint komcsik?
  Sok /becsületes/ munkásmozgalmi káder most forog a sírjában, ha ezt meghallja!

  Ha jól gondolom, Te baloldali értékrendben gondolkodsz, lelked rajta.
  Konstruktív ellenzéki magatartás soha nem volt a haladás kerékkötője!

  Ez a két multimilliomos, mint munkásmozgalmi vezető - az viszont viccnek is rossz!
  Magyarországot sok, a baloldali értékeket hitelesen képviselni tudó, vezető kvalitású ember lakja!
  Ideje volna már, ha szót értenének egymással, hiteles baloldali tömörülést hoznának létre -
  és a helyükre tennék az ő vállukon felkapaszkodott, meggazdagodott,
  a hatalmukhoz foggal körömmel ragaszkodó kiskirályokat!
  És ha már hozzáfognak, tegyék panoptikumba a fejlődés útjában terpeszkedő szent teheneket is!

  Természetesen nem akarok én programot csinálni sem a jobb, sem a bal oldalnak-
  kívülállőként hogyan is venném hozzá a jogosítványt!?
  Csakhogy az idő behozhatatlanul telik!”
 • 5. deszkás 2011. szeptember 24. 22:17
  „És a többi komcsizó?”
 • 4. Ferrer 2011. szeptember 24. 21:48
  „3. frakk
  Azért azt remélem vágod, hogy az "elmúlt 8 évből" több mint egyet már a te mestered adott ki..
  Amúgy vissza Bajnait!”
 • 3. frakk 2011. szeptember 24. 20:13
  „Az egész Mszp egy tesze-tosza párt, ahol az idő lassú múlása a biztos tényező. Még sok elvtárs megszeretné várni a következő OGY. -i választáokat: Ott már nem is fognak indulni sem, tehát addig egyetlen céljuk az időhúzás. Ezt már megszokhattuk az elmúlt 8 évben is. Meg is duplázták a toszaságukkal az ország adósságát.
  A képviselő létszámcsökkentés miatt egyeseknek matematikai esélye sem marad újból bekerülni a parlamentbe. Ez a bő 2 év a levezető szakasz számukra. Sok okosságot fognak mondani, nagyon bölcsek lesznek gazdasági kérdésekben.
  Mint tudjuk Mszp LMP--(szdsz) közel 20-30% közötti eredménnyel szerepelhet . Na most a gyurcsány kiválás tovább rontja a 30% elosztását. A Fidesz helyében lennék alapítanék egy hasonló profilú pártot pluszban mint az Mszp , -- és leszalámiznám őket maximálisan:)))”
 • 2. achilleus 2011. szeptember 24. 19:51
  „"idő kérdése Gyurcsány távozása?"

  Ez a baj, most sem határozatot hoztak, hanem kivártak. Majdcsak elmegy magától, gondolják. Nem fog elmenni, a választmány határozhatott volna a kizárásról. Mindenkinek, aki közvetlenül érintett az ügyben, jobb lett volna. Még Gyurcsány Ferencnek is, mert immáron szabadon szervezhette volna, ha tudja persze, az új pártját. Így meg ott folytatja, ahol abba se hagyta. Vagy valamiért nem merik kizárni? Ez is egy lehetőség, Gyurcsány Ferenc elég gyakran fenyegetőzik a tudásával: http://www.facebook.com/notes/gyurcs%C3%A1ny-ferenc/sil%C3%A1nyok-szili-spanok/260031937362609 "Tudják, hogy tudom: alig akad közöttük, aki ne fogadott volna el törvénytelen kampánypénzt. (...) Sokan vannak, itt és ott is."”
 • 1. csergemerge 2011. szeptember 24. 19:05
  „gyurcsányi elvtárs már közel tíz éve folyik a csapból...

  Talán valami lényegesebbről kellene az MSzMP-ben is beszélni.
  az egész párt gyurcsányi elvtárs foglya.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: vége a becstelenség, a stiklik és a kifosztás korszakának

A miniszterelnök szerint a törvényeknek - a korábbiakkal ellentétben - a becsületes embereket kell… Tovább olvasom