Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

MSZP: 600 milliárdos megszorítást hajt végre a kormány

Az MSZP szerint további életminőség-romlást okoznak az embereknek a jövő évi költségvetés tervezetébe foglalt új adók és adóemelések.
A szocialisták úgy számolnak, hogy a kormány hatszázmilliárd forintos megszorítást hajt végre, amire az ellenzéki párt idén is alternatív költségvetéssel és adótörvényekkel válaszol.

Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: jövőre hat új adó sújtja majd az embereket és a vállalkozásokat. Kiemelte, hogy a telefonadó és a pénzügyi tranzakciós illeték szinte mindenkire terhet rak, mivel a távközlési cégek és a bankok áthárítják azokat az emberekre.

Az átlagos keresetűeket sújtja, hogy a személyi jövedelemadó kiszámításánál az ígéretekkel szemben fennmarad az úgynevezett félszuperbruttó, a biztosítási adó pedig nehéz helyzetbe sodorja a gépjármű-tulajdonosokat és mindenkit, akinek van lakásbiztosítása - jelentette ki.

Az MSZP-s politikus kifogásolta a "Robin Hood-adó" kiterjesztését a víz- és csatornaszolgáltatókra, valamint a települési hulladékkezelőkre, mondván, hogy ez a teher végső soron ismét a háztartásokra rakódik. Az elektronikus útdíjról is úgy foglalt állást, hogy bár a fuvarozókat sújtja, az ebből következő áremelést a vásárlók fogják megfizetni.

A szocialista képviselő szerint mindezekkel a kormány újabb, mintegy hatszázmilliárd forintos megszorítást hajt végre, ennek következtében tovább nő majd a létminimum alatt élők száma és a munkanélküliség is, egy kétgyermekes család átlagos havi jövedelme pedig csökken.
A költségvetési tervek közül Szekeres Imre bírálta a gyógyszerek támogatásának a csökkentését és azt is, hogy az állam kivonul a kutatásfejlesztésből.

Kitért arra, hogy a kormány idén stagnáló, jövőre 1,6 százalékkal növekvő GDP-re számít, azonban szakértők, köztük a Költségvetési Tanács szerint ez is bizonytalan, a növekedési kockázatok miatt alternatív makrogazdasági pályát kellene készíteni.

Az Orbán-kormány eddigi gazdaságpolitikai teljesítményéről szólva azt mondta, leálltak a beruházások, befagyott a hitelezés, nőtt a munkanélküliség, a vártnál nagyobb az infláció, az egykulcsos szja és a társasági adó csökkentése eredménytelennek bizonyult, miközben az adóterhelés GDP-arányosan 38 százalékra nőtt, jövőre pedig eléri a negyvenet.

A büdzsére vonatkozó kormányzati terveket megalapozatlannak, a javaslatot humbugnak, kamuköltségvetésnek nevezte, mondván, nem számol az idei gazdasági mutatókkal, eddig példátlan módon hiányoznak mögüle a bevételeket megalapozó adótörvények, illetve nem tartalmazza a közfeladatok ellátására és finanszírozására vonatkozó elképzeléseket sem.

Ezért - fűzte hozzá Szekeres Imre - az MSZP a tavalyi évhez hasonlóan idén is alternatív költségvetést és adótörvényeket terjeszt majd az Országgyűlés elé.

Olvasóink írták

  • 1. balihoho 2012. június 16. 06:28
    „Ez a hatszáz milliárd, miért nem szerepel a nemzeti konzultációs kiadványban? És miért nem szerepel az a kérdés, hogy Ön nyugdíjasként, helyesli e, hogy jövőre tovább csökkentjük a gyógyszertámogatást?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkülönböztető jelzést használó mentővel ütközött

A megkülönböztető jelzés ellenére mentőautnak ütközött egy személyautó. A balaesetben öten sérültek… Tovább olvasom