Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

MSZP: a debreceni elit magának osztogatta az adózók pénzét

Szabó Zoltán MSZP-s képviselő szerint Debrecenben a helyi elit két kézzel osztogatta magának az adófizetők pénzét; a szocialista politikus vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Kósa Lajos polgármester hazudott a választóknak, a debreceni polgároknak.
"Aki meg akarja tudni, hogy milyen lenne a Fidesz kormányon, nézze meg, mit művel az általa vezetett önkormányzatokban, mit tesz az adófizetők pénzével" - fogalmazott Szabó Zoltán. Szavai alátámasztására a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Park Kft., a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a Csokonai Színház "táján" kifizetett sok-sok millió forintot, végkielégítést, jutalmat hozta fel példaként a politikus.

"Debrecenbe kéne menni, és még csak pulykakakast sem kéne venni, csak Kósa Lajos haverjának kéne lenni" - fogalmazott az ismert népdalra utalóan az MSZP képviselője.

A konkrét esetekről Szabó Zoltán kifejtette: a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Park Kft. vezetőjének "lelépési pénze" a joggal és a hétköznapi tisztességgel is ellentétes volt. Az igazgató több mint 30 millió forinttal távozott a cégtől, amelynek vesztesége eközben 660 millió forint volt - mondta a politikus, aki szerint "ezt a veszteséget jutalmazta Debrecen vezetése" lelépési pénzzel.

Hangsúlyozta: a "megtermelt" veszteségben biztosan nem kis szerepe volt annak, hogy az ipari park fillérekért adta el 16,5 hektáros ipari befektetési területét egy olyan cégcsoportnak, amely e területeket húszszoros áron értékesíti, és amelyhez végül az ipari park igazgatója távozott.

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-vel kapcsolatban a szocialista politikus azt mondta: bár a társaság úgy határozott, hogy a vezetőknek - a gazdasági válságra hivatkozva - egységesen nem fizet prémiumot, a cégvezetők mégis megkapták a prémium felét, átlagosan 3,2 millió forintot. Szabó Zoltán információi szerint ez a lépés Kósa Lajos határozott utasítására történt.

A debreceni Csokonai Színházról Szabó Zoltán azt mondta: a színházhoz a város vezetése kénytelen volt önkormányzati biztost kinevezni, akinek záró értékelése megállapította, hogy a színház korábbi vezetője számviteli és pénzügyi szabálytalanságok sorát követte el, ezzel több mint 70 millió forintost kárt okozott a városnak.

A politikus kiemelte, hogy a direktor ennek ellenére mégis 10 millió forintos végkielégítéssel távozhatott a színházból. "Debrecenben így megy ez" - mondta Szabó Zoltán, aki szerint, ha valaki Kósa Lajos híve, az okozzon kárt a városnak, az ott lakóknak, majd zsebelje be a közpénzből kapott jutalmat.

A szocialista képviselő hangsúlyozta, hogy az általa elmondottak nem azt jelentik, hogy revansot akarnak venni a BKV-ért, ahol a Fidesz igyekszik mindent a baldali kormányzás hibájaként felróni. Szerinte az ellenzéki párt eközben szemérmesen hallgat arról, hogy a Fidesz vezette önkormányzatokban milyen javadalmazási és végkielégítési gyakorlat van.

"Nincs vitám a Fidesszel abban, hogy a BKV Zrt.-nél napvilágra került végkielégítési ügyek elfogadhatatlanok, vérlázítóak" - fogalmazott Szabó Zoltán, aki reméli, hogy a fővárosi vizsgálatok tisztázzák a felelősség kérdését és a felelősségre vonás sem marad el.

Hozzátette: a Fidesz azonban a pénzszivattyúzás terén is tartja magát az orbáni instrukciókhoz, egész pályás letámadást folytat, nem nagyon van az országnak olyan régiója, ahol a "narancsszínű pénzszivattyú" ne működne.

Kósa Lajos polgármester csütörtökön már válaszolt a szocialistáknak, akkori közleményében egyebek mellett azt írta, hogy a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tagvállalati vezetőinek premizálása a jogszabályokban meghatározottak szerint, illetve a vezetőkkel kötött megállapodások értelmében történt.

A polgármester szerint a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Park (DIIP) Kft. távozó ügyvezetője részére fizetett juttatások 15 millió 247 ezer forinttal növekedtek meg 2007-hez képest, mely a távozásával kapcsolatos juttatásokat takarja.

Csányi János volt színházigazgató esetében a Csokonai Színházban felhalmozott "hiány" nem valamiféle szándékos károkozásból, hanem egy szakmai program eredeti elképzelésektől eltérő - öt év helyett egy-másfél év alatt történő -, gyorsabb végrehajtásának szándékából és kísérletéből fakadt - írta Kósa Lajos, hozzátéve, hogy a szándékkal egyet nem értve és a kísérlet kudarcából okulva szüntették meg az igazgató munkaviszonyát. Megjegyezte, hogy Csányi János a távozásakor akkora összeget kapott, amekkorát a közalkalmazottakra vonatkozó törvények meghatároztak.

Olvasóink írták

 • 12. comet 2009. augusztus 17. 14:44
  „hogy a legkártékonyabb párt az MSZP, ahhoz nem fér kétség. Mind gazdaságilag mind erkölcsileg tönkretették az országot, illetve a katonaság leépítésével védtelenné is.(a NATO nem helyettesíti az ország önvédelmi szerveit, szükséges fegyveres erőít)
  A második legkártékonyabb párt a pusztítást végigszemlélő, végigasszisztáló Fidesz, ami az ország demokratikus védekező rendszerét bénította le tehetetlenségével és léhaságával.
  Ez a két kártékony párt annyira erőtlenné tette az országot, hogy ma már egymás szidalmazásából is megélhetnek, míg a gazdaságot lényegében külföldi erők működtetik, elsősorban persze saját hasznukra.
  A magyarok másodrendű állampolgárok lettek saját hazájukban, míg a két nemzetpusztító párt önmagának osztogat, és fosztogat.”
 • 11. keletaru 2009. augusztus 17. 13:57
  „Hazudtunk reggel , hazudtunk este kenyéradó gazdájuk mondásából kell ki indulni ! Ennyi Üdv Kuci”
 • 10. mosómasa 2009. augusztus 16. 19:16
  „Én már semmin sem csodálkozom. Még hány csontváz fog kipotyogni a szekrényből? Egyébként meg egyik kutya, másik eb. Mindegyik párt csak a a saját zsebét, kampányát, stb töltögeti a mi pénzünkből. Éljenek és kampányoljanak a tagdíjaikból! Vagy rájuk nem vonatkozik a nadrágszíjmeghúzás???”
 • 9. achilleus 2009. augusztus 16. 17:54
  „Természetesen, úttörő volt ezen a vonalon:
  "Szabó Zoltán (MSZP) még a múlt században, 1999-ben jobban cifrázta, miután lejárt a fölszólalási ideje és az elnök megvonta tőle a szót: ,,Ba..d meg, ba..d meg a k..va anyád." Bekapatás - legalábbis bizonyíthatóan, rögzítve - eddig nem volt az országházban, a képviselő urak kizárólag az édesanyákkal foglalkoztak "”
 • 8. Power 2009. augusztus 16. 16:52
  „Kicsoda valójában Szabó Zoltán?
  Csak nem az a szocialista képviselő, akinek száját "kurva anyádat" kifejezés hagyta el a parlament falai között?”
 • 7. N.P. 2009. augusztus 16. 15:46
  „Teljesen mindegy ki van a húsosfazék mellett, lenyúlja. Figyeljétek meg 3 év múlva a most villamossal utazó Jobbikosokat. Az audijaik ott fognak állni a Fideszeseké mellett szemben a MSZMP-s Volvókkal.”
 • 6. achilleus 2009. augusztus 16. 15:35
  „Immár hagyománnyá kezd válni, hogy Szabó (szondás) Zoltán /szellemi toprongy/ vasárnap délután matinét tart. "Kár", hogy Kósa már napokkal ezelőtt tételesen válaszolt a fenti vádakra. MTI!!!!
  Kósa: Varga Zoltán és Nyakó István nem mondanak igazat
  Nyakó István, ténybeli tévedésektől hemzsegő nyilatkozatában Varga Zoltán debreceni szocialista önkormányzati képviselő csúsztatásait megismételve, többször cáfolt állításokat ismétel meg és állít hamis párhuzamba - írja csütörtöki közleményében Kósa Lajos. Utoljára frissítve: 2009. augusztus 14., 08:55, a másik vasárnapi nyusziszarnál a folytatást már beidéztem, és itt a cikkíró is beszerkesztette jórészét. "
  A Szabó Zoltán jelenségről már jó két hete vitafórum is indult itt: http://jobbklikk.hu/index.php?Cikk=773 (a poszt szerzője Navracsics Tibor). Szabó honlapja egyébként így néz ki: http://www.szabozoltan.hu/ vagyis tök üres. Nyilván nem akarja, hogy a gyilkos demezoltan.hu sorsára jusson. Egy igénytelen vádaskodó, adjunktusi szinten megrekedt, majd nyilván alkalmatlanság miatt elbocsátott senki.”
 • 5. flexsnake 2009. augusztus 16. 15:32
  „oszt ez a két idióta párt esetleg tehetné a dolgát. Nem egymást kéne baszogatni hanenm dolgozni.
  SZét lesztek ültetve! :D”
 • 4. spaceboy 2009. augusztus 16. 14:55
  „Egyebkent engem nagyon nem erdekel mennyit lopnak a politikusok, mindaddig amig az orszag dolgai rendben vannak! A politikus mindenhol egyforma, kulonbseg hogy a szocik a kozpenz 90%-at viszik a tobbiek meg 10-20-at.”
 • 3. spaceboy 2009. augusztus 16. 14:42
  „Banna a fene ha negyvente, de ez mar a nyolcadik evuk!”
 • 2. o1királylány 2009. augusztus 16. 13:41
  „Hát ugye összenő ami összetartozik. Egyik kutya másik eb.,és mi 4-évente cserélgetünk egyik rosszrol a másik rosszra...........hát ez van.”
 • 1. madártej 2009. augusztus 16. 13:14
  „Na, a bagoly mondja a verébnek nagyfejű!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: zavarok a nyugdíjak kifizetésében

Egyre több idős ember panaszolja, hogy késik nyugdíjának kifizetése - mondta Iván László vasárnapi… Tovább olvasom