Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -1°C | 8°C Még több cikk.

MSZP: 6-8 milliárd hiányzik a szakképzésből

Az ellenzéki párt kifogásolja, hogy tanév közben csökkent a szakképzési normatíva, tanulónként évi 700-800 ezerről 440 ezer forintra.
Az MSZP szerint 6-8 milliárd forint hiányzik a szakképzési rendszerből ebben az évben.

Sós Tamás országgyűlési képviselő hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: bár a kormány célként tűzte a duális, gyakorlatorientált képzést, intézkedései nem segítették azt, csak a cégek 2 százaléka vesz részt szakiskolai hallgatók képzésében. Hozzátette, hogy bár a tanulószerződések száma kis mértékben nőtt, a képzéssel foglalkozó cégeké ösztönzés híján nem emelkedett.

Az ellenzéki képviselő szerint a forráselvonás után idén 6-8 milliárd forint hiányzik a szakképzési rendszerből, így az összeomolhat, ha a kormány a második félévben nem avatkozik be.

Problémaként azonosította, hogy január 1-je óta a cégek nem tudják befolyásolni, az általuk a szakképzési alapba fizetett összeget mire fordítják, és saját dolgozóik képzését sem finanszírozhatják már abból.

Kifogásolta, hogy tanév közben csökkent a szakképzési normatíva, tanulónként évi 700-800 ezerről 440 ezer forintra, ami oktatók elbocsátását, az ösztöndíjak csökkentését okozta.

Sós Tamás szerint további probléma a hároméves szakképzés általánossá tétele és a tankötelezettség korhatárának leszállítása 16 évre, az ugyanis nem esik egybe a szakképzés befejezésének idejével, így sok fiatal még a szakma megszerzése előtt az utcára kerülhet.

Olvasóink írták

 • 3. bánki 2012. március 26. 13:41
  „Szeviép fele !

  Nem nagy gond, igaz Újhelyi elvti ?”
 • 2. Együgyű 2012. március 26. 12:23
  „,,MSZP: 6-8 milliárd hiányzik a szakképzésből"
  Teljesen egyetértek azzal, hogy a szakképzésből (oktatásból is) hiányzik sok-sok pénz!
  Sajnos erről azonban az összes (22 éve) hatalmon levő volt s jelenlegi párt tehet. A maiaktól az elmúlt nyolc évezés már unalmas.
  A mindenkori ellenzéki pártok meg kritizálják a hatalmon levőket, hogy hatalomra jussanak. Amikor ez sikerül akkor a helyzetre való tekintettel az ígéreteikről elfeledkeznek. (Ezt a politikát tartja hatékonynak és eredményesnek (egy bölcs) volt idős MDF miniszterelnökünk is. Reális és teljesíthető ígéretekkel még a szabad hazánkban még kormányra egy párt sem került. A legfontosabb és szent dolognak csak a saját és klientúrájuk gazdasági és anyagi gyarapodásukat tekintik. Az MSZP-n belül is Medgyessy Pétert kinyírták, mert a népnek segíteni akart a hatalomra kerülésekor, de a párt ezt nem óhajtotta. Itt mutatkozott és mutatkozik meg a népnek segíteni nem szabad, mert hála, elismerés az elmard.Azon már el lehetne csámcsogni jót tett e vagy rosszat az országgal. Megítélés és anyagi helyzet kérdése az egész!
  OFF.”
 • 1. igazságkereső 2012. március 26. 11:53
  „Azért ha vissza tetszettek volna rakni a központi költségvetésbe azt ami "eltűnt" 2002-2010 között, akkor most ez a cikk meg sem íródhatott volna! Lehet, hogy szelektív az emlékezet, ha már vissza kell tekinteni, vagy csak a visszapillantó tükör veszett el?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Általános vitára alkalmas az új országgyűlési törvény

Az MSZP azt kifogásolta, hogy a javaslatokról nem volt ötpárti egyeztetés, a Jobbik pedig többek… Tovább olvasom