Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

MSZP: a Fidesz nevezze meg a százmilliárdos offshore gázügylet felelőseit

A Fidesz szerint a szocialistáknak lenne mit megválaszolni offshore és Paks ügyben.
Az MSZP azt kéri a Fidesztől, hogy nevezze meg kik a felelősek azért, hogy több mint százmilliárd forint értékű gázt loptak el a magyar emberektől egy offshore cégen keresztül.

Ezt Veres Gábor, az MSZP szóvivője közölte szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Úgy fogalmazott, "ma már mindenki tudja, hogy a Fidesz több mint százmilliárd forint értékű gázt lopott el az emberektől" egy offshore cégen keresztül. Felidézte, hogy sajtóhírek szerint az állami MVM Partner (MVMP) Zrt. olcsón hozott be földgázt Ausztriából, de azt az állami cég, vagyis a Fidesz-kormány nem adta tovább sem a távhőszolgáltatóknak, sem a gáztárózókba, a gázt a MET Magyarország Zrt. vásárolta meg és hamarosan óriási haszonnal adta tovább. A szóvivő szerint a vállalat offshore hátterű cégek tulajdonában van, amelyek mögött mások mellett Garancsi István, a Videoton futballcsapat tulajdonosa áll.

Veres Gábor elmondta, tudni szeretnék, hogy az Információs Hivatal tudja-e kik az offshore hátterű cégek tényleges tulajdonosai. Van-e információja az Alkotmányvédelmi Hivatalnak és az Információs Hivatalnak arról, hogyan köthetett szerződést az állami MVMP egy átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű céggel? Az offshore cégek tulajdonosainak volt-e befolyásuk a döntéshozatalra, gyakoroltak-e befolyást az ügyletben szabályozóként részt vett Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra, a szerződések megkötéséről döntő MVM-re, valamint az energiahivatalra? - sorolta kérdéseit.

Veres Gábor szerint az MSZP elkötelezte magát a tisztább közélet mellett; a szocialisták szerint minden gyanús esetet ki kell vizsgálni, de ugyanezt várják a Fidesztől is. Úgy fogalmazott, "amíg ez a helyzet nem tisztázódik marad a gyanú, hogy az Orbán-kormány nem az emberek érdekét szolgálja, hanem a fideszes offshore maffia megrendelését teljesíti".

Arra a kérdésre, hogy az Európai Bizottság eljárást indít Paks ügyében, a szóvivő elmondta, azt kellene észrevenni mindenkinek, legfőképpen Orbán Viktornak hogy az Európai Unió tagjai vagyunk. A tagsággal egy sor kötelezettség jár, amelyeknek meg kell felelni - tette hozzá. Amikor egy ilyen gyanús ügyletbe keveredik Magyarország, akkor az a legkevesebb, hogy a szövetséges országok, amelyek ezt a gyanús üzletet nem nézik jó szemmel, elgondolkoznak azon, mit lehet tenni - fejtette ki. Szerinte nem csak az EU-ban, hanem Magyarországon is szükség lenne az ügylet körülményeit megvizsgáló bizottságra.

Fidesz: a szocialistáknak lenne mit megválaszolni offshore és Paks ügyben

A Fidesz szerint egyedül a szocialistáknak lenne mit és mielőbb megválaszolni offshore és Paks ügyekben.

A nagyobbik kormánypárt MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében így reagált Veres Gábor MSZP-szóvivő által szerdán elmondottakra, aki azt kérte a Fidesztől: nevezze meg, kik a felelősek azért, hogy több mint százmilliárd forint értékű gázt loptak el a magyar emberektől egy offshore cégen keresztül.

A Fidesz azt közölte: "a szocialisták mára lebuktak, nemcsak a titkos osztrák bankszámlákkal, hanem a Paksi Atomerőmű ügyében is".

Közleményükben az is, szerepel, hogy a szocialisták milliárdokat kerestek 2010 előtt az atomerőművel kötött szerződéseken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökön dől el Simon Gábor sorsa az MSZP-ben

Az ellenzéki párt elnökhelyetteséről a Magyar Nemzet kedden azt írta, 240 millió forintos be nem… Tovább olvasom