Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

MSZP: a kormány képtelen mérsékelni az energiaárakat

Az MSZP szerint a kormány még hatalmi szóval sem képes mérsékelni az energiaárakat, a fogyasztók terhei így tovább növekednek.
Podolák György, a szocialisták energetikai tagozatának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: bár a Fidesz ígéretet tett az energiaárak szinten tartására, valójában képtelen erre, az év elején a fogyasztók egyharmadának emelkedett a gáz ára, áprilistól pedig a szociális támogatás megszűnése miatt kell sokaknak lényegesen többet fizetniük, mivel a lakossági gázár egységesen köbméterenként 128 forint lesz.

Az MSZP-s politikus kifejtette: a kormány energiastratégia híján az árak befagyasztása mellett döntött, az átmeneti intézkedés azonban hosszú távon káros és elégtelen megoldás, mivel a többletköltségeket a későbbiekben a büdzsének, illetve a fogyasztóknak kell fedezniük.

Hozzátette, hogy júliustól eltérő mértékű földgázelosztási díjat kell fizetni az ország különböző részein, a differenciálással pedig épp a fejletlenebb területeken, így például a keleti határszélen élőknek kerül többe az a szolgáltatás, amit a fővárosban olcsóbban megkapni.

Podolák György szólt arról is, hogy a villamos energia ára - amely februárban már drágult - a kapcsolt átvételi rendszer júliusi megszüntetése ellenére sem fog csökkeni, a döntés pedig az energetikai beruházásokat veszélyezteti, valamint fennáll a veszélye, hogy a leálló erőművek berendezéseit külföldre viszik, és munkahelyek szűnnek meg. Szerinte az érintett több mint hetven településen jelentős áremelésre kell számítani, ellenkező esetben az ellátás ellehetetlenül.

Hasonló okból kifogásolta a hatósági árak bevezetését, amely a fejlesztési miniszter "kézi vezérlése" alá helyezte az árszabályozást, amire szavai szerint "az utóbbi negyven évben nem volt példa".

Józsa István országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón azt mondta: a Fidesz felelőssége, hogy szakmai előkészítés nélkül fogadtatta el március közepén az energetikai tárgyú törvények módosítását, és egyetlen, a zárószavazás előtt benyújtott módosító javaslatban szereplő mondattal megszüntette a mintegy 60 milliárd forintos kapcsoltenergia-támogatást.

A parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke nehezményezte az energiatakarékosságot ösztönző panelprogram leállítását is, továbbá azt, hogy a panellakások energiahatékonyságát növelő beruházások finanszírozására létrehozni kívánt zöldbank várat magára.

Olvasóink írták

 • 3. Tapasztalt 2011. március 31. 23:12
  „húha frakk, gyorsan rávetődtél a témára. Kiváncsi vagyok, hogy miután a fidesed hatósági árassá fog tenni mindent /vissza a Kádár-rendszerbe/- minek fog csökkeni az ára.....Szerintem semminek, mindent egyformára felemel. Köszönjük fülkeforradalmárok, neked külön is , jól fizetett kutyuska”
 • 2. frakk 2011. március 31. 22:26
  „Éppen Az Mszp érdekében állt mindig is az energia árak csillagos egekbe húzása.
  A milliárdos Kapolyiról nem is beszélve.
  Most is azért harcol az összes Mszp aktívista, hogy megmagyarázza nem csökkenhetnek az árak. Vizet prédikáltok ismét , miközben bort isztok.
  Botka úr vízszerződés meghosszabbítása Szeged számára az sem semmi mutatvány”
 • 1. északmagyar 2011. március 31. 22:18
  „"MSZP: a kormány képtelen mérsékelni az energiaárakat"

  Az árakat a piac szabja. Ki is mondta?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbant egy gázpalack Ősiben

Tűz keletkezett a Veszprém megyei Ősi községben csütörtökön; egy 80 négyzetméteres melléképület… Tovább olvasom