Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

MSZP: a demokrácia halálát okozza az új választási törvény

Az ellenzéki párt országos turnéra indul azért, hogy párbeszédet folytassanak az emberekkel arról, mit is jelent a feliratkozás intézménye.
Az MSZP szerint a demokrácia halálát okozza az új választási eljárásról szóló törvényjavaslat, amelyet vissza kell vonni, és egy új, konszenzuson alapuló javaslatot kell beterjeszteni és elfogadtatni az Országgyűléssel.

Molnár Zsolt országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten sajtótájékoztatóján azt mondta, országos turnéra indul az MSZP azért, hogy párbeszédet folytassanak az emberekkel arról, mit is jelent a feliratkozás intézménye, és mit kell majd tenniük, mivel ezekről az emberek "semmit nem tudnak".

A képviselő kifejtette: amióta a Fidesz kormányon van, a választási szabályok minden évben változtak: 2010-ben az önkormányzati választási törvény módosult, 2011-ben a választókerületeket módosították, az idén pedig a választási eljárásról szóló törvény vitája van napirenden. Eközben nem beszélnek sem a kampányról, sem a kampányfinanszírozásról, vélhetően azért, mert ezt csak az utolsó pillanatban akarják megváltoztatni - mondta Molnár Zsolt.

Úgy fogalmazott, a Fideszt a saját maga által írt alaptörvény sem akadályozza és az Alkotmánybíróság hatásköréből is igyekeznek kivonni a kérdést.

Molnár Zsolt jelezte: ha 2014-ben az MSZP vagy szövetségese nyer, akkor eltörlik az előzetes feliratkozás intézményét.

Olvasóink írták

 • 4. Power 2012. november 04. 21:19
  „"Az MSZP szerint az előzetes regisztráció a demokrácia halálát jelenti. Ezzel a szocialista párt nem kevesebbet állít, mint azt, hogy Angliában, Franciaországban, Görögországban, vagy akár a jövő héten kedden elnököt választó Egyesült Államokban sincs demokrácia - olvasható a Fidesz-frakció vasárnapi közleményében."
  ez egy elég buta viszontválasz volt.
  Angliában nem aszerint van regisztráció, hogy az kedvező/nem kedvező az aktuális hatalom számára. Az angoloknál 1000 fontos bírságot kell fizetni, ha valaki nem regisztrál (igazolt betegség, stb. elfogadott).
  Amerikában azért kell egy központi nyilvántartás a választókról, mert nincs lakcímnyilvántartás készült állandó választói nyilvántartás, ráadásul csak egyszer (lakcímváltozás, stb. esetén) kell regisztrálni, nem választásonként.
  Franciaországban is hasonló a helyzet, csak a 18. életév betöltésekor, névváltozás, vagy lakcímváltozás esetén kell regisztrálni.
  Görögországban nincs előzetes regisztráció, valamennyi görög állampolgárnak kötelező részt venni a szavazáson. (Az állampolgárságról és a bevándorlók szavazati jogairól szóló 2010-es törvény alapján a bevándorlóknak kell regisztrálniuk.)
  Ha a Fidesz-KDNP nem a saját érdekeit és a hatalom megtartását tekintené alapvető célnak, akkor az előzetes feliratkozást az angol mintára építette volna.”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. november 04. 19:05
  „Azt a halálhörgést, amit a balfélen véghez visznek már végleg abba fejezhetnék...(hi-hi)
  2# kedves lukrécia ! mielőtt végleg elhalna a halálhörgésük, kívánom minden vörös csótánynak: sikerüljön
  legalább egy pártot alapítani, de ha nem, akkor szakítsanak egy platformot...”
 • 2. lukrecia 2012. november 04. 11:56
  „Ki ez a Molnár Zsolt.? És mit fog mondani az elvtársaknak??? Kire kell majd szavazni ? Mszp-re, ludmillára? , Lmp-re? ,
  DK-ra???? Hát ez elég érdekes lesz. Ha azt nézzük a baloldalnak együttesen van 25-30% szavazója.
  Vigyázat nem szabad több kis pártot gyártani kedves elvtársak , mert nem fogja valamelyik elérni az 5 %-t sem :))
  Matematika elvtársak:))) Bár tudom Kuncze is , sőt lendvai Ildi is szeretne egy saját pártot.”
 • 1. deszkás 2012. november 04. 11:45
  „Demokrácia? Hol?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tört-zúzott 3 férfi egy számítástechnikai szaküzletben

Az egyik férfi a siófoki üzlet vezetőjét is bántalmazta, aki 8 napon belül gyógyuló sérüléseket… Tovább olvasom