Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

MSZP: A Darányi-terv figyelemelterelés

Az MSZP szerint a hétfőn ismertetett Darányi-terv csupán egy "díszköntösbe csomagolt lózunggyűjtemény", amely a növekvő élelmiszerárakról, a bércsökkentésről és a 450 forintos gázolajról kívánja elterelni a figyelmet.
Gőgös Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált Orbán Viktor kormányfő és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hét elején tett bejelentéseire. A miniszterelnök a Nemzeti Vidékstratégia keretében induló Darányi Ignác Terv céljait a megőrzés, a megújítás és a minőség hármas jelszavával foglalta össze és beszédében sürgette a földtörvény módosítását, illetve további szabályok megalkotását a birtok- és tulajdonvédelem érdekében.

Az ellenzéki politikus egyetért a miniszterelnökkel abban, hogy Magyarország "minden ellenkező híreszteléssel szemben" eredendően mezőgazdasági ország, ugyanakkor Gőgös Zoltán hangsúlyozza: ahhoz hogy ez így maradjon "nem kellett volna 27 százalékra emelni az áfát, nem kellett volna termékdíjat, felügyeleti díjat bevezetni, nem kellene az élelmiszerbiztonsági rendszerben dolgozókat elbocsátani".

Mint írja, a Darányi-terv egy "lózunggyűjtemény", amelyet egy valóban kiváló miniszterről neveztek el, de a jelek szerint csak azért csinálták, mert a kormánynak egyetlen konkrét elképzelése sincs az ágazatról. A szocialista agrárpolitikus aláhúzza, az élelmiszerek drágulása az alacsony jövedelmű fogyasztókat egyre inkább az olcsóbb, de bizonytalan eredetű és minőségű termékek vásárlására készteti, a jobb minőségű, de drágább magyar élelmiszerek helyett. Gőgös Zoltán szerint a lakosság egészségügyi állapotát rontó helyzetért az Orbán-kormányt terheli a felelősség.
Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy fékezze az energiaárak növekedését, különítsen el forrásokat az aszály miatti veszteségek kármentésére, és sürgősen változtassa meg a szerintük elhibázott egykulcsos adórendszert; az így keletkező bevételeket pedig csoportosítsa át az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére, majd állítsa vissza az adójóváírást, hogy a kiskeresetűek jövedelmét, fogyasztását emelje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az NMHH ellenkérelmet nyújtott be a Klubrádió egyik keresete ellen

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellenkérelmet nyújtott be a Klubrádió őt… Tovább olvasom