Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

MSZP: a KDNP vonja vissza a felsőoktatási koncepciót!

Az MSZP azt javasolja a KDNP-nek, hogy vonja vissza és dolgozza át a felsőoktatási törvény koncepcióját, mert az szerintük szakmai értelemben rossz, ha bevezetnék, egyetlen állami egyetem sem tudná teljesíteni a működési feltételekre vonatkozó előírásokat.
Hiller István szerdai sajtótájékoztatóján közölte: az MSZP szakértői "átültették a gyakorlatba" a koncepciót, és kiderült, hogy jövő ősztől megszűnne egyebek mellett az összes állami egyetemen a jogtudományi kar.

Mint mondta, a koncepció szerint csak azok az egyetemi karok kapnák meg a működési engedélyt, amelyeken a minősített, tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma eléri a 66 százalékot. Ezt a karok nagy többségénél egy év alatt is lehetetlen elérni - tette hozzá.

A szocialista politikus az általuk készített összegzésre hivatkozva elmondta: a Corvinus egyetem három, a műszaki egyetem öt, az ELTE három, a debreceni egy, a pécsi négy, a szegedi egyetemnek pedig két kara szűnne meg.

Kitért arra: ha bevezetnék a koncepciót, akkor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen nem kapna működési engedélyt az építészmérnöki kar, mert az oktatók 59,5 százaléka rendelkezik tudományos fokozattal, ahogyan az építőmérnöki (65 százalék), a gazdasági és társadalomtudományi (45 százalék) és a villamosmérnöki kar (53,3 százalék) sem.

Hiller István beszámolt arról: Eötvös Loránd Tudományegyetemen - ahol a legtöbb akadémikus dolgozik és amelynek Navracsics Tibor közigazgatási miniszter, illetve ő is az oktatója - nem kapna engedélyt az állam- és jogtudományi kar, mert ott az oktatók 62,3 százaléka minősített.

Jelezte: ha marad ez a koncepció, akkor megszűnne a debreceni, a miskolci, a szegedi és a pécsi egyetem jogi képzése is, valami nem folytatódhatna az orvosképzés a baranyai megyeszékhelyen, valamint a Semmelweis Egyetem egyes karain.

Hiller István kiemelte: a koncepció szerint a korábban egyetemi minősítést elnyert egyházi és művészeti felsőoktatási intézmények mentesülnének a kétharmados minősített oktatói kar feltételének teljesítése alól.

Az ellenzéki politikus ezt érthetetlennek nevezte. Felhívta a figyelmet arra, hogy jogi értelemben most mindenki ugyanolyan diplomát kap a különböző felsőoktatási intézményekben, de ha mások lesznek a diploma megszerzésének feltétételei, az sérti a jogegyenlőség elvét.

Véleménye szerint a KDNP-s oktatáspolitikusok elképzelése nem valósul meg, kénytelenek lesznek módosítani azon. Minőséget akarnak, de rossz úton járnak - fogalmazott.

Hiller István értékelése szerint a koncepció nem veszi figyelembe a valóságot és életidegen.

A volt oktatási miniszter tájékoztatása szerint minden kormánytagnak elküldik azt a táblázatot, amelyben a felsőoktatási koncepció alapján összesítették, mely egyetemi és a főiskolai karok működhetnének a jövőben is. Azt javasolta a kabinet tagjainak, nézzék meg, mi lenne a sorsa annak a karnak, ahol annak idején végeztek.

Olvasóink írták

 • 6. szilléri 2010. december 09. 16:28
  „Kedves DM vegyétek már le ezt a vackot, csak úgy kompetencia alapon !”
 • 5. szilléri 2010. december 08. 19:00
  „Sokrates, Thales és Pyhagoras 2-3 diákot tanított. Egy háztartásban éltek ! A SZTE oktatói létszáma 5-6000 a hallgatói létszám 15 000 !

  No !
  Megoldás minden egye3s oktatót kötelezni kéne két -három diákkal való egy háztartásba éléssel !”
 • 4. szilléri 2010. december 08. 18:55
  „kompetencia = ha már a kifejezést meghallom fel áll a szőr a hátamon !

  Remélem Pol Péter ,, házi feladatában" a Magyar nevű Bálint és a Hiller beszédhibás Pityu ,,kompetencia " programok lenyúlási technikáinak a vizsgálata is benne van.

  cca. kb 7-8 milliárd forint pénz kidobás oktatás ügyben.”
 • 3. dodó 2010. december 08. 16:00
  „MSZP: "a KDNP vonja vissza a felsőoktatási koncepciót!" - és bízza meg a Magyar (nevű) Bálintot a reform kidolgozásával!”
 • 2. notebook 2010. december 08. 13:39
  „Felesleges ennyi kart ennyire sok helyen az országban működtetni. Most általánosságban mondom, nem cska a jogi karra értem. Mi a fenének annyi tanítóképző, óvóképző kar országosan? Ontják azokat a hallagótak, akik soha az életbe nem akarnak még csak gyerekközelbe sem lenni, nemhogy pedagógusnak menjenek.
  Igenis szükség van minősített oktatókra, ha kell 100% legyen az az ELTE-n vagy a SZTE-n, de akkor ott és csakis ott legyen jogászképzés. Ugyanígy 100% minősített oktató legyen Debrecenben a pedagógusképzés, de akkor és csakis ott legyen. Én még kegyetlenebb törvényeket hoznék, felesleges a sok kis főiksola, egyetem, meg a sok rossz oktató. Legyen 3-4 egytem az országban, mindegyik más-más képzésre szakosodjon, de az tényleg minőséget adjon.És csak jól motivált, tehetséges hallagtókat vegyenek fel.”
 • 1. cselac 2010. december 08. 13:30
  „Miért baj, ha az egyetemei oktatók 66%-ának van tudományos fokozata?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárd forintos APEH-fogás

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 532 millió forint megfizetésére kötelezett egy… Tovább olvasom