Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

MSZP: a Fidesz nagy leleplezései visszafelé sültek el

A Fidesz e hétre időzített nagy leleplezései mind visszafele sültek el - reagált a Répássy Róbert sajtótájékoztatóján elhangzottakra az MSZP szóvivője.
Répássy Róbert fideszes országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az MSZP és az SZDSZ 2006-ban nem szavazta meg azt a Fidesz által kezdeményezett törvényjavaslatot, amely súlyosabb büntetést tett volna lehetővé a gyermekek és idősek ellen elkövetett bűncselekmények esetében.

Budai Bernadett az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Nyugdíjas és időskori kerekasztal esetében kiderült, hogy épp a Fidesz-delegált terjesztette elő a svéd modellt, most pedig "azzal lőtt öngólt magának Orbán Viktor pártja", hogy téves információk alapján támadta meg az MSZP nyugdíjmodelljének egyik fontos elemét.

A szóvivő szavai szerint éppen azt az elemét támadnák meg, amely szerint keményebb eszközökkel védik az idősek biztonságát, mint eddig bármelyik kormány, ugyanis a büntető törvénykönyvben meghatározott bűncselekménytípusoknál minősített esetnek fog számítani az idősek ellen elkövetett bűntett.

Budai Bernadett úgy fogalmazott, hogy "a Fidesz nem tud különbséget tenni veréb és véreb között", amikor úgy emlékszik, hogy nekik már volt egy ilyen javaslatuk és azt az MSZP-támogatás hiányában nem tudták keresztülvinni.

A szóvivő annak a meglátásának adott hangot, hogy a korabeli fideszes jogszabálytervezet sokkal szűkebben és sokkal erőtlenebbül védte volna az időseket, mint az ő mostani elképzelésük.

Kitért arra, hogy a Fidesz csupán az erőszakos bűncselekmények esetén kívánta minősítő körülménnyé tenni, ha azokat idős emberek terhére követik el, ezzel szemben "az MSZP ennél szélesebb védelmet kíván nyújtani az idős embereknek". Mint írta, olyan bűncselekmények esetén is súlyosbító körülménnyé teszik azt, ha azokat idős emberek ellen követik el, amelyekben a fizikai erőszaknak talán nincs jelen, de az érintetteknek komoly lelki és anyagi kárt okoz. Tipikusan ilyen bűncselekményeknek nevezte a különböző szélhámosságokat, csalásokat és átveréseket.

A közleményben rámutatott, hogy az MSZP annak idején "egy gyenge kísérletre mondott nemet, és most egy sokkal erősebb és nagyobb védelmet nyújtó megoldást kínál a nyugdíjasoknak". A kettőt összekeverni csak szándékosan, jobb ötlet hiányában lehet - írta Budai Bernadett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VDSZSZ: sikeres volt a sztrájk a MÁV Cargónál

Sikeres volt a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) pénteken 8 és 14 óra között… Tovább olvasom