Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

MSZP: a kormány hadüzenetet küldött az EU-nak

Az ellenzéki párt szerint a kabinet a jegybanktörvény módosítására tett javaslatával egyértelműsítette, hogy nincs benne kompromisszumkészség.
Az MSZP szerint a kormány hadüzenetet küldött az Európai Uniónak a jegybanktörvény módosítására tett javaslatával, egyértelműsítve, hogy nincs benne kompromisszumkészség, nem akar hitelmegállapodást kötni az unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető a szocialisták szerdai elnökségi ülése után úgy értékelt: a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyezte törvényjavaslat nem ad megoldást a nemzeti bank függetlenségével összefüggő uniós aggályokra. "Ebből pedig egyértelműen az következik, hogy Orbán Viktor és kormánya nem akar megállapodást az EU-val és az IMF-fel, máskülönben értelmezhetetlen ez az időhúzás" - fogalmazott.

Hozzátette: mára a piacok is "beárazták", hogy a kormány nem akar megállapodni a nemzetközi szervezetekkel, ez pedig negyedévente százmilliárd forintos terhet jelent az embereknek, például a forint árfolyamának romlása miatt. Szerinte a kormány magatartása így csak tudatos károkozásnak, "rablógazdálkodásnak" tekinthető, annak árát ugyanis a családok fizetik meg.

Az MSZP elnöke elmondta: a szocialisták már korábban megtették javaslataikat a parlamentben a szükséges törvénymódosításokra, mert úgy ítélik meg, hogy egy jó hitelmegállapodás az ország érdekét szolgálná. Ezzel szemben - folytatta - most drágul az ország finanszírozása, a referenciahozam megközelítette a tíz százalékot, vagyis kétszer akkora, mint 2010 tavaszán, és mint amekkora egy IMF-megállapodás után lehetne.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény néhány pontját és az alaptörvényt is módosító javaslatait. Eszerint a jegybank nem lenne köteles megküldenie a kormánynak a monetáris tanács napirendjét, a kabinet képviselője nem venne részt a testület ülésein, továbbá kikerülnének a törvényből a tanácstagok felmentését és a testület megszűnését szabályzó egyes passzusok. Emellett megszüntetnék az MNB és a pénzügyi felügyelet összevonásának lehetőségét.

A módosítás tervét már március elején bejelentette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, és erről levélben tájékoztatta Mario Draghit, az Európai Központi Bank (EKB) elnökét is. Az EKB április 12-én nyilvánosságra hozott véleményében bár nyugtázta hogy a magyar kormány egyes kérdésekben - például az MNB és a PSZÁF összevonásának lehetőségével kapcsolatban - az EKB korábbi észrevételei alapján járt el, továbbra is aggályosnak nevezte a monetáris tanács bővítését és az MNB döntéshozóinak fizetésére vonatkozó változásokat. Ezeket a pontokat a most beterjesztett törvényjavaslat sem változtatná meg.

A nemzetgazdasági tárca keddi közleménye szerint a törvénymódosítás az Európai Bizottság Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásában kifogásolt pontok egy részét érinti, és ezeket a javaslatokat a bizottság is tudomásul vette.

Olvasóink írták

 • 3. Mozimasiniszta 2012. április 18. 19:40
  „Nekem se szimpatikus Matolcsy (személyében) de ha a scucillistákon meg a .......házyn múlna már régen 100% felett lennénk eladósodva ! Viszont oly kedveseket írnának rólunk a "mértékadó
  pénzügyi körök információi " alapján , hogy ihaj-csuhaj ! itt lenne a kánaán, mi meg a palesztínok !”
 • 2. csergemerge 2012. április 18. 18:57
  „Az ellenzéki párt szerint a kabinet a jegybanktörvény módosítására tett javaslatával egyértelműsítette, hogy nincs benne kompromisszumkészség.

  Talán inkább azokban nincs, akik gazdasági köntösben politikai feltételeket állítanak Magyarország szuverenitása elé.”
 • 1. spiler 2012. április 18. 16:48
  „népszavazást ................100millót buktunk azzal,hogy nem tudunk megállapodni az IMF-el
  ezt ki a fene fizeti meg, tán Janika vagy Matolcsy?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipsos: szavazókat vesztett a Fidesz és az MSZP is

A cég felméréséből kiderül, a Jobbik 3 százalékpontot javított helyzetén, amivel sikerült behoznia… Tovább olvasom