Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

MSZP: a kormány kontroll alatt akarja tartani a pedagógusokat

Az MSZP szerint a Magyar Pedagógus Kar létrehozása újabb bizonyítéka annak, hogy a Fidesz-kormány totális kontroll alatt akarja tartani a tanárokat.
Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz-kormány meggyőződése, hogy a közalkalmazottak nélkül nem tudja megőrizni hatalmát, ezért akarja teljes ellenőrzés alá vonni a pedagógusokat. Véleménye szerint ezt szolgálta a "kirekesztő, ideológiailag túlfűtött" köznevelési és felsőoktatási törvény elfogadása, az új Nemzeti alaptanterv megalkotása, a tankönyvpiac átalakítása és a szakfelügyeleti rendszer kiépítése is.

A centralizáció folytatása a pedagóguskar létrehozása - mondta, megjegyezve: azzal, hogy a tanárokat egy kvázikamarába terelik, felborítják az eddigi demokratikus érdekegyeztetési rendszert. A pedagóguskarnak ugyanis - folytatta - olyan véleményező és javaslattevő szerepe lesz, ami szűkíti például a Közoktatási Érdekegyeztető Tanácsban megvitatható kérdésköröket, és végső soron a szakszervezetek kiszorításához vezethet az érdekegyeztetésből.

Kunhalmi Ágnes aggályosnak nevezte, hogy a pedagóguskar felügyeletét az oktatásért felelős miniszter látja el, aki felülbírálhatja, illetve megsemmisítheti annak döntéseit, módosíthatja például az etikai szabályokat.

Az MSZP-s politikus veszélyesnek tartja a pedagógusok számára tervezett etikai kódexet is, mondván, a jövőben "gumifogalmakból" álló magatartásmércét írhatnak elő a tanároknak, ez pedig hivatkozási alap lehet a retorziókra, elbocsátásokra.

Hogy merészelnek etikai kódexet ráerőltetni a pedagógusokra azok, akik "a trafikmutyiban saját rokonaiknak, haverjaiknak osztották ki leplezetlenül a dohányboltokat?" - tette fel a kérdést.

Szeptember 1-jével minden, állami, önkormányzati oktatási intézményben közalkalmazottként dolgozó pedagógus a Magyar Pedagógus Kar tagjává válik. Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár azt mondta: javaslattevő és véleményformáló szerepe egyaránt lesz az újonnan alakuló karnak, feladatai közé tartozik majd a pedagógusok etikai kódexének kidolgozása is. Hozzátette, a tagság különleges kötelezettségeket nem ró a pedagógusokra, tagdíjat sem kell fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: augusztusig megállapodás születik a miniszterelnök-jelöltről

"Ha rajtam múlott volna, már megállapodtunk volna", de Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője "több… Tovább olvasom