Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

MSZP: a kormány hibásan értelmezi az IMF szerepét

A tárgyalópartnerek nem diktátumokat, hanem az ország érdekét is szolgáló célokat fogalmaznak meg a hitelért cserében - mondta Kovács László.
Az MSZP szerint a magyar kormány csak akkor tud megállapodásra jutni a Nemzetközi Valutaalappal, ha tudomásul veszi: a tárgyalópartnerek nem diktátumokat, hanem az ország érdekét is szolgáló célokat fogalmaznak meg a hitelért cserében.

Erről Kovács László szocialista országgyűlési képviselő beszélt pénteken, frakciótársával Burány Sándorral közösen tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, Orbán Viktor hibázik, amikor az IMF-et az ország saját bankjaként tünteti fel, mivel a Nemzetközi Valutaalap egyrészt nem bank, tehát nem a profitszerzésre, hanem a válság miatt nehéz helyzetbe került országok megsegítésére törekszik, másrészt az nem az ország sajátja, a magyar állam csak egy a sok részvényes közül.

"Ez körülbelül olyan, mintha én az ezernégyszáz darab OTP-részvényemmel azt mondanám, hogy az OTP az én bankom és bármikor hitelt kell adjon nekem" - fogalmazott a politikus, kiemelve, reméli, a kormány nem irreális feltételek mellett akar megegyezni az IMF-fel.

Az MSZP korábbi elnöke kiemelte, hogy hiba lenne diktátumként beállítani az IMF ajánlásait, amelyek mindenekelőtt reális számokon alapuló költségvetésre, fenntartható pénzügyi stabilitásra, az egykulcsos személyi jövedelemadó igazságosabbá tételére és a gazdasági növekedést visszafogó válságadók, köztük a bankadó kivezetésére vonatkoznak. Utóbbival kapcsolatban álságosnak nevezte, hogy a Fidesz korábban úgy nyilatkozott, ők a munkahelyteremtés, míg az IMF a bankok oldalán áll, hiszen a bankok veszteségessé tételével befagy a hitelezés, elapadnak a beruházások, ami végső soron a munkahelyek számának csökkenését és gazdasági visszaesést okoz. Kovács László emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a valutaalap csak az Európai Bizottság hozzájárulásával adhat hitelt az unió tagjainak. Szerinte így egyáltalán nem mellékes, hogy milyen állásponton van a magyar kormányról például a jegybanki függetlenségre vigyázó Európai Központi Bank, vagy az Európa Tanács, illetve azon belül a Velencei Bizottság, hiszen ezen véleményeket is számba veszik majd. Kiemelte: ebből a szempontból sajnos igenis van jelentősége annak, hogy a magyar kormánynak "messze nem ideális" a viszonya Brüsszellel.

Burány Sándor ezt követően megerősítette, az IMF tájékoztatása alapján világos, hogy a kabinetnek rendbe kell tennie az államháztartás folyamatait. Mint mondta, a kormány minden alapot nélkülözően emelte meg 100 milliárd forinttal a jövő évi büdzsé áfabevételeit, emellett szerinte nem áll rendelkezésre valódi fedezet a a munkahelyvédelmi terv végrehajtásához sem. Utóbbival összefüggésben kifogásolta a kincstár és a jegybank megadóztatását, amivel szerinte az állam csak egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt, vagyis a jövőre keletkező veszteségeket a 2014-es költségvetésben kell majd pótolni. A politikus nehezményezte továbbá a 2013-as tartalékok előre történő felhasználását is, ami meglátása alapján tovább nehezíti a hiánycél tartását. Burány Sándor emellett kiemelte, hogy a Valutaalap nem tud értelmes gazdaságpolitikát folytatni a magyar kormány helyett, vagyis a Fidesznek szerinte fel kell hagynia az őrült adókra épülő elképzeléseivel, amivel sem a gazdaság növekedését, sem a foglalkoztatás bővítését nem volt képes elérni, sőt azzal ellentétes folyamatokat indított be.

Olvasóink írták

 • 3. Együgyű 2012. július 28. 08:42
  „,,MSZP: a kormány hibásan értelmezi az IMF szerepét"

  Kovács László és Burány Sándor demokratikus nyilatkozatából az alábbiakkal egyetértek.
  ,,A tárgyalópartnerek nem diktátumokat, hanem az ország érdekét is szolgáló célokat fogalmaznak meg a hitelért cserében"
  ,,Orbán Viktor hibázik, amikor az IMF-et az ország saját bankjaként tünteti fel, mivel a Nemzetközi Valutaalap egyrészt nem bank, tehát nem a profitszerzésre, hanem a válság miatt nehéz helyzetbe került országok megsegítésére törekszik, másrészt az nem az ország sajátja, a magyar állam csak egy a sok részvényes közül."
  ,,Az MSZP korábbi elnöke kiemelte, hogy hiba lenne diktátumként beállítani az IMF ajánlásait, amelyek mindenekelőtt reális számokon alapuló költségvetésre, fenntartható pénzügyi stabilitásra, az egykulcsos személyi jövedelemadó igazságosabbá tételére és a gazdasági növekedést visszafogó válságadók, köztük a bankadó kivezetésére vonatkoznak. Utóbbival kapcsolatban álságosnak nevezte, hogy a Fidesz korábban úgy nyilatkozott, ők a munkahelyteremtés, míg az IMF a bankok oldalán áll, hiszen a bankok veszteségessé tételével befagy a hitelezés, elapadnak a beruházások, ami végső soron a munkahelyek számának csökkenését és gazdasági visszaesést okoz."
  ,,Burány Sándor emellett kiemelte, hogy a Valutaalap nem tud értelmes gazdaságpolitikát folytatni a magyar kormány helyett, vagyis a Fidesznek szerinte fel kell hagynia az őrült adókra épülő elképzeléseivel, amivel sem a gazdaság növekedését, sem a foglalkoztatás bővítését nem volt képes elérni, sőt azzal ellentétes folyamatokat indított be."
  Természetes, hogy az egyesek és azokhoz tartozó vélt személyek védik a saját érdekeiket addig, amíg jónak látják. Az is átlagos jelenség, ha minden nekik nem megfelelő kritikát a nem létező demokrácia jegyében a föld alá szeretnék döngölni. Mindenkit lehurrognak, ha nem a kormány sikert sikerre halmozó győzelmi himnuszát hallják. Pedig megtehetnék, hogy ami nekik nem tetszik, azt a fülük mellett elengednék megjegyzés nélkül.
  Más véleménye mindenkinek lehet a nem létező demokrácia jegyében.
  OFF.”
 • 2. babar 2012. július 28. 08:04
  „Ideje lenne már visszaadni az mszp-nek a kormányzás jogát! Ne várjunk még vele két évet! Saturnus menjél már tüntetni!”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. július 27. 22:17
  „Nna... épp ideje (péntek lévén) hogy ezen a héten is kiugatták a tutit... Laci bá´ ! be kellene már költözni az elaggott hazaárulók menhelyére !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KDNP: a feliratkozással erősödik a választás komolysága

Bevált gyakorlat a választásokra történő előzetes feliratkozás - közölte a KDNP. Tovább olvasom