Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

MSZP: a kormány padlóra küldi az önkormányzatokat

A kormány önkormányzatokat érintő döntéseit bírálták szocialista politikusok csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.
"A kormány padlóra küldi az önkormányzatokat és közben kifosztják az embereket" - fogalmazott Török Zsolt a párt szóvivője. Hozzátette: az elmúlt hetek, hónapok kormányzati döntéseinek eredményeképpen egyre súlyosabb és súlyosabb veszteségek érik az önkormányzatokat és az embereket.

A szocialista politikus - aki szerint létszámleépítéseket, iskolabezárásokat, beruházások elmaradását lehet tapasztalni - azt firtatta, hol marad a jobboldali önkormányzatok és közgyűlések számára a kormányzati segítség. Ezt nem nagyon lehet látni, azt látni, hogy visszalépés van mindenütt - hangoztatta.

Hozzátette: a pluszadókat nem közvetlenül vetik ki az emberekre, s nem közvetlenül állítják le a fejlesztéseket, beruházásokat, hanem az önkormányzatokon keresztül. "A nemzeti átverés kormánya az önkormányzatokkal viteti el a balhét" - fogalmazott.

Élő Norbert, az MSZP kőbányai frakcióvezetője a Panel-program és az Öko+ program megszüntetését tette szóvá. Szerinte, ha ezeket nem állítják vissza nagyon nagy baj lesz, e két programon keresztül ugyanis a rezsiköltségeket 30 százalékkal lehetett csökkenteni.

Bírálta a kormányt azért is, mert csökkentette az úgynevezett KÁT tarifát, aminek eredményeképpen a Főtávnak a fővárosban öt százalékkal kell emelnie az árakat. Ez az egyetlen törvénymódosítás a Főtávnak éves szinten két milliárd forint veszteséget okoz - jegyezte meg.

Kitért Lázár János (Fidesz) egy módosító javaslatára is, ami szerinte azt eredményezi, hogy a Főtávnak majd újabb 10 százalékos áremelést kell végre hajtania. Így több mint 6 milliárdot kellene a vállalatnak kapnia, csak hogy ne emelje az árait - közölte, s a javaslat visszavonását szorgalmazta. Az ellenzéki politikus azon véleményének is hangot adott, hogy a kormány arra sem törekszik, hogy a világpiaci árakat csökkentse a forint erősítésével.

Pál Tibor, ferencvárosi önkormányzati képviselő a Közmunka-programról szólva úgy fogalmazott: azt a kormány fél pénzzel kívánja támogatni, "félvállról veszik ezt a kérdést". Mint kifejtette: 2010-ben több mint 120 ezren vettek részt a közfoglalkoztatásban, az önkormányzatok voltak a legnagyobb közfoglalkoztatók, sokan tudtak átlépni a munkaerő-piacra. Év végén azonban több tízezer közfoglalkoztatottnak kellett felmondani, mert a költségvetés nem biztosított forrásokat. Utalva az új pályázati kiírásra hozzátette: míg korábban egyéves foglalkoztatás volt, most három hónapra lehet pályázni, négyórás munkaidőre. Így elég lesz a fél pénz - mondta, s megjegyezte: a fajlagos költség így nagyobb, mintha nyolc órát foglalkoztatnak valakit.

Ha mégis nyolc órában foglalkoztatnának, az állami támogatás csak 70 százalék - jegyezte meg, s szóvá tette azt is, hogy az ötvenöt éven felüliek kimaradnak a rendszerből, nem is számolnak velük, nem is lehet pályázni erre a kategóriára.

Egy dolog lesz nagyon jó, a statisztika, de nagyon kevesen fognak dolgozni ténylegesen - summázta a szocialista politikus.

Olvasóink írták

 • 5. igazságkereső 2011. február 04. 16:49
  „Kedves Török Zsolt! Ideje lenne annak ,hogy végre befejezze ámokfutását és hülyeségeit! Az önkormányzatokat Ön, Gyurcsány Ferenc, Veress János és Draskovics Tibor küldte padlóra.Önnek meglehetősen szelektív az emlékezete, ha ugyan nem szenved arterio sclerosis multiplex betegségben,mert emlékezzék vissza: kebelbarátja,Draskovics volt az, aki százmilliós nagyságrendben vette vissza a közintézményektől,kutatóintézetektől és az önkormányzatoktól is a pénzt! Ezzel szinte teljesen le is bénították az intézményeket,de érdekelne, hogy Veress János akkori pénzügyminiszter tésztagyára még is miként tudott jól prosperálni,hacsak nem az "urambátyám" módszer érvényesült!Miről beszél most Ön,vagy sértő módon tényleg hülyének nézi az embereket, akik pontosan tudják,hogy mit műveltek Önök 2002-2010 között?!!”
 • 4. történész 2011. február 03. 19:05
  „hahah-hahah ez igz??

  A ribanckák és a tanár úr - fideszes-KDNP-s politikusbotrány

  http://atv.hu/cikk/20110203_lemondasra_szolitottak_fel_az_alpolgarmester?source=hirkereso
  Hú de cikíííí”
 • 3. zero 2011. február 03. 18:11
  „Itt a pártsemleges megint 2. queenmargareth 2011.02”
 • 2. queenmargareth 2011. február 03. 17:16
  „Oké, ez így lehet, de az MSZP előtt nem a fidesz volt? És jól éltünk?Mindenki csak a 8 évről beszél OV már egyszer nagyon csúnyán bebukott”
 • 1. frakk 2011. február 03. 17:01
  „Mondja ezt az az Mszp akinek elhíresült polgármestere Nokiás dobozokban kapta a pénzt :)) és a munkahelyén az alkalmazottak előtt páriszi felvágottat evett, hogy együtt érezzenek vele.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1960 új rendőr teszi le az esküt idén

Még az idén összesen 1960 új rendőr tesz esküt, akik remélhetően tovább csökkentik a bűncselekmények… Tovább olvasom