Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

MSZP: a kormány kezdjen párbeszédet a tehermegosztásról!

A kormány vasárnap tárgyal a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetőségéről.
Az MSZP szerint a kormánynak párbeszédet kellene kezdeményeznie annak érdekében, hogy olyan tehermegosztás szülessen a nehéz helyzetbe került devizahitelesek megsegítésére, amely nem veszélyezteti sem az állam, sem a pénzügyi szektor működését.

Tóbiás József, a szocialista párt frakcióigazgatója vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján jó szándékúnak, ugyanakkor megalapozatlannak és kidolgozatlannak nevezte a Fidesz-KDNP javaslatát a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő visszafizetésére.

Mint mondta, egy ilyen lépés szembe menne a kabinet összes eddigi, a devizahitelekről szóló lépésével, emellett összeomlással fenyegetné a teljes pénzügyi rendszert, ami az eredeti szándéktól várt előnyöknél is sokkal nagyobb gazdasági és társadalmi veszteséggel járhat.

Az ellenzéki politikus kiemelte: az ősz a társadalmi konfliktusok kezelésének időszaka lesz, ezt azonban csak egyeztetés, vagyis az érdekek ütköztetésével lehetne hatékonyan elvégezni, amelyre - szerinte - a kormány képtelen.

Tóbiás József úgy fogalmazott, a munka törvénykönyvének koncepciója már azt mutatja, Magyarországon megszűnt a közösségi érdekképviselet lehetősége, a jövőben mindenki csak magára számíthat, arra, hogy egyénileg mely jogait képes érvényesíteni a munkáltatóval szemben.

Hozzátette: a jó irányba haladó változtatásokhoz az egészségügy és az oktatás területén is szükség lenne az állam és az érintettek párbeszédére, ám a kabinet ezen ágazatokban sem hajlandó erre, csak azokra kíváncsi, akik egy véleményen vannak vele.

A kormány vasárnap tárgyal a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetőségéről. Az indítványt a Fidesz-KDNP frakciószövetség tette hajdúszoboszlói ülésén. Lázár János Fidesz-frakcióvezető pénteken közölte: javaslatuk szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék a hitelesek, a tranzakció teljes költségét pedig a bankoknak kellene viselniük. Ha a kormány elfogadja az indítványt, a végtörlesztési lehetőséget három hónapig az eddig felmondott szerződésekre is megnyitják - tette hozzá a frakcióvezető.

Olvasóink írták

  • 2. babar 2011. szeptember 11. 21:42
    „Én meg azt nem értem, hogy Viktorék miért nem az mszp 9 pontos javaslatcsomagjáról tárgyal inkább!!?? (ATV, Mandur László-Kálmán Olga beszélgetés)”
  • 1. igazságkereső 2011. szeptember 11. 19:32
    „A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségével is csak azok tudnak élni, akiknek a "párnacihájuk alatt" van több millió forintjuk.Mi lesz azokkal a banki hitel károsultakkal,akiket a bankjuk által történt megvezetés miatt a felvett hitelösszeg banki tisztességtelen megduplázás miatt hiteleiket nem tudják fizetni? Miért is nem lehet visszaállítani az eredeti hitelösszeget és az eredeti havi törlesztő részlet összegét, hozzászámolva a hivatalosan elismert 3,illetve 4 % inflációt, és akkor azonnal fizethetővé is válnának a hitelek mindenki számára?!! Miért vannak süket fülek e súlyos, a bankok által előidézett indexálási trükkel kapcsolatban? Miért nem lehet levenni képernyőről végre a demagóg és a főnökei által előírt mondandót ismételgető Müller Jánost, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadóját?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áram ütött agyon egy 21 éves férfit Pilisvörösváron

A nagykovácsi fiatal éjfél és egy óra között, egyelőre ismeretlen okokból mászott fel egy nagyfeszültségű vezeték oszlopára. Tovább olvasom