Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

MSZP: a kuláküldözés a nemzet és a mezőgazdaság tragédiája

A magyar középparaszti réteggel szembeni kegyetlenkedések a mezőgazdaság tragédiája - közölte az MSZP a kuláküldözés áldozatainak emléknapján.

Az LMP a kuláküldözés emléknapjáról: a közös emlékezés segíthet


Az LMP fájdalommal emlékezik az egykori kuláküldözések áldozataira - írta a pénteki emléknapon az MTI-hez eljuttatott közleményében a párt, amely szerint a második világháború után feltehetően leginkább a középparasztságra lehetett volna építeni az ország polgárosodását, nem véletlen, hogy a kommunista diktatúra éppen ezekben az emberekben találta meg a legfőbb ellenségét.

Az LMP véleménye szerint a rendszerváltozás egyik legnagyobb morális adósága, hogy "sokszor még mindig nem vagyunk képesek egyforma méltósággal emlékezni a XX. századi magyar történelem diktatúráinak áldozataira". Az ellenzéki párt elkötelezett abban, hogy a múlt század történelmi traumáit közösen, egymás szenvedéstörténetére nyitottan dolgozzák fel.

A közös jövőnk csak akkor képzelhető el, ha képesek vagyunk minden XX. századi jogsértésre emlékezni, függetlenül attól, hogy arra az áldozatok vagyoni helyzete, nemzetisége vagy vallási meggyőződése adott alapot az akkori hatalomnak - közölte az LMP.

A közlemény végén felhívják a figyelmet, hogy Takács Péter, az LMP békéscsabai önkormányzati képviselője részt vesz a kuláküldözés kunágotai emlékművénél tartott megemlékezésen. A rendezvényt levélben üdvözölte Jávor Benedek frakcióvezető és Dorosz Dávid országgyűlési képviselő.

MSZP: a kuláküldözés a nemzet és a mezőgazdaság tragédiája

A magyar középparaszti réteggel szembeni kegyetlenkedések, megaláztatások, tulajdonaik elkobzása a nemzet, a mezőgazdaság tragédiája - közölte az MTI-vel az MSZP a kuláküldözés áldozatainak emléknapján.

A pénteki kommünikében a szocialisták jelzik, elítélik azt a kegyetlen üldöztetést és megkülönböztetést, amelyet az 50-es évek diktatúrája tanúsított a magyar középparasztsággal szemben. Az MSZP mindent elkövet azért, hogy ne következhessenek be hasonló események - teszik hozzá.

"Nem engedhetjük meg, hogy olyan rendszer jöhessen létre hazánkban, amely esélyt ad ilyen alávalóságnak és ennek elkerülése a nemzet minden polgárának felelőssége" - szögezik le.

Az MSZP szerint a magyar gazdák magyar föld iránti elkötelezettségét, hűségét jól példázza, hogy történelmi sebeiket feledve, a 60-as évektől – számos új, fiatal szakemberrel közösen – olyan mezőgazdaságot hoztak létre Magyarországon, melyet csodált a világ. A világ számos pontján találhatóak még ma is olyan meghatározó mezőgazdasággal rendelkező országok, ahol tisztelettel emlékeznek a magyar agrárszakemberek kiváló teljesítményére és büszkén vállalják, hogy az ő tudásukra építették saját mezőgazdaságukat - írták. Az MSZP az agráriumot erősítő, a magyar föld iránt elkötelezett szakembereket a nemzet különösen fontos tagjainak tartja - hangsúlyozza a közlemény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy busz motortere Budapesten

Budapest és Budakeszi határában kigyulladt egy busz motortere. A tüzet a sofőr eloltotta, senki nem… Tovább olvasom