Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

MSZP: a kormányprogram tartalma üres, a kerete hamis

Az MSZP szerint a kormányprogram tartalma üres, a kerete pedig hamis.
Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető - a Lendvai Ildikó pártelnökkel közösen tartott - parlamenti sajtótájékoztatóján szombaton azt mondta, azért nem szavazták meg a kormányprogramot és a miniszterelnök megválasztását, mert továbbra is úgy vélik, hogy nincs valódi kormányprogram, a Fidesz és a KDNP "a nemzeti szemfényvesztés programját" tette le az asztalra.

Véleménye szerint nem elfogadható a kormányprogram, mert nem ad választ egyebek mellett arra, mikorra, miből, hogyan kívánja megvalósítani azokat a célokat, amiket megfogalmazott. Kifogásolta, hogy nem kaptak választ arra, mi lesz a svéd nyugdíjmodellel, mi lesz a nyugdíjprémiummal, az érdekegyeztetés folyamatával, mekkora lesz a "radikális adócsökkentés", lesz-e politikai tisztogatás a közigazgatásban, illetve miből kívánják emelni az egészségügyben és a szociális területen dolgozók a bérét.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: a kormányprogram együttműködési keretet hirdet, de elkészültének módja, a vita körülménye és az azóta beadott indítványok nem ezt, hanem diktátumok szellemét idézik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a programban szerepelnek ugyan megállapodások, de kizárólag a munkaadói oldallal, a munkavállalókkal és a nyugdíjasokkal az új kormány ilyen megállapodásra nem törekedett.

A szocialista politikus szerint "már isszuk a levét" annak, hogy Fidesz előzetesen nem egyeztet a törvényjavaslatokról. Erre példaként a kettős állampolgárságról szóló törvény következményeit említette.

Olvasóink írták

 • 10. jozko 2010. május 30. 23:23
  „10-1makói-: az emberek a Messiást várják-aki majd kifizeti az adósságaikat, manna helyett pizzát oszt-házhoz szállítva persze. Fenntart egy kis politikai cirkuszt, hogy azért egy kicsit izgulni is lehessen! Ha pedig csak egy jó vezető jön, aki megpróbálja betartatni a Parancsolatokat, és azt merészeli mondani: aki nem dolgozik, ne is egyék-vagy hasonló népszerűtlenséget, hát az összetörheti a /kő/tábláit és még örülhet, ha népakarattal nem feszítik meg. Volt már rá példa a történelemben elég...”
 • 9. 1makói 2010. május 30. 08:11
  „Nagyon egyetértek a 4. hozzászólóval:

  " ... a 386 megválasztott képviselőnek az a dolga, mi több, kutya kötelessége, hogy. .... mutassa meg ő mit tud azért tenni, hogy az országot jobbá tegyék. "

  "A politikának akkor lehet újra presztizse, ha a képviselők meg tudják mutatni újra, hogy lehet bennük bízni. És nekünk embereknek akkor lehet jó, ha mind a négy parlamenti párt az országért dolgozik."

  Tudom, hogy mindenki csak a saját véleményét mondhatja, de hiszem, hogy a fenti gondolatokkal azonosul az egyszerű választópolgárok nagyobb része...!”
 • 8. szilléri 2010. május 30. 07:37
  „Romeltakarítás a FIDESZ feladata !
  Statisztika:
  1. aktív lakosság : 4.2 millió az összlakosság , foglalkoztatási ráta 55 % ( 15-74 éves állampolgárok halmaza)
  inaktív 3,2 millió

  2. Foglalkoztatott 3,7 millió,
  munkanélküli ráta = 498 000 (!) 11,8 %

  Ezeket a számokat szerintem némi ,,tisztességes" politikával nem nagy kihívás javítani !”
 • 7. Power 2010. május 29. 20:38
  „Volt rá 8 évük, hogy megmutassák hogyan is kell előre vinni az országot, a gazdaságot. Gyurcsány megmondta: 4 évig semmit nem csináltak. Áldásosnak nem nevezhető tevékenységüknek már régóta isszuk a levét.”
 • 6. pocokkaa 2010. május 29. 20:03
  „5. Persze - a valóságot én is el tudom határolni az elképzeléseimtől. Az idilli állapot már a paradicsomban sem működött :)”
 • 5. jozko 2010. május 29. 19:55
  „4-pocokka-:Igazad van, így kellene lennie. De a győztes parlament párt a 2/3 többségével a saját csapdájában fog vergődni, ráadásul az Mszp hibája miatt! Túl későn keztek elhatárolódni?? a pártot lejárató, gyakorlatilag bűnöző tagjaiktól-így elveszítették a választóik nagy részét. Az emberek pedig arra szavaztak, aki változást ígért, a reménytelenebb helyzetben lévők pedig a radikáli választást ígérőkre. Volt egy bepróbálkozásom: függetlenként kampányolni kezdtem, azt remélve , hogy egy -ennél jobban- kiegyensúlyozott parlamentben pártfegyelemmel el nem kötelezett, független, alapvetően csak a választóiknak felelősséggel tartozó egyéni képviselőkből álló csoport moderáló szerepet tölthet be a szembenállók között. Február végére-különösebb kampány nélkül, inkább csak alapos elbeszélgetéssel, súlyos milliók beáldozása nélkül-ötszáz kürüli támogatásra tettem szert. És akkor abba is hagytam. Ad1: egy független jelöllt csak abszolút győzteként nyerhet, őt nem támogatják listák..Ad2: az emberek olyan győztest akartak, aki/k/ megoldja, elintézi--helyettük. Összefogással, komromisszumokra törekvéssel ittt nem lehet nyerni. Tetszik, vagy nem tetszik, a többség által választott Parlament, Kormány irányít...”
 • 4. pocokkaa 2010. május 29. 18:53
  „Legyen a kormányprogram üres, a kerete hamis. tudomásul van véve a véleményük, hiszen ez is egy vélemény,
  de mostantól kezdve az ott ülő 386 megválasztott képviselőnek az a dolga, mi több, kutya kötelessége, hogy mindenki által megismerhető módon mutassa meg ő mit tud azért tenni, hogy az országot jobbá tegyék. Kell a vita és kellenek a különböző vélemények, ha valamit valaki megszavaz, amögött érvek és szakma legyen, ne azért ne szavazzanak meg valamit, mert a másik párt javasolta - ez ellenzékre, kormányra igaz. Csak úgy lehet előre jutni, ha a sok szakítás mellett - mert most minden a régi dolgokkal való szakításról szól - a mostani ellenzék is szakít a korábbi ellenzéki gyakorlattal, ami tulajdonképpen arról szólt, hogy minden lehetséges eszközzel lassítsuk és nehezítsük a kormány dolgát. Ez nem lehet célja normális embernek. Tessék együtt dolgozni!
  A politikának akkor lehet újra presztizse, ha a képviselők meg tudják mutatni újra, hogy lehet bennük bízni. És nekünk embereknek akkor lehet jó, ha mind a négy parlamenti párt az országért dolgozik.”
 • 3. KolompárRómeó 2010. május 29. 17:57
  „Az a szerencse, hogy Ferenc, az ájrópéer minden 2-3 hónapban nyomott egy programot, amely sokszor teljesen ellentétben állt az előzőkkel. Elftársak, először erre gondoljatok, mielőtt elkezdtek hápogni.”
 • 2. jozko 2010. május 29. 17:47
  „Marhaság. Őszintén bevállalhatnák-nem támogatják a Fideszt, nem támogatják azokat, akik legyőzték őket. És ettől még be lehetne vállalni a konstruktív ellenzék szerepét! "Üres" kormányprogramról profi? politikusként beszélni nevetséges. Talán a Magasságos Atyaúristen tudna mellényzsebből előkapni egy minden igényt kielégítő programot a jelenlegi helyzetben! Egyébként ha lenne ilyen, szemrebbenés nélkül falhoz lehetne állítani az Mszp és a Fidesz vezető politikusait, amiért régen nem vették elő-és hagyták az országot idáig jutni! Az Mszp nem azért veszítette el -csúfosa- a választásokat, mert a Fidesz komplett programokat ígérggetett-egyszerűen elveszítették a választók bizalmát és elég volt VÁLTOZÁST ígérni. Jó kormányprogram a rendkívül gyorsan változó nemzetközi és belpolitikai helyzetben csak folyamatos helyzetértékeléssel, együttműködéssel / a néppel / alakítható ki, és -szerintem- folyamatos kiigazítást igényel. Itt a Kormány -élén a Kormányfő - alkalmasságán fog múlni a megoldás! Ez nem egy pályázat, amit eminensek összegrundolnak, valahogy elfogadtatnak és majd dől az /UNIÓS/ pénz a megvalósításhoz.....”
 • 1. koxos 2010. május 29. 17:03
  „volt kitől tanulni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország új miniszterelnöke Orbán Viktor - megalakult az új kormány

Szombaton megalakult a második Orbán-kormány. Olvassa el online tudósításunkat az országgyűlés hétvégi üléséről! Tovább olvasom