Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

MSZP: a felelősök össze-vissza hazudoznak a hókáoszról

A "hókáosz" ügyében a felelősök "hazudoznak össze-vissza és hülyének kívánják nézni az embereket" - jelentette ki vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján a szocialista Gúr Nándor. A politikus leszögezte: ha egy országban vészhelyzet alakul ki, akkor a kormány felelőssége, hogy azt kezelje.
A politikus megjegyezte: már a 7 és 15 napos előrejelzésekből is látszott, hogy március 15-én nagyobb mennyiségű csapadék hullhat és akár hóátfúvások is lehetnek. A politikus hangsúlyozta, ennek ellenére szerdán semmilyen megelőző intézkedés nem történt. Hozzátette: a csütörtöki nap is így kezdődött, még a hófogókat sem tették vissza a helyükre.

A kálváriát nem a hideg és a szél, hanem azok az emberek okozták, akiknek az lett volna a dolguk, hogy megelőzzék a bajt, "Orbántól, Pintérig" - jelentette ki. Meggyőződése szerint akiknek ez lett volna a dolguk, azok nem hozták meg a megfelelő intézkedéseket. Megkérdezte, hogy ha Pintér Sándor belügyminiszter szerint felelőtlenek azok, akik útnak indultak, akkor az úton 15 órát töltő Giró-Szász András kormányszóvivő is felelőtlen-e.

Megismételte korábbi bejelentésüket, amelyek szerint az MSZP egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, amelyik a hétvégi havazás és az annak nyomán kialakult káosz hátterét tárná fel. Hangsúlyozta: nem azért van szükség a bizottságra, mert mindenáron felelősöket akarnak keresni, hanem azért, mert az ilyen helyzeteket a későbbiekben el kell kerülni.

Ha Magyarországot egy nagy földrengés vagy más hasonló horderejű természeti katasztrófa sújtja, akkor a hétvégén látható felelőtlenségnek és káosznak embernek sokasága lehetne a vesztese - jelentette ki. Csak annak köszönhető, hogy ez nem így történt, hogy az emberek összefogtak egymással, a "civilek, az önkéntesek, a posztoló rendőr, a mentős, a tűzoltó tette a dolgát, még ha nem is kapott egyértelmű útmutatást, nekik még egyszer köszönet".

Arra az újságírói felvetésre, hogy 2006. augusztus 20-án az MSZP-kormány csődöt mondott a fővárosra lecsapó vihar kezelésekor, azt felelte: akkor egész más volt az intézkedésre rendelkezésre álló idő, mert csak három órával korábban lehetett csak tudni, hogy hol és mi fog történni. Hozzátette: akkor az esemény szervezőjét megbüntették. Hozzátette: tudomása szerint a katasztrófavédelem vezetője is megrovást kapott. Most viszont a kormány a bizottság felállítását, a helyzet tisztázását sem támogatja - jelentette ki Gúr Nándor.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. történész 2013. március 18. 20:50
  „ha egy országban vészhelyzet alakul ki, akkor a kormány felelőssége, hogy azt kezelje.

  Könyörgöm,ha ezt ki is mondják akkor miért nem teszik? Miért késett az első intézkedés több tucat órát ??
  43. Dinoso

  Te meg csak rész igazságot mondasz.Ez a vihar már dúlt a szomszédoknál, tudták,hogy jön bizony ha szakember és nem politikus áll az élen az tudja mit kell tenni.hidd el mint szakember mondom..Az előző árvízkor is gyorsan vittek mindenkit, csak logisztika nem volt sehol, meg olyan rendvédelmiek voltak akik csak paplanos ágyban tudtak aludni.A mi főnökünk mikor indult az autóink parancsot adott,hogy irány a szupermarket és ásványvíz,konzerv, kenyér beszerzés saját pénzünkön addig kihúztuk amíg a logisztika ki nem épült..nem az a baj,hogy nem volt azonnal kaja nem!!hanem az,hogy erre a tényre nem gondolt akkor aki elindította az embereket.Mi vittük a pokrócokat stb..és nem hőzöngtünk,hogy nincs szállás.Parancsot adó ember nem jó ha politikus.Azon az árvízen a szakemberek miután a politikusok nyakasságát legyőzték..megoldották a logisztikát és volt minden...”
 • 43. Dinoso 2013. március 18. 18:04
  „aki látta a 3 méteres hófalakat tegnap a tévében, meg a kicsavart fém villanyoszlopokat, az nem gondolhatja komolyan, hogy ennek bármilyen előkészülettel elejét lehetett volna venni.... ha meg azt csinálják, amit a legutóbbi hurrikán idején az USA egyik államában, hogy a kormányzó megtiltotta a gépjárművel való közlekedést - mondjuk csütörtök délutántól a Dunántúlon - akkor milyen hörgés lett volna, hogy ez nem jogállam, ez diktatúra, akkor ülök a kocsimba, amikor akarok... Persze ha én elindulok mindegy, hogy miért, és rám szakad az ég, akkor rögtön mentsenek, mert... Ezen a télen előfordult az USA-ban, Angliában, Franciaországban és Németországban is, hogy emberek rekedtek az autópályán - nem kis időre - hóvihar miatt - biztos ott is a magyar katasztrófavédelem működött, igaz ?”
 • 42. savos 2013. március 18. 14:36
  „41!
  1. A vörös szekfű tartalmaz egy toxint, ami az elülső fogak ínyének sorvadását okozza.
  2. Legtöbbjük még Kádár-időkből való fogkeféjét a használja nosztalgiából, melyet nagyon kímél.
  3. Csak akkor mennének el fogorvoshoz, ha lehetne vizitdíjat fizetni.”
 • 41. USB 2013. március 18. 11:42
  „Marhaság. Inkább azt mondja meg valaki, miért hiányzik az mszp -hez így-úgy kötődők nagyobb százalékának elöl a fogaiból?
  http://www.youtube.com/watch?v=3u_Ujht6U4I”
 • 40. Mozimasiniszta 2013. március 18. 11:35
  „37#-es ! hogy a szíved meg(ne)szakadjon a telenor-ért....tudod mibe szaladt az nekik ? Egyébként katasztrófa helyzetre vannak ám előírások...de neked bárki magyarázná, úgysem fognád fel.l”
 • 39. pala1964 2013. március 18. 11:31
  „...és mi volna, ha -amúgy Virág elvtárs módjára, (Egyszer kérni fogunk egy szívességet Öntől, Pelikán evtárs)- a mobilszolgáltatók is kérnék Pintér elvtársat, hogy ő is tegyen végre ő is nekik egy szívességet...”
 • 38. myckie 2013. március 18. 11:31
  „33. Mozimasiniszta
  "nem-e saját felelősségem, kötelességem előre tájékozódni, idő járás-út és közlekedési viszonyokról? "
  Látod!!!!! Erről van szó! !!!Te is beszélsz össze-vissza! A probléma lényegét pedig magad előtt is letagadod!
  Ha erre építkezünk, akkor nem hozunk létre olyan szervezeteket állami szinten, amely papiron azzal foglalkozik, hogy fogja az emberek kezét! Ezeket -elvileg- azért hozták létre, hogy ha baj közeledik ill. bekövetkezik, akkor a megelőzést és az elhárítást magas szinten, hozzáértéssel végezzék! Most nem így történt!! Ha az emberek önállóságára gondolod hagyni ezt, akkor ezeket a szervezetek fel kell számolni, mert sok-sok pénzbe kerülnek! Amúgy a te Kormányod alapvetése, hogy ne önállóan gondolkodó állampolgárai legyenek, hanem lebutított, feltétel nélkül behodoló zombi alattvalók úgy ahogy a parlamentben parancsra gombot nyomogató képviselők is!”
 • 37. pala1964 2013. március 18. 11:20
  „36, azt ellejtetted, hogy azért is bedurcázott a pinyő, hogy mi az hogy a telenor nem tesz szívességet (értsd: nem küld szívességből, ingyér´ értelmetlen, segítségnek pedig egyenesen excrementumot sem érő sms-t)...

  nagy pofa, sértettség, hőbörgés az van, mint a hülye tanuló, aki szerint mindenki hibás (most: autós, média, havazás, , mobilszolgáltató /akit hagyjanak ott az előfizetői szerinte-ezért lazán beperelhetnék/), talán még a jó Isten is - csak ő nem”
 • 36. Qllancs 2013. március 18. 11:00
  „DoboI. +még te is oda tartozol! Gyógyszer ?
  A vezírek --sintérsanyi..meg Korondi elv. márc. 15 ét ünnepeltek, iszogattak..kitüntetéseket osztogattak a nyasgem fidesznyikeknek ! Ők azzal voltak elfoglalva !
  Aki meg úton volt ..pláne ha nem volt fontos ..MINEK mentek arra !Kamionosoknak ..egyébként is " stop " volt , még is 12 km sorban álltak !
  Sms t küldtek az országban mindenkinek akinek van mobilja.--36 órával később !

  MINDEN tisztelet, KÖSZÖNET ..aki ott a hóviharban MENTETT!!!!
  Tűzoltó, rendőr ..és rengeteg önkéntes !!!!

  Meg elég furcsa ..pont ezen az ünnepen ..a labanc,,osztrákok JÖTTEK SEGÍTENI !!!!!!!!”
 • 35. pala1964 2013. március 18. 10:59
  „25,
  - a tsz-eket a szíved csücskei jobboldal rombolta le a szak- és a külpolitikjával;
  - akkor szerinted a katasztrófavédelem arra szolgál, hogy akkor működjön, ha nincs katasztrófahelyzet...
  - akkor mégiscsak hüle a belügyér, amikor azt mondta, azért nem léptek (korábban), emrt nem volt országos... akkor most túl kicsi, vagy éppen túl nagy területet érintett az Isten Csapása (ami emiatt kivédhetetlen, és nyilván az imádkozás az egyedül adekvát reakció, ugye);
  - milyen érdekes, a ruszkik szerinted is képesek voltak minden természeti helyzetben hatékonyan cselekedni... ja kérem, ezt (illetve azt, és csupáncsak részben) kellene tudnia Vakondinak és csapatának, meg a belügyérnek, a és tartalmilag teljesen értelmetlen sms-ezés helyett
  - ha bajban lennél, elvárnád az adóforintjaidért (na meg te külön is a hűségedért), hogy a pénzeden fenntartott léhűtők megfelelően cselekedjenek..

  ...de a többiben, a névelőkben már talán igaza van, kedves Emese...”
 • 34. queenmargareth1 2013. március 18. 10:57
  „23. _csutak_ 2013.03.18. 09:41:)Dobó-tól ne kérdezz, sosem mer válaszolni, akkor szerinted milyen ember lehet?igazi fideszes.köp egyet kettőt, aztán elbújik egy romkocsmába.”
 • 33. Mozimasiniszta 2013. március 18. 10:56
  „Nézem itt a balfertályi hozzáértők kontra böffenéseit, s az jutott eszembe - hogy nem jutott eszükbe(?)
  ha: elindulok1-2-300 km-es útra, sőt ha messzebbre ! nem-e saját felelősségem, kötelességem előre tájékozódni, idő járás-út és közlekedési viszonyokról ? Nem a kormány, és nem a "zorbán küldte őket a hóviharba !
  más aspekt: régi kedves hagyomány a cucillista hívők között - a tehetetlenség ! saját ....ba fulladnának bele,
  ha nincs aki megmondja: hogy most ebbe vagy abba kapaszkodj meg !... de mutogatásban és hazudozásban, egyedileg is fejlődőképesek !
  A 23#-nak : attól még Szeki elvti megtanult piálni rendesen... a másik(4#) esetről: ha BP egy viszonylag szűk
  területén összegyűlt 5-6 százezres tömeget nem tudnak távozásra felszólítani - teszem azt a rendőrségi járőrkocsik és egy rendőrségi helikopter megafonja által... akkor tényleg alkalmatlan volt az "egyébként is alkalmatlan kormány"-od.. mert ahhoz cca: 20 percre lett volna szükség a három óra elejéből !!! Ja ...és akkor sem volt felelős, akárcsak október 23-án !”
 • 32. békaügetés 2013. március 18. 10:56
  „Vallja be mindenki ,legalább saját magának, hogy ekkora hóviharra senki nem számított még akkor sem ha ezt előre jelezték,hiszen Március van.nem kell itt senkit hibáztatni.aki meg legjobban veri magát /KÓKÁNYHÁZI/,az a meleg szobában sajtótájékoztatózik!!!,ahelyett hogy ment volna segíteni a luxusterepjárójával teát meg szendvicset osztani.Bajnai legalább most nem másokat hibáztatott hanem összefogásra buzdított,független attól ,hogy őt sem tartom sokra.”
 • 31. sügér63 2013. március 18. 10:56
  „Már a Délmagyar is megírta egy héttel előbb, hogy zimankó lesz a hosszú hétvégén. Én azért szerveztem át a családi programot, azaz itthon maradtunk. Az Mszp szerint Isten is bűnbak, összejátszott a Fidesszel.”
 • 30. pala1964 2013. március 18. 10:51
  „27, ott a pont, ez valóban igaz - sőt, lehet, most is négycsillagos e téren:D

  bár meg kell hagyni, legalább mostanság ritkábban tűnik már föl nevezett a képernyőkön (szerencsére)”
 • 29. rózsakert 2013. március 18. 10:49
  „szerencsére innen mentek segíteni és a kurucz ünnepen a labanczok megmentették kurucziát....vicces !!! legalábbis Győrig...mert 6 óra várakozás után már majdnem elálltak a segítési szándékuktól....hogy miért váratták meg őket???????

  talán attól fétek, hogy a gyenge ft miatt ők is inkább a tescoba mennek a melegedők mellé még vásárolni?????”
 • 28. pala1964 2013. március 18. 10:48
  „21, amiről te írsz -amit most terelő akcióként felmelegítenek, hogy az egybites agyúaknak adjanak szellemi tápszert-, az tragédia volt, felelősökkel

  most is ezt várjuk, még ha szerencsére nem is halálozott el senki a havazás közvetlen okozataként
  csakhogy úgy néz ki, ez a 100%- azaz legközelebb is ilyen nyámnyila, cinikus, idétlen és töketlen ´ügyintézésre´ számíthat mindenki - legfeljebb ovi majd egy újabb propaganda-klipet forgat az érintettek beleegyezése nélkül (jobb esetben) vagy TEK-rendezésben (rpsszabbik eset).

  persze az anyagi és erkölcsi kár számottevően nagyobb most (áramszünetek következménye, pl)”
 • 27. savos 2013. március 18. 10:40
  „12. imre57 2013.03.17. 22:35 !
  Az nem lényeg, hogy volt-e katona. Tudott annyit inni, akár egy tábornok.”
 • 26. pala1964 2013. március 18. 10:32
  „14, azért vannak még aljasabbak is, olyanok, mint a fidesz (akik ugyan hol fiatalok hol demokraták?, csak szövetség, a gyűrű szövetsége, max)...

  a szocik is töketlenek voltak sokszor, DE aztán előbb-utóbb mindig megvolt a (szakmai) felelős, és nem sértődtek meg, meg vagdalkoztak, meg hazudoztak, hogy "100%", meg "hülye autósok", meg "miért mondanék le? mert esett a hó?" /by Vakondi főkatasztrofális/...

  szóval ezek CINIKUS és SZEMÉT balfékek, a nagybetűs a különbség

  ..persze madarat tolláról, ugye DobóI...”
 • 25. v.imre 2013. március 18. 10:17
  „Manapság, amikor - mint a szép időkben - már nincsenek mozgósítható TSZ gépparkok valamennyi településen, nincsenek katonai laktanyák minden közepes és annál nagyobb városban, nincsenek segítő, ideiglenesen itt állomásozó szovjet alakulatok, képtelenség lenne azonnali, teljes mentő részvétel fellépést elvárni bárkitől is hazánkban az egész Dunántúlt és az észak-keleti megyéket érintett havazás természeti katasztrófa elhárításban, a mentésben. A rádió híreiben hallottam a figyelmeztetéseket, de a hatóság nem tehet arról, hogy sokan, nagyon sokan nem vették figyelembe, nem hallották meg ezeket a figyelmeztetéseket. Emberi tulajdonság, hogy az, aki éppen elakadt egy hófalban várja, mint olvasgatom más online lapoldalakon egyenesen elvárta, hogy megjelenjen mellette egy mentőosztag.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pintér: hétfő estére jelentés készül a tapasztalatokról

A miniszterelnök felkérésére készül jelentés a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól. Tovább olvasom