Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

MSZP: a kormány gondoljon a jövőre is!

A két jövedelemadó-kulcsos rendszerre való visszatérést, a családi pótlék emelését, a napi nyolcórás foglalkoztatást biztosító közmunkaprogram visszaállítását, a munkahelyteremtést elősegítő járulékcsökkentést, a válságadók kivonását és az alapvető fogyasztási cikkek kedvezményes áfakulcsának bevezetését szorgalmazza az MSZP. Itt az idő, hogy a kormány a nagy betakarítás után ne csak a jelenre, hanem az igazságosan fenntartható jövőre is gondoljon - írja az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében Katona Tamás.

A szocialista párt elnökségi tagja kitér arra, hogy a kormány - a rendszerváltás óta először - deficitesből szufficitesbe fordította a magyar államháztartást. A soha nem látott költségvetési többletnek azonban beláthatatlan következményei lesznek - folytatja az ellenzéki politikus, aki szerint a "családi ezüst" elherdálásával feltöltött 2011-es büdzsé a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása nélkül már ma tarthatatlan lenne, de a "nagy betakarítás" miatt halogatott strukturális átalakítások a jelenlegi gazdasági feltételek mellett idővel bizonyosan újratermelik a hiányt.

A KSH adatai szerint a mintegy 3000 milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári megtakarítás betakarítása nélkül az idei költségvetés legalább 6,6 százalékra rúgna - értékeli.

A "gigahiány" szerinte elsősorban a januárban bevezetett "torz", a tehetőseknek kedvező adórendszerre, valamint az állami bürokrácia növekvő költségeire vezethető vissza; "cserébe" a kormány jelentősen csökkentette a szociális kiadásokat és olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek révén májusban 15 ezerrel több álláskeresőt tartottak nyilván, mint egy évvel korábban, a gazdasági növekedés pedig nemhogy a Matolcsy György által álmodott 4-6 százalékot, de a kormány által várt 3 százalékot sem éri majd el.

A gazdaság beindulásától várt költségvetési többletbevételek elmaradása, a küszöbön álló újabb szociális megszorításokkal megspékelve azonban lehetetlen helyzetbe hozhatja azon százezreket, akik már ma is az ország leghátrányosabb helyzetű állampolgárainak sorát gazdagítják - közli Katona Tamás.

Olvasóink írták

  • 2. Queenmargareth 2011. július 06. 15:26
    „Az őszödi beszéd már őszinte volt, ezek a régi újak még mindig hazudnak”
  • 1. Jozsoci 2011. július 06. 15:17
    „Igaz. Az őszödi beszédben elismert hazugságok gyermekmesék ahhoz képest, ami most megy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évente harminc gyermek hal meg bántalmazás, elhanyagolás miatt Magyarországon

Évente harminc gyermek hal meg bántalmazás, illetve elhanyagolás következtében Magyarországon -… Tovább olvasom