Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

MSZP: a Fidesz okozott válságot az oktatásban

Az MSZP szerint az oktatásban tapasztalható problémák nem az elmúlt húsz vagy nyolc évben keletkeztek, hanem az Orbán-kormány idézte elő őket.
Erről Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja és Simon Gábor MSZP-s országgyűlési képviselő vasárnap, Budapesten beszélt újságíróknak.

Kunhalmi Ágnes szerint az első osztályosok beiskolázási zavaraiért egyértelműen a Fidesz által létrehozott rossz oktatási rendszer tehető felelőssé. Hangsúlyozta, az oktatást jelenleg káosz, kiszámíthatatlanság és fejetlenség jellemzi. Példaként említette, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ "elfelejtette" azt a kormánypárti törvénymódosítást, amely 6 éves korban kötelezővé teszi a gyermekek beiskolázását.

Kunhalmi Ágnes szerint a központ mulasztása miatt fordulhatott elő, hogy az oktatási rendszer nem készült fel az iskolába jelentkezők magasabb számára. Az államosított, túlcentralizált oktatáspolitikában dolgozók ugyanis mind arra várnak, hogy a felettük lévő vezetők megmondják a teendőiket - tette hozzá.

A szocialista politikus külön is bírálta a kötelező iskoláztatás időpontjának jogszabályban rögzítését. Kunhalmi Ágnes szerint ezzel több ezer iskolára még nem érett gyermeket "passzíroznak be" az oktatásba, akiknek ez egész életükre kiható, negatív hatást gyakorol majd.

Simon Gábor elfogadhatatlannak nevezte azt a kormánypárti törvényjavaslatot, amely az osztálylétszám emelésével próbálja megoldani a beiskoláztatási problémákat. Az ellenzéki képviselő emellett felszólította a XVIII. kerület vezetőit hat új tanterem megépítésére szeptemberig, ennek hiányában ugyanis szerinte a diákok a folyosókon, vagy "kényszerlakásokban" kezdhetik meg a szeptemberi tanévet.

Olvasóink írták

 • 2. Mozimasiniszta 2013. április 14. 23:18
  „csak úgy - (a köz-útálat mércéjének kalibrálása közben) - megkérdezem K. Ágicától ! nem okozott-e totális katarzist korábban az SZDSZ, a szakmai habitusájában ? Továbbá: a hét páratlan napjain hogyan tudja elviselni siller Pityu nyomasztó mentális fölényét ?
  (aki nem ismerte volna fel ez egy régi kabaré szám átültetése - mint ahogy ez a nőszemély is : kabaré !)
  1#-re : nyugi ! sátorban még nem kezdtek tanévet...”
 • 1. tzs_szeged 2013. április 14. 13:12
  „"Az ellenzéki képviselő emellett felszólította a XVIII. kerület vezetőit hat új tanterem megépítésére szeptemberig, ennek hiányában ugyanis szerinte a diákok a folyosókon, vagy "kényszerlakásokban" kezdhetik meg a szeptemberi tanévet."

  Ez jól láthatóan pénzkidobás lenne. A kormányzó párt viszont legalább az összeadásig eljuthatott volna iskolai tanulmányaiban, mert akkor az iskolába jutás korhatárát 3 év alatt havi lépésekben változtatták volna meg, nem pedig egyszerre. Hiába szóltak nekik, hogy baj lesz, nem figyeltek... Persze az a fránya matematika...
  Orbán Pokorninak: "ne mondd a számokat Zoltán, én másként látom az életet"”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőr az izsáki vallatás koronatanúja

Volt szemtanúja a Bara József halálával végződő izsáki kényszervallatásnak – értesült a Bors. Tovább olvasom